Už paramą reikės susimokėti

2011-10-06, 07:20
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nuo šio mėnesio labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ įveda paramos maistu tvarkymo mokestį toms socialinėms organizacijoms, kurioms perduoda savo surinktą maistą.
Kai kurios labdaros organizacijos tokį mokestį mokėti atsisako ir nuo šiol „Maisto banko“ labdaros nebedalins, praneša LTV „Šandien“.

„Maisto bankas“ – didžiausia šalyje paramos ir labdaros organizacija, pati surenkanti, paskirstanti ir dalinanti paramą maistu mažas pajamas gaunantiems žmonėms.
Kiekvieną dieną į organizacijos sandėlius atvežama iki 6 tonų maisto produktų, kurie dalinami 31 mieste per 175-ių nevyriausybinių organizacijų tinklą.
Pasak „Maisto banko“ direktorės brangsta kuras, elektra ir šildymas, todėl fondas pasiūlė nepasiturinčiuosius maitinančioms organizacijoms paramos tvarkymo sąnaudomis pasidalinti.
„Nuo spalio 1 d. maisto paramą gaunančios organizacijos pradėjo mokėti nedidelį maisto tvarkymo mokestį. Už 1 kilogramo paramos maistu sutvarkymą ir perdavimą socialinės organizacijos mokės 14 centų mokestį. Kas mėnesį už iš „Maisto banko“ gaunamą, pavyzdžiui, 500 kilogramų paramą maistu organizacija sumokėtų maždaug 70 litų mokestį“, – sako Deimantė Žebrauskaitė, labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ direktorė.
Kasdien iki 400 asmenų maitinančios labdaros valgyklos „Ekklesia“ direktorė sako, kad šis mokestis nėra didelis palyginus su tuo, kiek žmonių už tai galima pamaitinti. Valgykla kas mėnesį mokės 450 litų mokestį, o paramos gaus už 32 tūkst. litų.
„Iš pradžių mes dirbome iš aukų, statybinės organizacijos daug aukojo. Dabar mes dalyvavome savivaldybėje surengtame konkurse ir gavome numatytą pinigų sumą. Ten yra dalis skirta produktams įsigyti“, – pasakoja labdaros valgyklos „Ekklesia“ steigėja Larisa Čerkaskaja.
Tačiau 11 labdaros organizacijų paramos maistu tvarkymo mokestį mokėti atsisako, tad ir paramos, gaunamos iš „Maisto banko“, nedalins. Pasak „Carito“ vadovų, komercinių santykių painioti su labdaringa veikla nedera.
„Kodėl „Caritas“ ar kitos nevyriausybinės organizacijos turėtų savo lėšomis, kaip sakant, žmonių paaukotomis lėšomis, padengti „Maisto banko“ administracines išlaidas. Manome, kad tai neteisinga ir tiesiog tokių lėšų nėra“, – tvirtina „Carito“ generalinis direktorius Robertas Grigas.
Per metus „Maisto bankas“ planuoja gauti apie 100 tūkst. litų maisto tvarkymo mokesčio ir tai esą padengs tik 10 proc. paramos maistu organizavimo išlaidų. Sulaukus dosnesnės rėmėjų paramos mokesčio dydį ketinama peržiūrėti.
Paramą maistu Lietuvoje gauna maždaug 460 tūkst. žmonių.

Virginija Motiejūnienė, Loreta Mačiulienė
LTV „Šiandien“
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24