Grybavimo čempionatas: rasta tik 14 baravykų

2011-09-25, 09:38
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Varėnos rajone į devintąjį čempionatą šįryt vėl rinkosi grybautojai iš visos Lietuvos. Laimikiu pasidžiaugti jiems šiemet neteko, tačiau įspūdžių į namus kiekvienas išsivežė pakankamai.

Šiemet Dzūkija grybų derliumi nepamalonino – per tris valandas nesurinkta nė 200 kilogramų grybų. Baravykų – vos 14, pernai jų rasta apie 500. Ir komandų mažiau susirinko, todėl leista rinkti visus valgomuosius grybus. „Dalyvių gausą apsprendžia grybai. Nes čempionatas yra tik žaidimas, atrakcija, tie žmonės atvažiavę pasilieka, ilgiau pagrybauja, apsistoja kaimo turizmo sodybose“, – sako Varėnos vicemeras Vidas Mikalauskas.

Daugiausia grybų – per 37 kilogramus – surinko „Kremblių“ komanda iš Paluknio, ne pirmą kartą į namus išsivežanti pagrindinį prizą.

„Žaliuokės yra jaunuolyne, kur balta samana, ten tokios priplotos. Arba yra aukštoj samanoj, bet jų maža galva ir labai aukštas kotas, lūžta, bet, kad ir keista, – jos sveikos“, – pasakoja grybautojas iš Paluknio Vytenis Daugudis.

www.varena.lt

Varėnos rajono savivaldybės mero įsteigta taurė

Pagal specialų užsakymą pagamintos taurės bei kitų Grybų šventės suvenyrų autorius - Zakavoliuose gyvenantis ir kuriantis juodosios keramikos meistras Petras Pretkelis. Grybavimo čempionato nugalėtojams skirtą taurę bei kitiems grybavimo čempionato dalyviams skirtus suvenyrus jis kuria jau aštuntus metus. Kol kas dar liko paskutinis etapas-keramikos taurės degimas krosnyje. Šiųmetė taurė papuošta girių dievo ir grybų atvaizdais.

Taurės autorius P. Pretkelis sako, kad grybavimo čempionatui kurti taures ir suvenyrus jam yra ypač malonu. Nors kasmet taurės akcentas-grybai, tačiau kaskart ją sukuria vis kitokią.

 

Mažiausiai rado Klaipėdos komanda. Tačiau pripažino, kad į mišką atvedė azartas.

„Grybų apskritai radau gal dešimt. Tinkamų gal keturis“, – sako jaunasis grybautojas iš Klaipėdos Jonas Žvilius.

„Išbrokavo daug, nes gerus mes išspardėm. Čia kitokie grybai, aišku, auga, sumaišėme su musmirėmis“, – įspūdžiais iš grybavimo čempionato dalijasi klaipėdietė Diana Ruplytė.

Antros vietos laimėtojos – labiausiai prityrusios grybautojos iš Varėnos rajono – parsinešė daugiausiai voveraičių, tačiau pripažino, kad šiemet grybų Dzūkijoje nėra.

„Šilukų, pavyzdžiui, pernai nueini į brūzgynus, tai gali dešimtis kilogramų pririnkti, o šiemet kokius 6–7 kilogramus ir visi beveik sukirmiję“, – teigia grybautoja iš Merkinės Neringa Baublytė.

Įspūdingiausio baravyko, svėrusio 200 gramų, prizas iškeliavo į Kauno rajoną.

Po čempionato Grybų šventė persikėlė į Varėną. Rajono seniūnijos, miškų urėdijos, tautodailininkai, amatininkai kvietė į išpuoštus kiemelius, vaišino grybų patiekalais, mokė verpti ir nerti, virti degutą ir žiesti puodus.

Rūta Lankininkaitė
LTV „Panorama“

www.lvcom.eu

Komentarai  

 
#1 taure 2011-09-25 21:57
Nu vyrai, nu man kazka ta taure primena. Ar tik man vienam? :oops:
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24