Valstybė finansuos pusantro šimto bendruomenių projektų

2011-09-20, 07:05
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šiemet patvirtinti 154 kaimo bendruomenių projektai, kurie bus finansuojami valstybės biudžeto lėšomis. Daugiausia remiami projektai, susiję su kaimo bendruomenių materialinės bazės stiprinimu ir viešųjų erdvių tvarkymu. Dar šiais metais bendruomenės įgyvendins projektus už 3 mln. Lt.

Pasak projektus vertinusio Programos „LEADER”  ir žemdirbių mokymo metodikos centro (Centras) vadovės Linos Gumbrevičienės, šiais metais paraiškas pateikė 459 bendruomenės. Pateiktų projektų vertė – per 10 mln. Lt.
„Kaip ir buvo tikėtasi, dauguma kaimo bendruomenių kreipėsi paramos materialinės bazės stiprinimui. Šios paramos prašė 449 pareiškėjai. Už paramos lėšas siekta įsigyti kompiuterinę, biuro techniką ir baldus, muzikos instrumentus ir sceninius drabužius saviveiklos kolektyvams. Viešųjų erdvių kaime sutvarkymui paraiškas pateikė 98 kaimo bendruomenės. Dažniausiai paramos prašyta poilsio vietų sutvarkymui, vaikų žaidimų aikštelių įrengimui kaime“, – situaciją aiškino Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento Tautinio paveldo ir mokymo skyriaus vyriausiasis specialistas Sigitas Miškinis, paminėdamas, kad naujosios, šiemet patvirtintos, veiklos sritys nebuvo itin populiarios. Maisto produktų gamybos cechų įrengimui paramos kreipėsi 17 kaimo bendruomenių ir tik 1 paraiška pateikta, siekiant gauti paramą kaimo bendruomenei priklausančių naminių gyvūnų laikymo ir priežiūros sąlygų sudarymui.
Aktyviausiai paraiškas teikė Biržų, Kauno ir Radviliškio rajonų kaimo bendruomenės, jos pateikė daugiau kaip po 20 paraiškų. Mažiau paraiškų sulaukta iš Kalvarijos (1 paraiška), Druskininkų, Šalčininkų, Šilutės ir  Utenos rajonų (po 2 paraiškas). Geriausiai įvertinti projektai iš Kauno, Ukmergės ir Raseinių rajonų savivaldybių. Daugiausiai lėšų projektams įgyvendinti skirta Kauno rajono kaimo bendruomenėms (11 projektų skirta per 255 tūkst. Lt). 11 kaimo bendruomeninių organizacijų projektų laimėjo ir iš Ukmergės rajono. Jų įgyvendinimui iš valstybės biudžeto bus atseikėta per 217 tūkst. Lt. Raseinių rajone 10 bendruomenių projektams – apie 176 tūkst. Lt.
Kaip teigia projektų vertintojai, ne vienam bendruomenių projektui koją pakišo paramos teikimo taisyklių nežinojimas, ar tiesiog jų neskaitymas. Dažnai būdavo užpildoma senos paraiškos forma, kurioje nepateikiami kai kurie duomenys, nepridedami reikalingi dokumentai, nurodomos netinkamos išlaidos. Neatidžiai bendruomenės pildė ir biudžeto lenteles.
Administracinės atitikties vertinimo metu atmestos 57 paraiškos t.y. 12 proc. nuo visų gautų paraiškų.
Kaimo bendruomenė galėjo pateikti ne daugiau kaip vieną projektą, o maksimali paramos suma vienam projektui – 25 tūkst. Lt. Šiais metais planuojant remiamas veiklos sritis buvo atsižvelgiama į bendruomenių poreikius, skiriant daugiau dėmesio kaimo bendruomenių verslumui  ugdyti, remiant maisto produktų gamybos cechų įrengimą. Nustatant paraiškų vertinimo kriterijus prioritetas suteiktas bendruomenėms, kurios dar nebuvo gavusios nacionalinės paramos.
Nacionalinė mokėjimo agentūra jau rengia Paramos sutartis ir netrukus paramos gavėjai, patvirtinti 2011 rugsėjo 16 d. ministro įsakymu 3D-692  bus pakviesti jas pasirašyti.
Nacionalinė parama kaimo bendruomenėms ir vietos veiklos grupėms teikiama nuo 2006 m. Pirmaisiais metais projektų įgyvendinimui buvo skirta 3 mln. Lt, 2007 m. – 6 mln. Lt, 2008 m. – 8,9 mln. Lt , 2009 m. – 5,638 mln. Lt. Pernai dėl sunkios valstybės finansinės padėties nauji projektai nefinansuoti.
Šiuo metu Lietuvoje priskaičiuojama per 1,6 tūkst. kaimo bendruomenių.

www.zum.lt  
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24