Spausdinti šį puslapį

Probleminiame rajone – permainos

2011-09-17, 09:12
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Probleminiu rajonu pripažintoje Naujojoje Akmenėje renovuojama keliasdešimt daugiabučių namų. Skaičiuojama, kad baigus darbus, sąskaitos už šildymą, siekusios net iki 900 litų per mėnesį, sumažės perpus. Šį sezoną šiluma turėtų pigti ir visiems Akmenės gyventojams, nes šilumą ir karštą vandenį gamins naujai pastatyta biokuro katilinė.

Seniausiame miesto kvartale statytiems daugiabučiams per 60 metų. Pradžioje jie šildyti krosnimis, vėliau prijungti prie centralizuotos šildymo sistemos.

Ona Vėžauskienė viename tokiame daugiabutyje gyvena nuo jo pastatymo. Ji sako už buto šildymą kažkada mokėjusi iki 6 rublių per mėnesį, dabar neretai ir 600 litų. Todėl viena pirmųjų pritarė siūlymui daugiabutį renovuoti.

Moters teigimu, nors ruduo, nešildomi kambariai jau gerokai šiltesni. O kai pradės šildyti, anot O. Vėžauskienės, sąskaitos bus mažesnės.

Šiuo metu sutvarkyti penki daugiabučiai, dar 30 bus renovuoti iki pavasario. Mažesnių sąskaitų tikisi ir Akmenės savivaldybė, kuri vien šiam mikrorajonui kompensacijų kasmet išmokėdavo apie 400 tūkst. litų.

Baigus darbus perpus, prognozuojama, sąskaitos mažės ir gyventojams.

Akmenė – vienas iš probleminių rajonų, kuriame didžiausiais nedarbas, auga socialinių išmokų skaičius, tad namams renovuoti ir aplinkai tvarkyti lėšų skiria ES fondai. Jie kompensuoja 85 proc. darbų vertės, likusius pinigus, vidutiniškai 4 tūkst. litų butui, moka gyventojai.  

„Gyventojai gali sumokėti iš karto, jei turi lėšų, jei ne, tai išdėstoma per tris metus. Kitame etape planuojame netgi iki penkių metų atidėti, nes turim gavę paskolą iš Finansų ministerijos to projekto apyvartinėms lėšom dengti“, – sako Akmenės r. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Algirdas Bučys.

Lengviau atsikvėpti šią žiemą galės ir visas Akmenės rajonas. Kol kalbama, kad likusioje Lietuvoje šildymo kainos augs, Akmenėje jos turėtų mažėti.

„Akmenės energija“ šilumą ir karštą vandenį gamins naujai pastatytoje biokuro katilinėje, be to, baigė dešimtmetį trukusią šilumos ūkio modernizaciją.

„Bus naudojama apie 70 proc. atsinaujinančių išteklių Akmenės rajone. Ir dėl to šilumos kaina, lyginant su pernai, jei ir toliau deginamos dujos, mažės 10 proc.“, – teigia UAB „Akmenės energija“ projektų vadovas Giedrius Vasiliauskas.

Į probleminių teritorijų sąrašą šiuo metu įtraukta 14 savivaldybių. Jose planuojama ne tik renovuoti daugiabučius, bet ir spręsti ilgalaikio nedarbo problemas, gerinti infrastruktūrą.

Jevgenijus Bardauskas
LTV „Panorama“

Komentuoti