Spausdinti šį puslapį

Nesutariama, kaip tvarkyti šiukšles

2011-09-16, 05:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vadovas prašo Vyriausybės įvertinti padėtį dėl Kazokiškių sąvartyno.
Šis teismo sprendimu turėtų būti uždaromas nuo spalio 18 d. J. Šimėnas kritikuoja dabartinę atliekų tvarkymo sistemą, kuri sukoncentruota regionuose. Aplinkos ministras sako, kad baigiamos procedūros gauti naują leidimą sąvartynui eksploatuoti. O perduoti atliekų tvarkymą savivaldybėms, kaip siūlo J. Šimėnas, esą būtų žingsnis atgal.

Į ketvirti metai veikiantį Kazokiškių sąvartyną patenka nerūšiuotos buitinės atliekos iš visos Vilniaus apskrities.
Aplinkinių kaimų ir Elektrėnų gyventojai dėl prastų kvapų, kitos taršos ne kartą protestavo, skundėsi teismams. Pernai Vyriausiasis administracinis teismas priėmė sprendimą uždaryti sąvartyną nuo šių metų spalio 18-osios, nes pradedant jį naudoti jau nebegaliojo anksčiau atliktas Poveikio aplinkai vertinimas.
„Kol kas mes tokių žingsnių nesulaukiame. Jei 2007 m. leidimas buvo išduotas neteisėtai, tai turėkim galvoj, kad iki šiol sąvartynas veikia neteisėtai“, – sako Kazokiškių gyventojų bendruomenės atstovė Ramunė Dulevičienė.
Pasak Aplinkos ministerijos, jau baigiamos procedūros gauti naują leidimą eksploatuoti sąvartyną.
Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas kritikuoja dabartinę sistemą, nes rūšiuojama tik 8 proc. komunalinių atliekų, kitos patenka į sąvartynus. Esą viena iš atsilikimo priežasčių – uždarius savivaldybių sąvartynus įkurti regioniniai atliekų tvarkymo sąvartynai.
„Štai Vilniaus regioninis atliekų tvarkymo centras yra ir jis atsakingas už viską. O tas centras sako, kad savivaldybės jį valdo. O savivaldybės teigia, kad negali ten jokios įtakos turėti“, – aiškina J. Šimėnas.
Komiteto vadovas siūlo atliekų tvarkymą atiduoti savivaldybėms, tačiau aplinkos minsitras teigia, joga tai būtų žingsnis atgal.
„Ši sistema veikia, ji gyvybinga, nors gal turi ir trūkumų. Bet nuomonių yra įvairių, viena iš jų – pono Šimėno nuomonė“, – sako aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.
„Yra sukurtas korupcinis mazgas, kuriame sprendimus priima Aplinkos ministerija, lėšas skiria Aplinkos ministerija, kontroliuoja padėtį Aplinkos ministerija arba jos padaliniai“, – tvirtina J. Šimėnas.
„Tai, kad pati skirsto, pati kontroliuoja, nėra tikslu. Lėšas skirsto ministerija, bet kai vyksta pirkimai, mes kontroliuojame, žiūrime iš toliau, bet mes patys neorganizuojame pirkimų“, – teigia aplinkos ministras G. Kazlauskas.
Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas prašo Vyriausysbės įvertinti susidariusią padėtį ne tik dėl Kazokiškių sąvartyno, bet ir peržiūrėti Atliekų tvarkymo programą.

Salomėja Pranaitienė
LTV „Panorama“

Komentuoti