Prezidentė dalyvavo velykinėse dirbtuvėse Houvaltų dvare Maišiagaloje

2017-04-12, 15:43
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Prezidentė dalyvavo velykinėse dirbtuvėse Houvaltų dvare Maišiagaloje fot. M.Paliuškevič

Šiandien, balandžio 12-ąją, Houvaltų dvare Maišiagaloje įsikūręs Tradicinių amatų centras sulaukė ypatingų svečių – sudalyvauti Vilniaus krašto velykinių liaudies tradicijų dirbtuvėse atvyko Jos Ekscelencija Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovę pasitiko Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst, administracijos atstovai, maišiagalietė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos Seimo frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė ir Maišiagalos bendruomenė.

Tradicinių amatų centro darbuotojai, liaudies meno kūrėjai ir puoselėtojai priartino susirinkusiems į atgimusį Houvaltų dvarą senosios amatininkystės tradicijas: krepšių pynimo, medžio drožybos, karpinių bei velykinių kiaušinių marginimo menus. Dalyviai turėjo progą susipažinti su unikaliomis dekoravimo technikomis: nuo tradicinio kiaušinių marginimo iki tikrų meno kūrinių – ažūrinių margučių. Šalies vadovė išbandė įvairius kiaušinių marginimo būdus – dažymą vašku, žolelėmis, skutinėjimą. Edukacinėse tradicinių amatų dirbtuvėse su Prezidente dalyvavo Maišiagalos lopšelio-darželio ugdytiniai, kurie kartu kūrė margučius-staigmenas, Maišiagalos Juzefo Obrembskio bei Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo gimnazijų mokiniai. Didžiojoje salėje galima buvo pasigrožėti verbų, margučių ir šiaudinių sodų paroda, o taip pat paragauti tradiciškų velykinių skanėstų.

Šalies vadovė gyrė Vilniaus rajone puoselėjamą paveldą, įvairialypę kultūrą, laike nedylančias amatų tradicijas bei čia kuriamą gyventojų gerovę. „Vilniaus krašto tradicijos yra labai turtingos, unikalios, o ypač Kalėdų ir Velykų, todėl labai svarbu, kad jas puoselėja ir saugo visos čia gyvenančios tautybės. Tai puošia mūsų kraštą“, – su pasididžiavimu kalbėjo Prezidentė.

Vilniaus rajono savivaldybė džiaugiasi Prezidentės rodomu dėmesiu ir noru pažinti Vilniaus rajoną ir jo visuomenę iš arčiau, bendrauti ir kartu kurti prasmingus planus. Jau ne vienerius metus prieš didžiąją pavasario šventę Lietuvos Respublikos Prezidentė aplanko Vilniaus rajoną. Pernai Prezidentė dalyvavo edukacinėse dirbtuvėse Vilniaus krašto etnografiniame muziejuje Nemenčinėje, 2015 metais – Vladislavo Sirokomlės muziejuje Bareikiškėse. 2013-aisiais verbų seklyčioje Čekoniškėse Prezidentė pažino ypatingųjų Vilnijos krašto verbų pynimo tradicijas. Prieš 4 metus Vatikane susitikusi su Popiežiumi, šalies vadovė jam įteikė būtent šiame krašte pagamintą, 2 metrų trispalvę verbą.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24