Vilniaus rajono merės Marijos Rekst ataskaitos apžvalga: svarbiausi ir įdomiausi 2016-ųjų įvykiai rajone

2017-04-02, 10:12
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Marija Rekst/vrsa.lt nuotr. Marija Rekst/vrsa.lt nuotr.

Bėgantis laikas matuojamas ne tik metais, bet ir nuveiktais darbais bei pasiektais laimėjimais. Š. m. kovo 31 d. vykusiame Vilniaus rajono savivaldybės tarybos posėdyje merė Marija Rekst pristatė praėjusių metų Savivaldybės pasiekimus bei aptarė reikšmingus visuomeninio gyvenimo įvykius Vilniaus rajone.

Nuveikti darbai neliko nepastebėti

2016 metai pažymėti svariais ir garbiais apdovanojimais: už ryškiausias iniciatyvas ir nuveiktus darbus Vilniaus rajono savivaldybė, pelniusi Inovatyviškiausios savivaldybės nominaciją, apdovanota „Auksine krivūle“. Savivaldybei sėkmingai panaudojant Klimato kaitos specialiosios programos lėšas, atliekant modernizacijas ar renovacijos darbus Vilniaus rajono visuomeniniuose pastatuose yra įrengiamas geoterminis šildymas. Ekologišku ir taupiu šildymo būdu, kai atsinaujinanti šilumos energija imama iš gamtos, gali džiaugtis net 6 Vilniaus rajono švietimo įstaigos, o taip pat kai kurios socialinių paslaugų įstaigos, daugiafunkciniai centrai.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto paskelbtame 2016 metų Lietuvos savivaldybių indekse Vilniaus rajonas tarp 54 Lietuvos mažųjų savivaldybių užėmė 11 vietą. Palyginti su 2015 m., pakilti per 9 pozicijas leido efektyvus turimų resursų investicijų, mokesčių, komunalinių paslaugų, sveikatos ir socialinės rūpybos srityse išnaudojimas. Taip pat Lietuvos laisvosios rinkos institutas Vilniaus rajono savivaldybę įvertino už palankių sąlygų verslui ir potencialiems investuotojams užtikrinimą – 6 vieta tarp mažųjų Lietuvos savivaldybių.

2016 m. Lietuvos savivaldybių verslumo lygio tyrime, kurį inicijavo Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU), Vilniaus rajono savivaldybė pateko tarp 10-ies versliausių šalies savivaldybių, užtikrinančių palankias sąlygas verslui ir potencialiems investuotojams.

Perspektyvi vieta paversti savo svajones realybe

Savo patraukliomis gyvenvietėmis, vaizdinga ir harmoninga aplinka, kultūrų ir tradicijų turtingumu bei potencialiomis plėtros galimybėmis Vilniaus rajonas pritraukia vis daugiau ne tik norinčiųjų čia gyventi, bet ir rajoną pažinti. Praeitais metais savo norą pažinti šį Lietuvos kampelį bei pristatyti jį savo tautiečiams išreiškė Japonijos ir Izraelio ambasadoriai. Tekančios Saulės šalies atstovai susidomėjo bendradarbiavimu su Vilniaus rajonu verslo ir turizmo srityje, o su Izraelio valstybės atstovais sutarta Rukainių seniūnijoje pasodinti 3 000 ąžuoliukų giraitę Lietuvos ir Izraelio diplomatinių santykių užmezgimo 25-mečiui paminėti bei Nemenčinėje organizuoti žydų žudynių minėjimą.

Vilniaus rajone stebimas pastovus verslo subjektų skaičiaus didėjimas. Rūpindamasi rajono verslininkais, Savivaldybė turi įsteigtą smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo fondą, kuris teikia paramą ir prisideda prie verslo plėtros bei verslo idėjų įgyvendinimo rajone. 2016 metais, lyginant su 2015 m., Savivaldybės kompensaciją verslo plėtros išlaidoms gavo dvigubai daugiau verslininkų (29), tarp kurių buvo ir ūkininkai, investavę į savo ūkio modernizavimą ir plėtrą.

Siekdama skatinti Vilniaus rajono pramonę, smulkųjį ir vidutinį verslą bei amatus, įmonių produkcijos bei paslaugų eksportą, sudaryti palankias sąlygas įmonėms tarpusavyje bendradarbiauti ir investicijoms pritraukti bei aktualioms verslininkams problemoms spręsti, 2016 m. Vilniaus rajono savivaldybė ir Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai pasirašė bendradarbiavimo sutartį. 2016 metais, lyginant su 2015, padidėjo gyventojų ir juridinių asmenų nuosavybės teise valdomų žemės sklypų skaičius. Didžioji privačios žemės dalis priklausė gyventojams: fiziniai asmenys valdė beveik 91,3 tūkst. ha, juridiniai asmenys – beveik 5,5 ha žemės. Vilniaus rajono savivaldybė – vienintelė regione atleidžianti gyventojus nuo žemės mokesčio mokėjimo už plotus iki 5 ha ir žemės nuomos mokesčio iki 3 ha. Tai prisideda prie spartaus rajono ekonomikos augimo – praeitais metais rajone veikė 5 770 žemės ūkio subjektų. Nors pagal bendrą ūkių skaičių Vilniaus rajono savivaldybė gerokai lenkia kitas žiedines savivaldybes, tačiau čia dominuoja smulkūs ir maži ūkiai. Ūkiai, užimantys 1-10 ha plotą, Vilniaus rajone sudarė 66 proc. Dėka Vilniaus rajono savivaldybės palankios gyventojams mokestinių lengvatų politikos, praeitais metais žemės mokesčio lengvatomis pasinaudojo beveik 43,5 tūkst. ha žemės savininkai. Vilniaus rajono savivaldybė rūpinasi rajono ūkininkais, skatina ir palaiko žemdirbystę, siekia išsaugoti geriausias ūkininkavimo tradicijas bei žemės ūkio verslo tvarumą.

Investicijos į gyventojų gerovę

Vis daugiau dėmesio skiriama komunalinių paslaugų sričiai. 2016-aisiais baigtos nuotekų valymo įrenginių statybos Skaidiškių kaime. Pasitelkus Europos Sąjungos paramą, šiuolaikiška nuotekų tvarkymo sistema gali naudotis virš 1,5 tūkst. Rudaminos ir Skaidiškių gyventojų. Bendra projekto kaina siekė beveik 1,5 mln. eurų.

Gerinama geriamojo vandens kokybė: 2016 m. Kalvelių, Keturiasdešimt Totorių, Valčiūnų, Savičiūnų, Grigaičių gyvenvietėse įrengti vandens nugeležinimo įrenginiai, Akuotninkų, Skirlėnų, Riešės kaimuose atlikti vandens gręžinių pergręžimo darbai, o Raudondvario kaime įrengtas naujas vandens gręžinys. Darbų vertė – virš 290 tūkst. eurų. Vandens gerinimo įrenginių projektavimo ir statybos darbai taip pat atlikti Miežionių, Buivydžių, Bukiškio ir Visalaukės kaimuose.

Per 2016-uosius buvo daug nuveikta šilumos ūkyje: įvykdyta šilumos tinklų rekonstrukcija Avižienių, Riešės, Bukiškio, Didžiųjų Kabiškių, Pagirių, Kalviškių, Kalvelių kaimuose. Buvo įrengti vandens šildymo katilai Didžiosios Riešės ir Nemenčinės katilinėse. Nemėžio katilinėje buvo įrengtos nuotolinio valdymo ir telemetrijos sistemos. Šių gyvenviečių gyventojams bus šilčiau ir už šildymą mokės mažiau. 2016 m. šilumos tiekimo tinklų rekonstrukcijai skirta lėšų ir rekonstruota 4 kartus daugiau tinklų negu 2015 m.

Savivaldybė aktyviai vykdo daugiabučių namų renovacijos darbus, kurių pagrindinis tikslas – sumažinti gyventojų patiriamas išlaidas už suvartotą šilumos energiją, pagerinti gyvenimo kokybę bei komforto sąlygas, tuo pačiu užtikrinant visuomenės saugumą. Per pastaruosius metus renovuoti 6 daugiabučiai namai, darbų vertė siekia virš 1,3 mln. eurų.

Vilniaus rajono savivaldybė 2016 metais nuskynė puikiai panaudotų investicijų derlių: iškilmingai atidarytas Maišiagalos Houvaltų dvare įsikūręs Tradicinių amatų centras, Lavoriškių kultūros centras ir Mostiškių mokykla-daugiafunkcis centras. Iš viso praėjusiais metais buvo inicijuoti 48 projektai, kurių vertė siekia virš 21 mln. eurų. Juos planuojama įgyvendinti iki 2023 metų.

Teigiami pokyčiai susisiekimo srityje

Vilniaus rajono savivaldybė, užtikrindama saugaus eismo sąlygas, gerino vietinės reikšmės kelių ir gatvių tinklo infrastruktūrą. 2016 m. buvo pasiekta maksimali investicija per Savivaldybės gyvavimo laikotarpį į rajono vietinės reikšmės kelių tiesimą, taisymą ir priežiūrą – iš viso buvo skirta 6 946 500 eurų.

Džiugu, kad 2016 metais buvo sulaukta neįprastai daug iniciatyvų dėl kelių ir gatvių asfaltavimo ir žvyro dangos remonto darbų bendro finansavimo su fiziniais ar juridiniais asmenimis. Tai aktualu tiek Vilniaus rajono įmonėms, tiek gyventojų bendruomenėms, kadangi net iki 50 proc. darbų vertės gali padengti Savivaldybė. Pernai, pasinaudojant bendro finansavimo galimybe, buvo įgyvendinti 5 kelių ir gatvių atnaujinimo projektai: Ežero ir Pakupečių gatvių atkarpos (Nemėžio sen. Didžiasalio k.), Lauko ir Šilo gatvių atkarpos (Paberžės sen. Glitiškių k.), Centrinės ir Pikutiškių gatvių atkarpos (Avižienių sen. Pikutiškių k.), kelio dalis Guobstų k. (Pagirių sen.) bei Vanaginės g. kelio atkarpa (Riešės sen. Didžiosios Riešės k.).

Panaudojant Kelių priežiūros ir plėtros programos, Savivaldybės biudžeto ir bendro finansavimo dalyvaujant fiziniams ir juridiniams asmenims lėšas, atnaujinta apie 5,6 km esamos asfaltbetonio dangos, naujai išasfaltuota apie 20 km žvyrkelių, atlikti duobių asfaltavimo, žvyrkelių tiesimo bei atnaujinimo darbai.

Užtikrinant rajono gyventojų ir svečių mobilumą bei siekiant efektyvaus keleivinio transporto organizavimo, Vilniaus rajono gyventojai pernai galėjo keliauti 76 viešojo transporto priemiestiniais maršrutais. Visi duomenys apie rajono viešąjį transportą buvo įvesti į viešą informacinę sistemą „Vintra“, kuri pasiekiama adresu: http://www.visimarsrutai.lt/. 2016 metais aptarnauta apie 2,2 mln. keleivių (neįskaitant reisiniais autobusais į mokyklas pavežamų mokinių). Taip pat verta paminėti, kad Vilniaus rajonas turi vieną žemiausių Lietuvoje keleivių vežimo vietiniais priemiestinio susisiekimo maršrutais tarifą (0,055 Eur už 1 km be PVM).

Kokybiškas švietimas modernioje aplinkoje

Švietimo plėtra yra viena iš prioritetinių Vilniaus rajono savivaldybės sričių. 2016 metais Vilniaus rajono gimnazijų sąrašą papildė trys paskutinės vidurinės mokyklos: Medininkų šv. Kazimiero, Valčiūnų ir Zujūnų. Šiuo metu pagal mokyklų tinklo pertvarkos planą akredituota 100 proc. vidurinių mokyklų vidurinio ugdymo programų. 2016-2017 m. m. taip pat padaugėjo priešmokyklinukų grupių – šiuo metu iš viso Savivaldybės švietimo įstaigose veikia 61 priešmokyklinio ugdymo grupė.

Bendradarbiaudama su vietos gyventojų bendruomenėmis, pedagogais, tėvais, jaunimu, Savivaldybė stiprina švietimo įstaigų socialines funkcijas ir kuria jaunajai kartai patrauklias švietimo įstaigas. Rajono pedagogus ir ugdytinius džiugina atsinaujinantys ir modernizuojami švietimo įstaigų pastatai. Vien 2016 metais Vilniaus rajono savivaldybė gali pasigirti nemenka, apie 4 mln. eurų skirta suma švietimo įstaigų renovacijos, kapitalinio ar kosmetinio remonto darbams atlikti.

Vilniaus rajono savivaldybė visiškai tenkina rajono mokinių pavėžėjimo poreikius. Savivaldybė pirmauja tarp visų Lietuvos rajoninių savivaldybių kaip daugiausiai mokyklinių autobusų turinti savivaldybė. 2016-aisiais Savivaldybės lėšomis buvo įsigyti dar 7 mokykliniai autobusai, todėl iš viso mokyklinius autobusus dabar jau turi 81 proc. rajono švietimo įstaigų. 2016-2017 m. m. pavežamų mokinių skaičius padidėjo iki 1 227.

Naudinga veikla džiugina koordinuojanti logopedų, specialiųjų, socialinių pedagogų ir psichologų veiklą Vilniaus rajono pedagoginė psichologinė tarnyba, kuri 2016 m. kartu su partneriais iš Lenkijos bei Italijos laimėjo Erasmus plius projektą „Trio to Success“. Projektas orientuotas į profesinio mokymo sistemos kokybės stiprinimą. 2016 metais pasisekimo sulaukė Vilniaus rajono pedagoginės psichologinės tarnybos organizuoti neformalaus vaikų švietimo užsiėmimai „Robotika vaikams“, kuriuose daugiau nei 100 vaikų iš Lego kaladėlių konstravo robotus bei juos programavo. Užsiėmimų pagalba lavinama atmintis, kūrybiškumas, erdvinis suvokimas bei įgūdžiai, kurie yra labai svarbūs tinkamam vaiko vystymuisi ir palengvina mokymosi procesą mokykloje.

Astakingai sprendžiamos socialinės problemos

Socialinių paslaugų infrastruktūros plėtrai, paslaugų teikimui sunkiai savarankiškai išsprendžiamas problemas patiriantiems asmenims Savivaldybė skiria ypatingą dėmesį – skiriama daugiau lėšų, socialinį darbą dirba vis daugiau specialistų, glaudžiau bendradarbiaujama su nevyriausybinėmis organizacijomis, veikiančiomis socialinių paslaugų srityje. Per metus pagalbą 66 vienišiems senyvo amžiaus ir neįgaliems rajono gyventojams jų namuose teikė lankomosios priežiūros darbuotojai. Šiam tikslui panaudota 66 547 Eur Savivaldybės lėšų. Neįgaliems ir senyvo amžiaus asmenims buvo organizuojamos nemokamos transporto paslaugos, kuriomis pasinaudojo apie 600 asmenų. Jie buvo vežami į sveikatos priežiūros, reabilitacijos ar kitas institucijas. 2016 metais buvo įkurta Vilniaus rajono neįgaliųjų asociacija.

Vaikai – pažeidžiamiausia mūsų visuomenės grupė, kuriai Savivaldybė siekia užtikrinti gerovę, teisę į džiaugsmingą vaikystę bei palankias sąlygas augti ir vystytis. Vykdant pareigą išgelbėti kuo daugiau krizinėje situacijoje atsidūrusių vaikų ir šeimų bei užtikrinti gyvenimą biologinėje šeimoje, Savivaldybėje 2016 metais buvo paruošta 16 globėjų šeimų bei 32 įvaikintojai (16 šeimų). Palyginti su 2015 m., tai daugiau negu dvigubai. Taip pat buvo paruoštos 23 rajono šeimos, kurioms buvo sudarytos galimybės svečio teisėmis paimti savaitgaliais ir švenčių dienomis į savo šeimą globojamą institucijoje vaiką(-us).

Mero ataskaitoje paliesta ir skaudesnė rajono aktualija – netikėtai pakeista bendruomeninių vaikų globos namų teisinė bazė, pagal kurią nutraukti savo veiklą buvo priversti Geisiškių kaime esantis Šeimos ir vaiko gerovės centras bei 2011 metais įkurtas Šeimos ir vaiko krizių centras Kalveliuose, kurių darbas nukreiptas į vaikų ir šeimų pagalbą, apsaugą ir laikiną rūpybą. Vilniaus rajono savivaldybės kovoje už palankią vaikų gerovės politiką, priimtas atitinkamas sprendimas, padėsiantis užtikrinti efektyvią pagalbą likimo nuskriaustiems vaikams.

Aktyvus sportinis ir kultūrinis gyvenimas

Rajono gyventojų sveikatinimui ir užimtumui skatinti įrengiami nauji sporto objektai. Prie Buivydžių gimnazijos ir Eitminiškių pagrindinės mokyklos praėjusiais metais buvo įrengtos sporto aikštelės, Nemenčinėje pradėti beveik 4,5 ha dydžio sporto aikštyno statybų darbai. Taip pat Nemenčinėje įrengta antroji Lietuvoje biatlono šaudykla, kuri prisidės prie biatlono sporto šakos vystymo ir populiarinimo. Čia galės treniruotis ar varžytis ne tik profesionalūs šalies ir užsienio sportininkai, bet ir aktyviai sportuoti ar leisti laisvalaikį visi norintys. Siekiant populiarinti krepšinio sporto šaką, 2016 metais pradėtas bendradarbiavimas su „Lietuvos ryto“ klubo krepšininkais, kurie lankėsi rajono mokyklose, dalinosi krepšinio žiniomis bei kvietė jaunimą į rungtynes.

Vilniaus rajone verda meninis ir kultūrinis gyvenimas, kurį savo aktyvia veikla, aukštu artistiškumo lygiu, dalyvavimu respublikinio bei tarptautinio masto renginiuose puoselėja Vilnijos krašto šokėjai, dainoriai ir muzikantai. Netrūko 2016 metais ir pasiekimų kultūros srityje – Nemenčinės daugiafunkcinio kultūros centro tautinių šokių kolektyvas „Perła“ televizijos projekte „Kadagys“ garbingai atstovavo Vilniaus rajoną ir tapo pirmosios vietos nugalėtoju, o „Duokim garo“ varžytuvių finale lenkų liaudies dainų ir šokių ansamblis „Zgoda“, atstovavęs tautines bendrijas, pelnė II vietą.

Galime pasidžiaugti 2016-aisiais įgyvendintų darbų, planų ir užmojų sėkme. Turiningi praėję metai, pasiekti rezultatai dar labiau įkvepia dirbti Vilniaus rajono gyventojų labui. „Nuoširdžiai džiaugiuosi Vilniaus rajono gyventojų, bendruomenių, verslo ir Savivaldybės vaisingu bendradarbiavimu. Praėjusiais metais visi kartu įgyvendinome daug gražių idėjų ir projektų, praturtinančių rajono gyvenimą, dirbame vardan mūsų rajono gerovės, mūsų vaikų ir bendruomenės ateities. Raginu visus savo kasdieniu darbu įnešti indėlį, kad Vilniaus rajonas išliktų augantis, mylimas, verslus ir lankomas“, – Savivaldybės kryptingą darbą apibendrino merė Marija Rekst.

vrsa.lt

Komentarai  

 
#3 agnei 2017-04-17 14:50
Agne, nejuokauk :)))
atrodo, kad karosas visas pasaulio nuodemes ant lenku uzkabintu jei tik turetu tokius igaliojimus. :))
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 agne 2017-04-03 10:50
Tai kad lenkams ten rojus. Va mitus Karosas paleidęs, kad Vilniaus rajone lietuviams pragaras yra.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 stasė 2017-04-03 10:05
Puiku!- Bet kas ir kodėl skleidžia šmeižtus Lenkijai ir Europai apie lenkų gyvenimo pragarą Vilniaus rajone?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24