Spausdinti šį puslapį

Kalvelių kaimo bendruomenė piketavo dėl vaikų gerovės problemų

2017-01-31, 14:23
Įvertinkite šį įrašą
(10 balsai)
Kalvelių kaimo bendruomenė piketavo dėl vaikų gerovės problemų fot. M.Paliuškevič

Prie Socialinių paslaugų priežiūros departamento antradienį piketavo Kalvelių kaimo bendruomenės atstovai (Vilniaus rajonas), norėdami atkreipti dėmesį į institucinės globos sistemos pertvarką.

„Pastarųjų dienų tragiški įvykiai parodė, kad privalome būti aktyvūs ir ginti labiausiai pažeidžiamus mūsų visuomenės narius. Neturime likti abejingi kiekvieno vaiko likimui. Dėl to mes esame čia, reikalaudami pratęsti pereinamuoju laikotarpiu iki 2020 m. Vilniaus rajono šeimos ir vaiko krizių centro veiklos licenciją. Prašome pakartotinai atkreipti dėmesį į susiklosčiusią situaciją bei išsamiai išnagrinėti klausimą dėl Vilniaus rajono šeimos ir vaiko krizių centro veiklos licencijavimo“ – , prašo piketuotojai.

Pasak Kalvelių kaimo bendruomenės atstovų, institucinės globos sistemos pertvarka yra būtina, tačiau tai gana ilgas ir sudėtingas procesas, reikalaujantis daugiau laiko nei penkeri metai.

Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2014 metų įsakymu numatytas perėjimas nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliesiems ir likusiems be tėvų globos vaikams 2014-2020 metų veiksmų planas.

Anot piketuotojų, Vilniaus rajonas nuosekliai, atsakingai ir apgalvotai įgyvendina vaiko gerovės valstybės politikos koncepcijos nuostatas. Iki 2016 metų, greta globos šeimoje propagavimo, ieškojo vaikus globojančių šeimų, rengė globėjus, organizavo jų tęstinius apmokymus, vertino globą, įsteigė dvi modernias socialines įstaigas, užtikrinančias nuoseklią ir kokybišką pagalbą vaikui ir jo šeimai: tai yra Vilniaus rajono šeimos ir vaiko gerovės centras bei Vilniaus rajono šeimos ir vaiko krizių centras.

Kaip pasakojo piketuotojai, Šeimos ir vaiko krizių centras veiklą Kalvelių seniūnijoje pradėjo 2011 metais. Krizių centro įrengimas Lietuvoje neturi analogų. Šeimos ir vaiko krizių centras pradėtas kurti dar iki institucinės globos pertvarkos, o projektą laimino Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Suteikdamas trumpalaikę socialinę globą vaikams, dirbdamas su jų tėvais, Krizių centras prioritetą teikia vaiko grąžinimui į šeimą. Pažymėtina, kad Krizių centro pastato statybos vyko pagal 2007-2013 metų Sanglaudos skatinimo veiksmų programos II prioriteto priemonę „Nestacionarių socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra“, finansuojamą iš ES Struktūrinių fondų ir Vilniaus rajono savivaldybės lėšų ir pagal 5 metų sutartį, t. y. iki 2016 metų pabaigos Krizių centro patalpos negalėjo būti pertvarkytos. Atkreiptinas dėmesys, kad statybos metu Krizių centro patalpos visiškai atitiko galiojančių teisės aktų ir normų reikalavimus

Šiandieną Šeimos ir vaiko krizių centre laikinai yra globojama 13 vaikų. Būtent Vilniaus rajono Šeimos ir vaiko krizių centro veiklos modelis atitinka vaikų, likusių be tėvų globos, interesus. Čia vaikams užtikrinama saugi ir šeimai artima aplinka, kur kiekvienas globotinis gauna individualų dėmesį ir gali augti visaverčiu visuomenės nariu.

Šeimos ir vaiko krizių centras sėkmingai vykdo savo veiklą, užtikrina vaikų teisių apsaugą, iškilusias problemas sprendžia koordinuotai ir kokybiškai. Nuolat siekiama, kad krizinėje situacijoje atsidūrę vaikai galėtų augti saugioje, bendruomeninėje, šeimyninėje aplinkoje, o pagalba jiems būtų suteikiama arčiau jų gyvenamosios vietos, išsaugant ryšius su artimais žmonėmis bei aplinka.

Piketuojantys Kalvelių kaimo bendruomenės atstovams tenka apgailestauti, kad Vilniaus rajono šeimos ir vaiko krizių centras atsidūrė aklavietėje.


Komentarai  

 
#7 to Gen 2017-01-31 21:58
Teko skaityti Audronės Simanonytės straipsnį apie tai, kad daugelyje Europos valstybių vaikų teisių situacija yra privesta iki absurdo. Kad Norvegijoje vaikų atiminėjimas iš biologinių tėvų yra įprastas dalykas.
Kad Skandinavijoje tradicinė šeima jau seniai nebėra vertybė, ir ne tik ne vertybė, bet net ir nelabai pageidautina visuomeninio gyvenimo forma. Be to, Norvegijoje (o ir apskritai Skandinavijoje) - bene daugiausiai vienalyčių santuokų pasaulyje ir vis labiau populiarėja ”belytė” žmogaus suvokimo koncepcija.
Tikriausiai visiems mums teko girdėti apie tai, kad masinis vaikų atiminėjimas iš “normalių” šeimų, o ypač – iš emigrantų, Skandinavijoje toks populiarus būtent dėl ten besikuriančių vienalyčių šeimų, kurios dar neprarado instinkto auginti vaiką.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#6 IRMA 2017-01-31 21:38
Ministerijos neveiksnumas, blogai atliekamos pareigos, įstatymai leidžiami su spragomis, kad ir šeimos gerovės centrų atveju. Įstatymų spragos reikalingos tam, kad būtų galima nebaudžiamai daryti nusikaltimus? Klausimas iki beprotybės paprastas. Ką mes, kaip visuomenė giname? Smurtautojus ar negalinčias apsiginti mažuosius Lietuvos piliečius?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#5 Turandot 2017-01-31 20:38
Skaitau ir džiaugiuosi, kad dar yra tokių žmonių Lietuvoje. Stiprybės Jums nelengvame darbe, ačiū, kad nebijote kovoti. Jei per gyvenimą pavyks išgelbėti nors vieną gyvybę, tai gyvenimas jau pragyventas prasmingai. Labai tikiuosi, kad Jūsų veiksmai taip pat prisidės prie to, kad vaikams mūsų šalyje bus saugiau gyventi.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#4 Marek 2017-01-31 18:13
Kokia betvarkė. Įdomu būtų statistika sužinoti kiek smurto prieš vaikus yra fiksuojama? Medikai, teisėsauga, socialinės apsaugos specialistai, vaikų ir šeimos gerovės institucijos – kur jūs???. Jaučiu, kažkas jums surišo rankas? Ar tai biurokratija? Per daug popierių pildymui???
Tai paaiškina kodėl tiek daug tokio baisaus smurto prieš vaikus.
Juk praktiškai yra nebaudžiamumas. Nes kol suvaikščios visi popieriai – vaikas nebus apsaugotas.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#3 Vilnius 2017-01-31 18:02
idomu butu suzinoti Socialines apsaugos ministro pozicija siuo klausimu
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 B.O. 2017-01-31 18:01
Viena po kitos vyksta tragedijos susijusios su vaikų nepriežiūra, tėvų nežmonišku elgesiu su vaikais. Kodėl valdžios institucijos lieka aklos vaikų pagalbos šauksmui? Kodėl skriaudžiamos motinos ir vaikai turės bėgti slėptis į lauką, kuomet sužverėjęs sugyventinis ar sutuoktinis savivaliaus namuose?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Gen. 2017-01-31 18:00
Neturiu jokiu abejoniu, kad tai kas siu metu vyksta europoje yra ne kas kitkas kaip bandymas vaikus atimti is normaliu seimu ir perduoti globai tokioms "naujoviskoms" seimoms kur yra tevelis nr1 ir tevelis nr2.
Jeigu anksciau tai atrode kaip pasaka, tai dabar jau taip nebegalvoju.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti