J. Olekas: pasienyje su Baltarusija vykdomos prevencinės priemonės prieš kiaulių marą labai efektyvios

2013-08-14, 09:04
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pasienio punktuose su Baltarusija vykdoma transporto priemonių padangų ir keleivių avalynės dezinfekcija yra labai efektyvi, pažymėjo Premjerą laikinai pavaduojantis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, antradienį lankęsis Medininkų pasienio kontrolės punkte. Ministras susipažino su Lietuvos taikomomis prevencinėmis priemonėmis, skirtomis apsisaugoti nuo afrikinio kiaulių maro.

"Norėčiau pagirti profesionaliai ir tvarkingai šioje situacijoje dirbančią Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Ateinančią savaitę vyksiančiame Vyriausybės posėdyje numatyta svarstyti klausimus dėl būtinų įstatymų pakeitimų, ekstremalios situacijos paskelbimo, dėl rinkliavos už dezinfekcijos atlikimą ir kitų susijusių dalykų. Taip pat su medžiotojais bus sprendžiami klausimai dėl šernų skaičiaus kontroliavimo pasienio zonoje, jei reikės, bus numatytos galimybės pasitelkti ir Valstybės sienos apsaugos ar krašto apsaugos pajėgas", - pabrėžė J. Olekas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius, taip pat dalyvavęs susitikime, teigė, kad maro virusas yra labai atsparus, todėl priemonės nuo jo apsisaugant turi būti ilgalaikės ir efektyvios.

"Svarbu užtikrinti, kad prevencinės priemonės būtų ilgalaikės, o biosaugos reikalavimų vykdymas - nuolatinis ir griežtai kontroliuojamas. Afrikinio kiaulių maro virusas yra labai gyvybingas. Pavyzdžiui, šaldytoje mėsoje jis gali išlikti gyvybingas net iki 6 metų, sūdytoje mėsoje - iki 1 metų, o tarp gyvūnų - apie pusę metų. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad šaltyje virusas nežūsta, o konservuojasi ir atšilus orui vėl tampa gyvybingu ir gali greitai plisti. Didžiausią susirūpinimą šiuo metu kelia padėtis laukinėje faunoje - šernuose, todėl būtina svarstyti galimas laukinių gyvūnų atbaidymo priemones pasienio teritorijoje", - sakė J. Milius.

Dėl afrikinio kiaulių maro išplitimo pavojaus yra laikinai uždrausta importuoti iš Baltarusijos į Lietuvą šiai ligai imlius gyvūnus (kiaules ir šernus), jų produktus, šalutinius gyvūninius produktus, žaliavas, pašarus ir jų priedus (ne tik turinčius gyvūninių baltymų, bet ir augalinius). Taip pat uždrausta rajonuose, besiribojančiuose su Baltarusija ir Rusijos Federacija, prekiauti gyvomis kiaulėmis turgavietėse, organizuoti kiaulių parodas, muges ir kitus renginius. Turgavietėse sugriežtinta prekybos gyvūniniais produktais, žaliavomis, pašarais ir jų priedais valstybinė kontrolė, sustiprinta kiaulių laikymo vietų veterinarinė kontrolė.

Kiaulių laikytojai ir privatūs veterinarijos gydytojai perspėti dėl biologinės saugos priemonių sugriežtinimo (pvz. draudžiama kiaules laikyti lauke). Veterinarijos gydytojai įgalioti, o medžiotojai įpareigoti imti daugiau kiaulių ir šernų mėginių afrikiniam kiaulių marui nustatyti rajonuose, besiribojančiuose su Baltarusija ir Rusijos Federacija. Pasienio kontrolės punktuose su Baltarusija vykdoma visų iš kaimyninės šalies įvažiuojančių transporto priemonių ratų ir sieną kertančių keleivių avalynės dezinfekcija.

Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kreipėsi į Europos Komisiją su siūlymu įrengti pasienio teritorijoje fizinį barjerą, taip pat numatyti 10 km pasienio ruože sukurti buferinę zoną, kurioje tam tikrą laikotarpį būtų draudžiama laikyti kiaules, intensyviau naikinti šernus.



Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24