Sidabrinis draugijos „Sokół“ jubiliejus paminėtas Šalčininkuose

2016-10-15, 18:11
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Sidabrinis draugijos „Sokół“ jubiliejus paminėtas Šalčininkuose © L24 (Viktor Jusel nuotr.)

„Esame ir veikiame” – taip, didžiuodamiesi tuo, po 25 metų nuo sporto draugijos „Sokół“ atkūrimo dienos gali pasakyti esami draugijos nariai. Šiais metais draugija švenčia 25-ąsias veiklos atkūrimo metines. Organizacijos veiklos atkūrėju drąsiai galima vadinti Michalą Senkevičių – pedagogą, sporto teisėją, draugijos prezidentą.

Pagrindinė draugijos „Sokół“ veikla vyksta Šalčininkų rajone. Spalio 14 dieną Šalčininkuose paminėtas organizacijos atkūrimo 25-metis.

Susitikime dalyvavo Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič, LR Seimo nariai Leonard Talmont ir Juzef Kvetkovskij, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Josif Rybak, ministras – patarėjas, Lenkijos Respublikos Ambasados Vilniuje Konsulinio skyriaus vadovas Stanislav Cygnarovski, „Sokół“ draugijos delegacijos iš Lenkijos – iš Krokuvos, kartu su Konradu Firlėjumi ir Stanislavu Dovošiumi, iš Bžesko, kartu su Ludviku Lechovič, iš Varšuvos, kartu su Zbignievu Okorskiu ir Boguslavu Šimanskiu, iš Brvinova, kartu su Janu Člonkovskiu.

Salėje netrūko aktyvių „Sokół“ draugijos narių – organizacijos kapeliono, kunigo Šimono Viklo, Henriko Mažulos, Genadijaus Baranovič, Kristinos Slavinskos, Povilo Andruškevič ir kitų.

Susirinkusius pasveikino „Sokół“ draugijos prezidentas Lietuvoje Michal Senkevič, kuris padėkojo organizacijos nariams ir rajono valdžiai už aktyvumą ir pagalbą draugijos veikloje, tuo pačiu skatindamas perskaityti draugijos istorijos knygą, kurios autoriumi yra Henrikas Mažula.

„Sokół“ sporto draugija buvo įkurta 1867 m. Lvovo mieste. Tai buvo patriotinė organizacija kovojanti už Lenkijos tapatybę ir tuo pačiu metu propaguojanti sportą ir sveiką gyvenimo būdą. Bėgant metams „Sokół“ draugijos būstinės įsikūrė visuose buvusios Abiejų Tautų Respublikos regionuose, taip pat ir Vilniuje, 1905 m. lapkričio 24 dieną. 1939-1989 m. „Sokół“ veikla Lietuvoje ir Lenkijoje buvo uždrausta. Organizacija atgimė 1991 m., kai Vilniuje buvo įkurtas „Sokół“ Steigiamasis Komitetas į kurio sudėtį įėjo: pirmininkas Michal Senkevič, Andžej Bogucki, Jan Balcevič, Mikolaj Kozlovski, Violeta Naryvska. Organizacija skatino fizinę kultūrą, organizavo patriotinius susitikimus ir renginius. Palaikant viceprezidentui Michalui Senkevičui, Šalčininkų rejono sporto entuzjastams, viceprezidentui Genadijui Baronovičiui ir Valrijui Kočan, o taip pat aktyviems organizacijos nariams Kristinai Slavinskai ir Edgarui Obločinskiui bei jauniausiems draugijos nariams, kurių aktyvumo dėka Elvinos Obločinskos, Silvestro Baranovičiaus mokyklose atsirado draugijos būriai – rajone vyksta sporto varžybos, kultūriniai renginiai, patriotinės akcijos, edukacinės išvykos.

Apie „Sokół“ draugijos, kaip organizacijos puoselėjančios sporto ir patriotines tradicijas, svarbą kalbėjo Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič.

„Šiandien neįprasta diena, istorinė diena, kuri įeis į rajono, Vilniaus krašto, sporto istoriją. Būtent prieš 25 metus, atkūrus valstybės nepriklausomybę, Šalčininkų Žemėje buvo įkurta daug organizacijų, reikalingų tautinių tradicijų puoselėjimui, susiorganizavo žmonės, kuriems nebuvo bereikšmėmis trys vertybės – patriotizmas – kaip Lenkijos ir tautinių tradicijų išsaugojimas, sportas – kaip hobis ir sveiko gyvenimo būdo palaikymas bei krikščioniškos vertybės. Visą tai pavyko gražiai sujungti, o šiandien turime nuostabią organizaciją su aktyviais jos nariais”, - pasakė Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič, apdovanodamas diplomais Michalą Senkevičių, kun. Šimoną Viklo, Genadijų Baranovičių, Elviną Obločinską.

Diplomus bei atminimo medalius „Sokół“ draugijos nariams taip pat įteikė Lenkijos Respublikos Ambasados Vilniuje Konsulinio skyriaus vadovas Stanislav Cygnarovski ir draugijų atstovai iš Lenkijos.

Artistinėje renginio dalyje pasirodė akrobatų grupė iš Krokuvos bei ansamblis „Sokolanie” iš Pilzno.

Irena Kolosovska

salcininkai.lt

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24