Šalčininkuose ūžė tradicinė Derliaus šventė

2016-09-12, 00:57
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Šalčininkuose ūžė tradicinė Derliaus šventė salcininkai.lt nuotr.

Sekmadienį Šalčininkų miesto parkas pasikeitė neatpažįstamai – virto mažu etnografiniu miesteliu, kuriame tvyrojo puiki nuotaika, naminių kepinių, mėsos produktų ir šviežios duonos kvapai, liaudies muzika, derliaus paroda. Šalčininkuose ūžė tradicinė Derliaus šventė! Renginys sukvietė visus rajono gyventojus, ypač žemdirbius, svečius iš kitų Lietuvos miestų ir užsienio.

Tradiciškai Derliaus šventės metu mišios iš Šalčininkų bažnyčios persikelia į parką. Sekmadienį šv. mišias aukojo Šalčininkų šv. apaštalo Petro parapijos klebonas Vaclav Volodkovič kartu su kun. Danieliumi Narkunu, meldęsi už visus rajono žemdirbius ir gyventojų gerovę.

Aukos liturgijos metu kiekvienos seniūnijos atstovai nešė duonos, vyno, derliaus aukas. Mišių metu klebonas Vaclav Volodkovič pašventino seniūnijų vainikus, kruopščiai nupintus kūrybingų ir darbščių moterų ir simbolizuojančius gerą šių metų derlių.

Po pamaldų geriausiu šiais metais ūkininku pripažintas Vitold Valiučko kartu su žmona Marija įteikė Šalčininkų rajono merui Zdzislavui Palevičiui šviežios duonos kepalą, iškeptą iš šiųmetinio derliaus. Kiek vėliau meras pasidalijo ja su šventės svečiais.

„Derliaus šventė Šalčininkuose turi savitą reikšmę. Prieš akimirką gavau šviežios duonos kepalą, kuris iškeptas iš mūsų žemėse užaugintų grūdų. Duona – tai mūsų rajono žmonių didžiulis darbas, bet kartu ir svetingumas. Derliaus šventė Šalčininkuose - tai mūsų visų padėkos diena žemdirbiams, darbštiems rajono gyventojams. Žemdirbystė – pagrindinė mūsų verslumo šaka, todėl šventė įgyja didelės reikšmės ir tampa mūsų etoso, kultūros ir tradicijos dalimi. Šią tradiciją puoselėjame kaip padėkos ir pagarbos žemdirbiams išraišką“, - kreipdamasis į publiką kalbėjo Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič.

Šiemet į Šalčininkus atvyko garbės svečiai: Lietuvos Respublikos Seimo nariai Leonard Talmont, Rita Tamašunienė, Juzef Kvetkovskij, Vanda Kravčionok, Michal Mackevič, Jaroslav Narkevič, Lenkijos Respublikos ambasados Vilniuje Konsulinio skyriaus vadovas, ministras – patarėjas Stanislav Cygnarovski (Stanisław Cygnarowski), Lenkijos garbės ambasadorius Januš Skolimovski, Opolės vaivadijos (Lenkija) maršalka Andžej Bula, Kujavijos Pamario vaivadijos vicemaršalka Darjuš Kužava, Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, gausios delegacijos iš Lenkijos ir Baltarusijos, Trakų, Alytaus, Mažeikių ir Vilniaus rajonų, kuriuos lydėjo Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič, Savivaldybės administracijos direktorius Josif Rybak, direktoriaus pavaduotoja Beata Petkevič.

Gražus Derliaus šventės akcentas – rajono seniūnijų kiemeliai, viliojantys derliaus parodomis, naminiais žagarėliais, lašiniais, trauktine, pyragais, gira ir kitais skanėstais. Darbščios seniūnijų moterys stengėsi vaišinti svečius kuo gardesniais patiekalais ir gėrimais, puošti aplinką tradiciniais rankų darbo gaminiais. Kiekvienos seniūnijos kiemelis buvo ypatingas ir kažkuo išsiskyrė.

Derliaus šventė – tai viso Šalčininkų rajono gyventojų šventė. Tačiau didžiausias dėmesys skiriamas žemdirbiams, prisidedantiems prie mūsų krašto žemių puoselėjimo ir ekonomikos augimo. Šiandien apdovanoti geriausi 2016 metų ūkininkai: III vietą užėmė Turgelių seniūnijoje ūkininkaujantis Zbignev Michalovskij iš Gurelių kaimo, dirbantis 480 ha plote. II vietą užėmė Mantviliškių kaime gyvenančių Aliko ir Alfredos Zuzo ūkis. Tėvų pagalbininkės – dukros Sandra ir Inesa. Šeima ūkininkauja 210 ha plote, augina mėsinius galvijus. Geriausio ūkininko titulas šiemet skirtas Vitoldui ir Marijai Valiučko, ūkininkaujantiems nuo 1996 metų. Šeima gyvena Jundiliškių kaime (Butrimonių sen.), apdirba 250 ha plotą, daugiausia sėjami rugiai (60 ha), avižos (35), kviečiai (32 ha), grikiai (30 ha). Ūkyje auginamos mėsinės avys.

Šalčininkų rajono seniūnijų sukurti pabaigtuvių vainikai kasmet puošia Derliaus šventė – prie scenos rikiuojasi mylinčių žemę žmonių kūriniai, kuriuose panaudojami įvairiausi augalai, grūdai, gėlės. Kiekvienas vainikas atspindi ilgametę mūsų žemdirbystės tradiciją. Šiemet geriausiu vainiku pripažintas Šalčininkų seniūnijos vainikas, kurį nupynė Ana Žuk. Antrąją vietą užėmė Jašiūnų seniūnijos vainikas, autorė Regina Tetianec, trečioji vieta atiteko Pabarės seniūnijai, vainiką sukūrė Katrina Černiavskaja.

Derliaus šventės naujovė – tradicinių amatų dirbtuvės. Kultūros centras, siekdamas supažindinti svečius su lėlių gamybos, medžio drožybos, vilnos vėlimo, pynimo iš šiaudų, juostų pynimo, lipdymo iš molio amatais, pakvietė į nemokamus užsiėmimus. Čia netrūko kūrybiškumo, kruopštumo, geros nuotaikos ir draugiško bendravimo.

Šalčininkų Derliaus šventė garsėja įdomia koncertine programa, kuria rūpinasi Šalčininkų kultūros centro kolektyvas, vadovaujamas direktorės Gražinos Zabarauskaitės. Kaip visada, miesto parko scenoje pasirodė dainų ir šokių ansambliai „Solčane“ ir „Turgelianka“, džiuginantys tradicinėmis dainomis, liaudies šokiais ir muzika.

Šalčininkų kultūros centras visada stengiasi įvairinti programą ir supažindinti klausytojus su vis kitais atlikėjais. Šiemet į Šalčininkus atvyko muzikinis teatras „Rada“ iš Gardino (Baltarusija), Lietuvos edukologijos universiteto dainų ir šokių ansamblis „Šviesa“, „Varšuvos kaimo kapela“ (Lenkija) ir kolektyvas „Trubadurzy“ (Lenkija).

„Varšuvos kaimo kapela“ – lenkų folkloro kolektyvas, grojantis lenkų liaudies muzikos instrumentais. Jo repertuarą sudaro avangardistinės tradicinės muzikos interpretacijos. Šalčininkuose atlikėjai parodė, kad tradiciniai instrumentai – smuikas, būgnas, trimitas – gali skambėti šiuolaikiškai, muzikantai nebijo tradicinę muziką perteikti naujoviškai.

„Trubadurzy“ – lenkų roko legenda, debiutavusi 1965 metais, Šalčininkų publiką linksmino gerai žinomomis dainomis „Nie przynoś mi kwiatów dziewczyno“, „Nic nie wychodzi”, „Bez Ciebie tak mi źle”. Keturiems skambiems vyrų balsams pritarė Šalčininkų parke susirinkę žiūrovai.

Muzikinis teatras „Rada“ pristatė ryškų, spalvingą ir uždegantį pasirodymą. Miesto parke susirinkę žiūrovai drauge pritarė gerais žinomoms čigoniškoms melodijoms ir leidosi šokti kartu su atlikėjais.

Šventės pabaigoje padėkota visiems rajono seniūnams, prisidėjusiems prie Derliaus šventės organizavimo ir sukūrusiems ypatingą atmosferą.

Derliaus šventė – tai puiki proga įsigyti šviežio medaus, sodinukų ar naminės duonos. Mugėje taip pat buvo gausu įvairių rankų darbo gaminių. Visą dieną Šalčininkų miesto parke besilinksminusi publika neskubėjo skirstytis – gerai praleistas laikas ilgam išliks atmintyje, o šventės akimirkos, įamžintos žiūrovų telefonuose ir fotoaparatuose, primins, kad Derliaus šventė Šalčininkuose – tai vienijanti šventė Šalčininkuose!

Inesa Suchocka

salcininkai.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24