Šalčininkų rajono naujienos

2013-07-13, 10:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Atnaujintas tvenkinys Eišiškėse

 

Eišiškėse baigtas rekonstruoti miesto tvenkinys – sutvarkytas paplūdimys, įrengta sporto aikštelė. Darbai buvo vykdomi iš ES LEADER programos pagal Šalčininkų rajono kaimo vietovių plėtros strategiją. Tvenkinio rekonstrukcijos biudžetas – 76 tūkst. 346 litai.

 

„Turgeliankos“ pasirodymas festivalyje


Folkloro kolektyvo „Turgelianka“ kamerinė grupė dalyvavo 47-ajame Lenkijos kapelų ir giesmininkų festivalyje, kuris š. m. birželio 27-30 dienomis vyko Kazimež Dolny (Kazimierz Dolny, Lenkija) mieste. Kultūros renginyje dalyvavo meno kolektyvai ir liaudies meistrai iš Lenkijos, Lietuvos ir Ukrainos.

Festivalio metu svečiai iš Šalčininkų rajono dalyvavo Pavyslės muziejaus skyriuje - „Kamienica Celejowska“ - vykusiame folkloro seminare. Seminaro tema – „Lietuvos lenkų bendruomenės folkloras“. Ansamblio „Turgielanka“ solistės seminaro svečiams surengė specialų koncertą, padainavo ir apeiginių, ir kasdienių dainų.

Festivalį surengė Liublino vaivadijos kultūros centras.

 

Auksinės vestuvės Šalčininkuose

 

Auksines vestuves praėjusią savaitę atšventė Danuta ir Juzef Bovšiai iš Šalčininkų. Linkėjimus jubiliatams perdavė rajono meras Zdzislav Palevič, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Regina Sokolovič, laikinasis Šalčininkų seniūnijos seniūnas Ježy Miliuškevič, socialinė darbuotoja Helena Kliacevič.

Ponas Juzef didesnę gyvenimo dalį dirbo statybų bendrovėje kranininku, ponia Danuta – Eišiškių ligoninės virtuvėje. Jubiliatai užaugino dukrą Teresą, turi žentą Janą ir anūkę Justiną.

 

Vizitas pas lenkų partnerius

 

Šalčininkų rajono savivaldybės delegacija birželio 28-30 dienomis dalyvavo Nove Miasto Liubavskie (Nowe Miasto Lubawskie) Lenkijoje vykusiose Miesto dienose. Šalčininkiečiai dalyvavo iškilmingame miesto tarybos posėdyje. Viešint Lenkijoje įvyko trišalis – Nove Miasto Liubavskie, Šalčininkų rajono ir Vokietijos Hude miesto – savivaldybių atstovų posėdis. Partneriai nusprendė liepos 18-22 dienomis Hude mieste surengti jaunimo futbolo turnyrą, kuriame dalyvaus Lenkijos, Vokietijos ir Lietuvos komandos.

 

Šventė su vėliava ir himnu

 

Keli šimtai Šalčininkų gyventojų dalyvavo liepos 6 dieną miesto parke vykusiame Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos iškilmėse. Prieš pradedant giedoti himną jaunimas įnešė prie scenos 10 metrų ilgio Lietuvos vėliavą. Šventę papuošė ansamblio „Znad Merečanki“ ir kolektyvo „Viduramžių pasiuntiniai“ pasirodymas.

 

Artojai pasirengę varžytis

 

Šį penktadienį, liepos 12 dieną, Gerviškių seniūnijos Pašalčio kaime vyks tradicinės artojų varžybos. Dėl geriausio Šalčininkų rajono artojo vardo varžysis rajono ūkininkai. Varžybų pradžia – 10 val.

 

Vasaros meno mokykla moksleiviams

 

Liepos 22 d. Šalčininkų kultūros centre pradės veikti Vasaros meno mokykla. Šiemet užsiėmimų tema - „Ką tik nutapyta – dailės technikų įvairovė ir pokalbiai apie meną“. Užsiėmimus ves dailininkės iš Gdansko Anna Špadzinska – Koss (Anna Szpadzińska – Koss). Vasaros meno mokyklos darbą remia Šalčininkų kultūros centras, Šalčininkų rajono savivaldybė ir Gdansko miesto savivaldybė. Dailės užsiėmimus š. m. rugpjūčio 2 d. užbaigs Vasaros meno mokyklos moksleivių darbų paroda.

 

Šalčininkiečių šokių projektas

 

Š. m. liepos 5-7 dienomis Šalčininkuose pirmą kartą vyko Tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis, dalyvavo keturi šokių kolektyvai - „Udečiaus spalvos“ iš Žydočevo (Ukraina), „Atlanta“ iš Slonimo (Baltarusija), „Grupa Borejkowa“ iš Balstogės (Lenkija) ir „Smile“ iš Šalčininkų. Renginį organizavo Šalčininkų kultūros centras.

Praktinių užsiėmimų metu dalyviai parengė bendrą šokį ir pristatė jį paskutinę festivalio dieną – liepos 6-ąją – Šalčininkų miesto parke. Finalinis koncertas parodė daugiau nei 150 jaunųjų šokėjų gebėjimus. Dėl ypatingo vaizdingumo ir energijos karštais aplodismentais publika pasitiko inauguracinį koncerto šokį – būtent tą, kuris buvo rengiamas dvi dienas. Kiti pasirodymai žiūrovų irgi nenuvylė. Šokėjai iš Ukrainos, Lenkijos, Baltarusijos ir Lietuvos (t. y. iš Šalčininkų) pristatė savo koncertinių programų šokius. Aukštas jaunųjų šokėjų meninis lygis ir įdomi choreografija kartu su įspūdingais kostiumais, apšvietimu ir muzika sukūrė tikrą sprogstamąjį mišinį! Kiekviena grupių parodė stilistiškai visiškai skirtingas choreografijas. Žiūrovai nuoširdžiai ir garsiai plojo atlikėjams, kurie entuziastingai ir džiaugsmingai rodė sunkaus darbo rezultatus.

Apibendrindama renginį Šalčininkų kultūros centro direktorė Gražina Zaborovska neabejojo, kad po metų Šalčininkų scena vėl pasitiks festivalio šokėjus. To tikisi ir Šalčininkų publika.

Projektas buvo finansuojamas iš Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministerijos dotacijos uždaviniui „2013 metų bendradarbiavimas su Polonija ir užsienyje gyvenančiais lenkais“ ir įgyvendintas bendradarbiaujant su „Semper Polonia“ fondu.

Festivalį parėmė Šalčininkų rajono savivaldybė, Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministerija ir „Semper Polonia“ fondas.

 

Draugystė nuo sporto iki dangaus

 

Atsidavusių, ištikimų, kūrybingų ir patrauklių draugų turi Šalčininkų vaikų globos namų auklėtiniai. Jų atostogų nuotykis kelia ne tik pavydą, bet ir susižavėjimą. Susižavėjimą žmogaus širdies gerumu.

Š. m. kovo mėnesį šeštą kartą Radomo mieste (Lenkija) vyko Kaziuko bėgimas – šiemet rekordinis. Prie starto linijos stojo 641 bėgikas, tarp jų - nemažai iš Lietuvos. Radomo labdaros bėgimo metu buvo renkamos lėšos Šalčininkų vaikų globos namų auklėtinių vasaros atostogoms Lenkijoje.

Pavasario suaugusiųjų idėja buvo įgyvendinta vasarą. Birželio 27 – liepos 3 d. 16 Šalčininkų vaikų globos namų auklėtinių visą savaitę ilsėjosi pas bičiulius Lenkijoje.

„Tiesiog nutarėme padėti Šalčininkų vaikų globos namų auklėtiniams įgyvendinti jų vasaros poilsinę kelionę į Lenkiją. Visus pinigus iš Radomo labdaros bėgimo skirsime jų atostogoms Lenkijoje organizuoti“, - šių metų kovą kalbėjo žurnalistams mažųjų šalčininkiečių bičiuliai.

Savo žodį tesėjo ir draugai iš Radomo, ir Lenkijos karinių pajėgų „Orlik“ pilotai. Pastarieji per paskutinį budėjimą Lietuvos oro erdvėje ne tik priėmė pas save Šiauliuose mažus šalčininkiečius, bet iš pradžių buvo pas juos apsilankę Šalčininkuose. Viešnagės diena nebuvo atsitiktinė: birželio 1-oji – Tarptautinė vaikų gynimo diena.

„Lenkijos karinių pajėgų „Orlik“ vado papulkininkio Lešeko Blacho (Leszek Błach) inicijuoto susitikimo tikslas buvo sužinoti opiausias problemas, su kuriomis susiduria Šalčininkų vaikų globos namų auklėtiniai ir globėjai. Šiuose namuose praleista diena tapo proga pasikalbėti su jauniausiaisiais. Pokalbių metu kariai galėjo sužinoti didžiausias vaikų svajones, papasakoti jiems apie savo tarnybą kariuomenėje ir pakviesti apsilankyti karinėje bazėje Šiauliuose“, - kalbėjo „Orlik“ kapitonas Gžegož Grabarčuk (Grzegorz Grabarczuk).

Šiemet jaunieji šalčininkiečiai lankėsi pas savo bičiulius Gosciševo pagrindinėje mokykloje Štum (Sztum) mieste, susitiko su šio miesto burmistru Lešeku Taboru (Leszek Tabor), apsilankė Lenkijos karinių pajėgų „Orlik“ kariniame aerodrome, apžiūrėjo Malborką.

Trys Šalčininkų vaikų globos namų auklėtiniai birželio 27 dieną išvažiavo dviem mėnesiams atostogauti į Gdanską (Lenkija). Išvyka tapo įmanoma pasirašius sutartį tarp Lenkijos fondo „Serce dzieciom“ („Širdis vaikams“) ir Lietuvos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Dveji metai derybų tapo istorija.

„Gavau oficialų raštą iš ministerijos, kuris leidžia mūsų įstaigai bendradarbiauti su fondu „Serce dzieciom“, t. y. organizuoti jų vasaros poilsį lenkų šeimose. Prieš prasidedant mokslo metams vaikai grįš į Lietuvą“, - pokalbyje su „Vilniaus krašto savaitraščiu“ užtikrino Šalčininkų vaikų globos namų direktorė Oksana Obločynska.

Anot direktorės, svarbu pabrėžti ministerijos poziciją. Lietuvos žiniasklaida ir vėl ūžia apie Lenkijoje neva dingusius vaikus iš Lietuvos.

Konfliktas dėl Lietuvos vaikų poilsio organizavimo Lenkijoje principų kilo dar 2011 m. gruodį. Tuometinis socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas išleido įsakymą „Dėl globos institucijoje esančio vaiko išvykimo laikinai viešnagei procedūros patvirtinimo“. Pagal šį sprendimą vaiką kviečianti šeima turėdavo atlikti visą aibę formalumų, pradedant pažyma apie nebaudžiamumą ir sveikatos būklę ir baigiant minėtu dokumentų vertimu į lietuvių kalbą. Po dvejų derybų metų Lietuvos ir Lenkijos pusės sutarė dėl vaikų viešnagės organizavimo.

Andžej Kolosovski

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24