V. Gedvilas: ar nesuges dvišaliai santykiai, priklausys nuo pačių lenkų

2013-06-19, 09:23
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas nemano, jog dėl teismo sprendimo, kuriuo konstatuota, kad švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio įsakymas dėl lietuvių kalbos egzamino užduočių palengvinimo tautinių mažumų mokyklų abiturientams prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam lygybės principui, turėtų sugesti dvišaliai lenkų ir lietuvių santykiai. Jo vertinimu, tai priklausys nuo pačių lenkų, tačiau pabrėžia, kad Lietuva yra teisinė valstybė ir turi vykdyti teismų sprendimus.

Klausiamas, ar dėl lenkų tautinei mažumai nepalankaus teismo sprendimo nesuges santykiai su Lenkija, V. Gedvilas teigė, kad tai daug priklauso nuo pačių lenkų.

"Mes tikrai esame koalicijos partneriai ir galbūt ministras priėmė tą tokį sprendimą šiek tiek norėdamas palengvinti egzaminą ir padaryti pereinamąjį laikotarpį, kaip lenkai prašė 8 metus. (..) To lenkai ir norėjo, tai Švietimo ir mokslo ministerija, sakykime, padarė tokį pirmą eksperimentą - pirmą kartą palengvino tą egzaminą", - trečiadienį "Žinių radijui" sakė jis.

"Suprantu, kad anksčiau ar vėliau visi vienodai turime mokėti lietuvių kalbą, mes gyvename Lietuvoje. O čia (ar nesuges santykiai, -ELTA) priklauso nuo lenkų. Tiesiog reikia teismo sprendimus vykdyti, mes esame teisinė valstybė, jeigu teismas išaiškino, kad yra pažeistos tam tikros Konstitucijos nuostatos", - dėstė jis.

Perklausus, ar dvišaliai santykiai nuo to neatšals, V. Gedvilas siūlė akcentuoti ne tai.

"Čia reikėtų vėl sėstis, kalbėtis, diskutuoti. Yra teismo priimtas sprendimas ir reikia kalbėtis. Aštrinti šito klausimo nereikėtų. Nemanau, kad tai yra kažkoks klausimas, kurio negalima išspręsti. Tiesiog jeigu neturėsime kitų galimybių - tai ką padarysi. Reikės laikytis įstatymo, ir privalės laikytis įstatymo", - sakė politikas.

V. Gedvilas pridūrė, kad ir pačiam ministrui D. Pavalkiui buvo reikalingas teismo sprendimas, kadangi jis jautęs spaudimą iš lenkų pusės, teismo verdiktas įnešė aiškumo.

ELTA primena, kad švietimo ir ministrui tinkamai nepagrindus skirtingų egzamino užduočių tautinių mažumų kalba ir lietuvių kalba besimokantiems mokiniams nustatymo, bylą nagrinėjusi Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) išplėstinė teisėjų kolegija konstatavo, kad buvo pažeistas Konstitucijos 29 straipsnyje įtvirtintas visų asmenų lygybės principas.

LVAT pabrėžė, jog valstybinė kalba yra itin gintina ir saugotina vertybė, kurios vartojimas valstybės viešajame gyvenime kartu yra ir vienas iš valstybingumo garantų. Valstybės, viena vertus, turi pareigą sudaryti galimybes tautinių mažumų atstovams mokytis savo gimtosios kalbos, tačiau, kita vertus, jos turi teisę nustatyti ir reikalavimus tam tikru lygiu mokėti valstybinę kalbą. Tačiau įtvirtindama tokius reikalavimus, valstybė kartu privalo sudaryti ir tinkamas sąlygas valstybinės kalbos mokymui.

Švietimo ir mokslo ministerija pareiškė teigiamai vertinanti tokį teismo sprendimą ir tikisi, kad šis sprendimas padės siekti strateginio tikslo - vienodo egzamino.

www.l24.lt

Komentarai  

 
#1 zaibas 2013-06-19 10:52
Lietuva - demokratine valstybe? Valstybe, kuri visais budais kovoja su tautinemis mazumomis? Drasuoliai! Mazumas galima engti, nes ju - mazuma, jie tau nieko atgal nepadarys, nebent papikietuos. Slykstu, ka Lietuva daro su savo pilieciais, kurie taip pat kaip ir lietuviai savo mokesciais selpia valstybes izda, ir islaiko kruva dikaduoniu.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24