Už vaikams paskirtą gyvenimą. Marijai Versalovič iš Vaitkiškių – aukštas apdovanojimas

2016-05-01, 13:48
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Mo­ti­na rū­pi­na­si vy­riau­sias iš vai­kų - Jan su žmo­ną Ire­na - jie gy­ve­na arčiausiai Mo­ti­na rū­pi­na­si vy­riau­sias iš vai­kų - Jan su žmo­ną Ire­na - jie gy­ve­na arčiausiai © fot. Teresa Vorobej

Ma­ri­ja Ver­sa­lo­vič gy­ve­na kuk­lia­me Vil­niaus kraš­to kai­mui bū­din­ga­me na­me­ly­je... Ne­di­de­lė­je, bet la­bai jau­kio­je Vait­kiš­kių kai­mo (Me­di­nin­kų se­n.) tro­be­lė­je kar­tu su vy­ru Čes­la­vu iš­au­gi­no sep­ty­nis vai­kus. Ne­se­niai jos na­mus pa­sie­kė džiu­gi ži­nia – Mo­ti­nos die­nos pro­ga už pa­vyz­din­gą, at­si­da­vi­mo ku­pi­ną gy­ve­ni­mą ir vai­kų iš­auk­lė­ji­mą Pre­zi­den­tė Da­lia Gry­baus­kai­tė ap­do­va­nos ją or­di­no „Už nuo­pel­nus Lie­tu­vai“ me­da­liu.

Lie­tu­vo­je Mo­ti­nos die­ną mi­ni­me pir­mą­jį ge­gu­žės sek­ma­die­nį. Kas­met ta pro­ga Lie­tu­vos Pre­zi­den­tė ap­do­va­no­ja nu­si­pel­niu­sias mo­ti­nas or­di­no „Už nuo­pel­nus Lie­tu­vai“ me­da­liu. La­bai sun­ku bū­tų pa­si­rink­ti, ku­ri mo­ti­na la­biau jo nu­si­pel­nė, jei tą pa­si­rin­ki­mą da­ry­tų pa­tys vai­kai. Kiek­vie­nam sū­nui ar duk­rai jų ma­ma yra ta iš­skir­ti­nė, mie­liau­sia, svar­biau­sia, ge­riau­sia... Ta­čiau Pre­zi­den­tū­ra tu­ri aiš­kiai nu­sta­ty­tus kri­te­ri­jus rink­da­ma­si la­biau­siai nu­si­pel­niu­sias ša­lies mo­ti­nas - aukš­tas vals­ty­bės ap­do­va­no­ji­mas ski­ria­mas gar­bin­go am­žiaus mo­ti­noms, iš­au­gi­nu­sioms daug vai­kų.

Vil­niaus ra­jo­no gy­ven­to­ja džiau­gia­si dėl ap­do­va­no­ji­mo. De­ja, dėl svei­ka­tos pro­ble­mų ne­ga­lės as­me­niš­kai jo at­si­im­ti – Pre­zi­den­to kan­ce­lia­ri­jos kanc­le­ris at­veš jai kiek vė­liau.

„Gim­ta­ja­mekam­pe­ly­je“ ge­riau­sia
M. Ver­sa­lo­vič, mer­gau­ti­nė pa­var­dė Fe­do­ro­vič, vi­są gy­ve­ni­mą pra­lei­do Vait­kiš­kė­se, ne­di­de­lia­me Me­di­nin­kų se­niū­ni­jos kai­me­ly­je, prie pat sie­nos su Šal­či­nin­kų ra­jo­nu. Kai­mas pri­klau­so Tur­ge­lių pa­ra­pi­jai, o ir į Tur­ge­lius ar­čiau, nes tik 6 km, nei į Me­di­nin­kus, ku­rie nu­to­lę per 12 ki­lo­met­rų. Lie­tu­vai nu­si­pel­niu­siai mo­ti­nai 76-eri. Ji – lai­min­ga se­ne­lė ir pro­se­ne­lė, to­dėl, kaip sa­ko, ne­tu­ri prie­žas­čių skųs­tis. Džiau­gia­si, kad se­nat­vė­je yra ap­gaub­ta ar­ti­miau­sių jai žmo­nių glo­ba, o kas­dien ma­ma rū­pi­na­si vy­riau­sias sū­nus Jan su žmo­na Ire­na, – jie ir gy­ve­na ar­čiau­siai – gre­ti­ma­me Klin­kų kai­me. „Kol dar esu sa­va­ran­kiš­ka ir ga­liu pa­ti tvar­ky­tis, ne­no­riu ei­ti pas sū­nų. Sa­vo gim­ta­ja­me kam­pe­ly­je man ge­riau­sia. Kai sir­gau, bu­vau pas duk­rą Šal­či­nin­kuo­se, ta­čiau vos tik at­si­sto­jau ant ko­jų, grį­žau į sa­vo na­mus“, – pa­sa­ko­ja po­nia Ma­ri­ja pa­brėž­da­ma, kad da­bar ne­tu­ri per daug dar­bo, nes vai­kai vis­kuo pa­si­rū­pi­na: ir mal­ko­mis, ir van­de­niu, ir pro­duk­tais. Duk­ros pa­de­da ap­si­tvar­ky­ti na­mie.

Šian­dien, kaip tei­gia, kai­me li­ko vos ke­li žmo­nės, o ka­dai­se gy­ve­ni­mas čia vir­te vi­rė.

„Vait­kiš­kė­se bu­vo ke­lio­li­ka na­mų, kiek­vie­na­me na­me – ke­lių kar­tų šei­ma, to­dėl bu­vo links­ma, nors rei­kė­da­vo sun­kiai dirb­ti. Da­bar ge­rai, kur kas leng­viau: nė­ra ūkio, ap­si­tvar­ky­ti prie na­mų pa­de­da vai­kai, ta­čiau kar­tu ir liūd­na“, – svars­to po­nia Ma­ri­ja.

Mū­sų he­ro­jės tė­vai – He­le­na ir An­to­ni – iš­auk­lė­jo tris vai­kus. Ma­ri­ja vy­riau­sia. Jau­nes­nė se­suo Ja­ni­na ir bro­lis Sta­nis­lav gy­ve­na Vil­niu­je. Su­si­tin­ka per šven­tes, o nuo­trau­kų pil­nas al­bu­mas, jo­se abi se­se­rys nu­fo­tog­ra­fuo­tos su anū­kais liu­di­ja, kad tie šei­my­ni­niai su­si­ti­ki­mai – gra­žus ir ma­lo­nus iš­gy­ve­ni­mas.

Ma­ri­jai iš­te­kė­jus už kai­my­no Čes­la­vo Ver­sa­lo­vi­čiaus, iš pra­džių jau­nie­ji gy­ve­no uoš­vi­jo­je. Vė­liau po­nios Ma­ri­jos tė­vas iš­si­kė­lė į sos­ti­nę ir na­mą pa­li­ko vy­riau­siai duk­rai. Bū­tent šia­me ne­di­de­lia­me He­le­nos ir An­to­nio Fe­do­ro­vi­čių na­me su­kū­rė sa­vo šei­my­ni­nį liz­de­lį Ma­ri­ja ir Čes­lav.

 

Py­ra­gų ne­bus be no­ra­gų
„Ma­no tė­vai da­vė mums pa­vyz­dį kaip rei­kia są­ži­nin­gai dirb­ti. Sten­gė­si vai­kus ge­rai iš­auk­lė­ti. Dir­bo že­mę, ta­čiau tu­rė­jo vos 4,5 ha. Sun­ku bu­vo iš­mai­tin­ti šei­mą, to­dėl tė­ve­lis, ku­ris tu­rė­jo auk­si­nes ran­kas, pa­dė­da­vo kai­my­nams ir pa­žįs­ta­miems. Dirb­da­vo pas juos sta­ty­bo­se, iš­ma­nė dai­li­dės ama­tą, mū­ri­jo kros­nis. Ma­ma ve­dė ūkį ir au­gi­no vai­kus“, – pri­si­me­na po­nia Ma­ri­ja švie­saus at­mi­ni­mo sa­vo tė­vus, ku­rie iš­mo­kė ją ne­bi­jo­ti sun­kaus dar­bo.

Po­nia Ma­ri­ja ne­sle­pia, kad bu­vo sun­ku. Nors, kaip tei­gia, pa­na­šiai gy­ve­no ir ki­ti žmo­nės kai­me. Vy­ras dir­bo ko­lū­ky­je, o ji pa­ti tvar­kė­si na­mie. Vai­kai nuo pat jau­nų die­nų bu­vo įpra­tin­ti dirb­ti.

„Tu­riu pri­pa­žin­ti, kad vai­kai bu­vo la­bai ge­ri – vi­sur man pa­dė­da­vo. Ne­rei­kė­da­vo jų va­ru va­ry­ti, pa­tys ži­no­da­vo, kad rei­kia pa­dė­ti tė­vams. Po mo­kyk­los grįž­da­vo na­mo ir iš kar­to sės­da­vo ruoš­ti pa­mo­kų. Tu­rė­jau pri­žiū­rė­ti, kad ne­ap­leis­tų mo­kyk­los, o po to ei­da­vo į lau­kus, dirb­ti ūkio dar­bų. Kai jau pa­au­go, ei­da­vo kar­vių ga­ny­ti, už­dar­biau­da­vo ko­lū­ky­je“, – pa­sa­ko­ja ma­ma, ne­slėp­da­ma pa­si­di­džia­vi­mo sa­vo jau su­au­gu­siais vai­kais.

Vil­niaus kraš­to kai­me nie­kas ne­kves­tio­nuo­da­vo dva­si­nių po­rei­kių. Po­nia Ma­ri­ja pri­si­me­na, kaip jos ma­ma ve­dė vi­są jų tri­ju­lę į per še­šis ki­lo­met­rus nu­to­lu­sią baž­ny­čią Tur­ge­liuo­se, ten ji ir pri­ėmė šven­tuo­sius sak­ra­men­tus. Pri­si­me­na ten dir­bu­sius ku­ni­gus, tarp jų – ir jau­ną­jį kun. Ju­ze­fą Ob­rembs­kį, ku­ris ren­gė mer­gai­tę Pir­ma­jai ko­mu­ni­jai. Ti­kė­ji­mą įskie­pi­jo ir sa­vo vai­kams, nes kiek­vie­ną sek­ma­die­nį su jais sep­ty­niais ei­da­vo į baž­ny­čią, o jei dar­bai ūky­je su­lai­ky­da­vo, iš­leis­da­vo juos vie­nus.

Vai­kai - tik­ras tur­tas
„Jan, Ma­ri­ja, Da­nu­ta, švie­saus at­mi­ni­mo Le­on, Alek­san­der, Va­len­ti­na, An­na – po­nia Ma­ri­ja var­di­ja sa­vo vai­kų var­dus nuo vy­riau­sio­jo iki jau­niau­sio, pri­dur­da­ma, kad yra tur­tin­ga mo­čiu­tė, nes tu­ri 13 vai­kai­čių ir net 2 pro­vai­kai­čius – Do­mi­ny­ką ir Aga­tą. Abu gy­ve­na ne­to­li pro­se­ne­lės: Aga­ta – Klin­kų kai­me, o Do­mi­ny­kas – Me­di­nin­kuo­se.

Po­niai Ma­ri­jai pa­pil­do­ma at­gai­va se­nat­vei yra tai, kad vi­si vai­kai (o ir vai­kai­čiai) ne­iš­si­bars­tė po pa­sau­lį. Gy­ve­na Vil­niaus kraš­te, o per šei­my­ni­nes ir kas­me­ti­nes šven­tes su­si­tin­ka pas ją – Vait­kiš­kė­se.

Ne­to­li, Sla­ba­dos kai­me, ka­dai­se bu­vo ke­tur­me­tė mo­kyk­la, ją bai­gė po­nia Ma­ri­ja, o vė­liau lan­kė ir vy­res­ni jos vai­kai. Mo­kyk­la bu­vo už­da­ry­ta ati­da­rius nau­ją Se­na­ja­me kai­me. Vy­riau­sias sū­nus Jan Ver­sa­lo­vič pa­brė­žia, kad Se­na­ja­me kai­me bu­vo dau­giau vai­kų, to­dėl bū­tent ten bu­vo pa­sta­ty­ta nau­ja mo­kyk­la. Ver­sa­lo­vi­čių vai­kai bai­gė pa­grin­di­nę mo­kyk­lą Se­na­ja­me kai­me, o vi­du­ri­nę – Me­di­nin­kuo­se.

„Esa­me dė­kin­gi tė­vams už gy­ve­ni­mą ir auk­lė­ji­mą. Nors mū­sų ne­le­pi­no, la­bai mus my­lė­jo ir dar­niai iš­auk­lė­jo. Ži­no­ma, jei ku­ris nors ko nors pri­si­dirb­da­vom, bū­da­vom nu­bau­džia­mas, ta­čiau ži­no­da­vo­me, kad gau­si šei­my­na – tai tur­tas“, – pa­brė­žia po­nas Jan, ku­ris pa­na­šiai kaip ir jo bro­lis Alek­san­der, ūki­nin­kau­ja. Abu gy­ve­na ar­čiau­siai mo­ti­nos, to­dėl daž­niau­siai ją ir lan­ko. Sa­vo tris sū­nus J. Ver­sa­lo­vič iš­auk­lė­jo taip, kad nuo vai­kys­tės pa­dė­tų tė­vams. Jo vy­riau­sia­sis, Voi­cech, pa­se­kė tė­vo pa­vyz­džiu ir ūki­nin­kau­ja.
 
Kiek­vie­nam sa­vo lai­kas
Po­nia Ma­ri­ja su liū­de­sio gai­de­le pri­si­me­na se­nus lai­kus, kai na­mai ai­dė­jo gy­ve­ni­mu, o vi­suo­se jo kam­pe­liuo­se kle­gė­jo vai­kai.

„Ma­no tė­vų na­mai bu­vo ne­di­de­li: vie­nas kam­ba­rys ir prie­an­gis. Su to­kiu bū­riu vai­kų bu­vo ankš­ta, mie­go­da­vo­me ant grin­dų. Tik lai­kui bė­gant iš­plė­tė­me su vy­ru mū­sų na­me­lį. Da­bar čia – daug vie­tos, ta­čiau gy­ve­nu ja­me vie­na. Ma­no vai­kai su­kū­rė sa­vo šei­mas Me­di­nin­kuo­se, Ta­ba­riš­kė­se, Šal­či­nin­kuo­se ir Vil­niu­je“, – pa­sa­ko­ja po­nia Ma­ri­ja džiaug­da­ma­si, kad kiek­vie­nas tu­ri dar­bą ir ta­po do­ru žmo­gu­mi.

Pri­si­min­da­ma se­nus lai­kus M. Ver­sa­lo­vič pa­sa­ko­ja, kad jos jau­nys­tės me­tais kai­me bu­vo links­miau. Kiek­vie­na­me na­me šur­mu­lia­vo po pul­ke­lį vai­kų. Šei­mi­nin­kai pa­ei­liui reng­da­vo pas sa­ve šven­tes. O at­ėjus dis­ko­te­kų erai, jau­ni­mas iš ap­lin­ki­nių kai­mų ei­da­vo į Me­di­nin­kus - ten nu­va­žiuo­da­vo au­to­bu­su, o grįž­da­vo pės­čio­mis.

„To­kios bu­vo tra­di­ci­jos, o jau­ni­mui tar­pu­sa­vy­je bū­da­vo links­ma. Da­bar dis­ko­te­kos nė­ra to­kios po­pu­lia­rios kaip ka­dai­se, o jau­ni žmo­nės daug lais­vo lai­ko lei­džia prie te­le­vi­zo­rių ar kom­piu­te­rių“, – pa­sa­ko­ja po­nas Jan, o jo ma­ma pri­du­ria, kad pa­si­kei­tė lai­kai ir gy­ven­ti da­bar kur kas leng­viau.

„Tai – na­tū­ra­lu, kad nau­joms kar­toms gy­ven­ti leng­viau. Ma­no vai­kai bu­vo įpra­tin­ti fi­ziš­kai dirb­ti ūky­je, o vai­kai­čiai da­bar tik mo­ko­si“, – pa­sa­ko­ja po­nia Ma­ri­ja ir pri­du­ria, kad vai­kai nie­ka­da ne­su­teik­da­vo jai auk­lė­ji­mo pro­ble­mų, o mo­ky­to­jai nie­ka­da ne­tu­rė­jo prie­žas­ties jais skųs­tis.

Or­di­no „Už nuo­pel­nus Lie­tu­vai“ me­da­lis – ne pir­mas ap­do­va­no­ji­mas už ge­rai iš­auk­lė­tus vai­kus. Po­nia Ma­ri­ja dar so­viet­me­čiu bu­vo du kar­tus ap­do­va­no­ta me­da­liais. Šian­dien kuk­liai pa­ste­bi, kad fak­tiš­kai nie­ko ypa­tin­go ne­pa­da­rė... Ta­čiau džiaugs­mo ir pa­si­di­džia­vi­mo sa­vo vai­kais, ku­rie iš­au­go ge­ri žmo­nės, aša­ros ne­ju­čiom rie­da per ma­mos skruos­tus.

Te­re­sa Vo­ro­bej
Vilniaus krašto savaitraštis

Komentarai  

 
#2 Genia 2017-08-30 17:11
Howdy hanya ingin memberikan kepala cepat sampai. Ƭhe kata di Anda pasang tampaknya berkalan dari layar ⅾi
Opera. Saya tidak yakin apakah ini adalah Format masalah atau
ada hubungannya dengan browser web kompatibilitas tapi saya pikir Saya akan posting
untuk memberitahu Anda. Thhe desain Ԁan gaya terlihat besar meskipun! Harap Andaa
mendapatkan masalah tettap segera. Banyak terima kasih

Ꮇy weblog - obyek wisata bromo tengger semeru: https://wisatatourbromo.com
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Angelia 2017-04-12 19:20
It's vewry еaѕy to find out any matte on web as compared to books, as I found this paqraցraph att this web page.


Feеl free to vissit my blog: mudahku.сom: http://www.mudahku.com
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24