„Kodėl negalima mylėti mūsų Vilniaus lenkiškai?“. Mažumos gina mokyklas Vilniuje

2016-03-22, 22:47
Įvertinkite šį įrašą
(7 balsai)
„Kodėl negalima mylėti mūsų Vilniaus lenkiškai?“. Mažumos gina mokyklas Vilniuje © M. Paliuškevič nuotr.

Antradienį prie Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados Vilniuje įvyko mitingas engiamam tautinių mažumų švietimui Lietuvoje apginti.

Į mitingą susirinko apie 800 dalyvių – tėvai, mokiniai, mokytojai. Per protesto akciją lenkų ir lietuvių dainas atliko Vilniaus Vladislavo Sirokomlės vidurinės mokyklos dainų ir šokių ansamblis „Wilenka"

„Šiandien susirinkome prie JAV ambasados, kadangi Jungtinės Amerikos Valstijos yra vienas didžiausių demokratijos gynėjų ir garantų pasaulyje. Lietuva nesugeba apginti tautinių mažumų teisių. Esame priversti prašyti JAV politinės paramos. Susirinkome čia, kad išreikštume savo protestą prieš Vilniaus miesto dabartinės valdančiosios koalicijos vykdomą nacionalistinę švietimo politiką, siekdami apginti ribojamą tautinių mažumų švietimą ir pasisakydami prieš diskriminaciją kitose srityse, pvz., žemės grąžinimo teisėtiems savininkams Vilniaus krašte procese", pradėdama mitingą pasakė Renata Cytacka iš Lenkų mokyklų tėvų forumo.

Per protesto akciją pasisakė mokinių tėvai, mokiniai ir mokytojai, kurie atvyko siekdami apginti tautinių mažumų švietimo įstaigas, kurioms yra iškilusi grėsmė.

Anglų kalba pasisakiusi Vilniaus Joachimo Lelevelio vidurinės mokyklos abiturientė Agnieška Velička pabrėžė, kad ši mokykla yra viena seniausių Vilniuje, taip pat išreiškė viltį, kad jos būsimi vaikai turės galimybę lankyti šią švietimo įstaigą, kuri turi svarbių nuopelnų Lietuvos lenkų bendruomenei.

„Nenusileisime! Neleisime skriausti mūsų vaikų!" – kalbėjo J. Lelevelio vidurinės mokyklos gynimo komiteto pirmininkė Beata Bartoševič. „Lašas akmenį pratašo ne jėga, o dažnu lašėjimu, todėl bus rengiamos kitos protesto akcijos – iki tol, kol valdžia leis netrukdomai veikti mūsų mokyklai. Jei visos priemonės bus išnaudotos Lietuvoje, mūsų mokyklos bendruomenė yra pasiryžusi teisingumo ieškoti Europos Žmogaus Teisių Teisme Strasbūre", - pareiškė Beata Bartoševič ir pridūrė, kad Vilniaus valdžia imasi vienašališkų veiksmų dėl mokyklos, siekia sunaikinti lenkų bendruomenę Antakalnyje.

Vilniaus Joachimo Lelevelio vidurinės mokyklos vienuoliktokas Rapolas Tučkus pabrėžė, kad Lietuva yra visų jos gyventojų tėvynė, nepriklausomai nuo jų tautybės: lietuvių, lenkų, rusų, kt. „Mano karta yra ugdoma vadovaujantis Europos demokratijos principais, todėl niekaip negaliu suprasti, kodėl miesto valdžia nori sunaikinti mūsų mokyklą? Kodėl negalima mylėti mūsų Vilniaus lenkiškai?", - retorinius klausimus formulavo jaunas lenkas iš Vilniaus. „Kodėl nuolat vykstančios švietimo reformos kiekvienąkart įgyvendinamos lenkų mokyklų nenaudai? Ateityje nenorime emigruoti! Norime likti savo šalyje ir dirbti Lietuvos labui. Iš visos širdies norime, kad J. Lelevelio mokykla Antakalnyje liktų ir joje mokytųsi mūsų vaikai ir anūkai!", - pasipiktinimo antilenkiškais valdžios veiksmais neslėpė lenkų mokinys.

J. Lelevelio mokykloje veikiančių rusų klasių atstovai pareiškė, kad niekados nesutiks su mokinių perkėlimu iš Antakalnio į Žirmūnus, nes tai reikštų, kad Antakalnio mikrorajone bus uždaryta paskutinė mokykla, kurioje ugdoma lenkų ir rusų kalbomis. Šioje mokykloje besimokantys rusų mokiniai savo ruožtu klausė, kodėl jie turi išeiti iš savo mokyklos, kuri yra jiems tapusi antraisiais namais.

Vilniaus Vladislavo Sirokomlės vidurinės mokyklos stojo ginti ir lenkų bendruomenei didelių nuopelnų turinti lenkų kalbos mokytoja Danuta Korkus. Ji akcentavo, kad mokyklos bendruomenė yra pasiryžusi kovoti už mokyklos likimą, yra pasipiktinusi valdžios veiksmais tautinių mažumų atžvilgiu ir pareiškė, kad lenkai yra lojalūs Lietuvos piliečiai, bet iš valdžios tikisi pagarbos jų kultūriniam, kalbiniam savitumui ir jiems priklausančių teisių užtikrinimo.

„Šiandien kovojame už mūsų jaunimo ateitį, už lenkų Lietuvoje ateitį, tačiau su problemomis susiduriame ne vien švietimo srityje. Iki šiol nėra išspręsta originalios asmenvardžių rašybos, žemės grąžinimo problema", - nurodė Renata Cytacka iš Lietuvos lenkų mokyklų tėvų forumo, taip anonsuodama vilniečio Česlavo Tomaševič pasisakymą. Šis lenkas jau daugiau kaip 25 metus bando susigrąžinti protėvių Vilniuje turėtą žemę.

„Vagis vagia naktį, o iš manęs žemę atėmė vidury baltos dienos. Iš manęs pagrobė 4,5 ha žemės Antakalnyje. Žemės grąžinimo procesas trunka jau 26 metus – kada galų gale tai baigsis ir kas mums padės kovoti už mums priklausančias teises?", - piktinosi iš Vilniaus kilęs lenkas.

Svetlana Tomaševskaja nuogąstavo, kad nuo š.m. rugpjūčio ketinama panaikinti Vilniaus „Centro" vidurinę mokyklą, o jos mokiniai turi būti perkelti į Naujamiesčio mokyklą. „Nesutiksime su tuo, nes vaikai nėra žaislai", - pareiškė ryžtingai nusiteikusi mokyklos bendruomenės atstovė, kuri išsakė nuomonę, kad ši mokykla yra naikinama specialiai.

V. Sirokomlės vidurinės mokyklos lenkų mokomąja kalba mokinys prašė leisti tęsti mokslus gimtąja kalba savo mokykloje, patikino, kad lenkų jaunimas nori studijuoti Lietuvoje, dirbti šalies labui ir mokėti čia mokesčius, o ne emigruoti iš savo protėvių žemės.

Mitingo organizatoriai – Lietuvos lenkų mokyklų tėvų forumas, komitetai tautinių mažumų mokykloms apginti ir tautinių mažumų mokyklų streiko komitetai. Mitingas buvo surengtas prie Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados Vilniuje, nes, kaip paaiškino protesto akcijos rengėjai, JAV yra viena iš Šiaurės Amerikos ir Europos šalių bendros gynybos organizacijos lyderių, siekianti užtikrinti savo narių saugumą ir stabilumą bei įsipareigojusi ginti laisvę, saugoti bendrą palikimą ir civilizaciją, vadovaujantis demokratijos, individo laisvės bei įstatymo viršenybės principais.

Vilniaus miesto taryboje narė Edita Tamošiūnaitė perskaitė mitingo dalyvių peticijos tekstą.

„Esame įsitikinę, kad Vilniaus miesto savivaldybės vadovybė specialiai stabdo Vilniaus V. Sirokomlės ir J. Lelevelio vidurinių mokyklų akreditacijos procesą ir neinicijuoja vidurinio ugdymo programų akreditacijos, diskriminuodama tautinių mažumų švietimą ir siekdama sumenkinti vidurinių mokyklų statusą", - rašoma dokumente, kuris po mitingo buvo įteiktas JAV ambasadorei Lietuvoje Deborah A. McCarthy.

„Esame tikri, kad Vilniaus miesto valdžia sąmoningai naikina Vilniaus J. Lelevelio vidurinę mokyklą, perkeldama iš Antakalnio į Žirmūnų mikrorajoną", - rašoma peticijoje, kurioje nurodytas tautinių mažumų siekis išsaugoti vienas seniausių Vilniaus J. Lelevelio vidurinės mokyklos patalpas Antakalnio g. 33. Mokyklos išsaugojimas užtikrintų, kad Antakalnio mikrorajone liktų tautinių mažumų mokykla lenkų ir rusų ugdomosiomis kalbomis.

Mažumos nerimauja dėl to, kad rengiamame Vilniaus miesto tinklo plane 2016-2020 metams numatymas tautinių mažumų mokyklų tolesnis naikinimas.

„Prašome Jūsų tarpininkauti ginant Lietuvos tautinių mažumų interesus", - ambasadorės prašė piketuojantys.

Peticijoje suformuluotas siekis, kad būtų išsaugota iki šiol gerai veikianti tautinių mažumų švietimo sistema ir išsaugotos Vilniaus 8 (V. Sirokomlės, J. Lelevelio, S. Konarskio, Lazdynų, A. Puškino, L. Karsavino, Centro, „Ateities") tautinių mažumų mokyklos, akredituota šių mokyklų viduriniojo ugdymo programa ir suteiktas gimnazijos statusas, taip pat siekia, kad būtų atkurtos Vilniaus Jeruzalės lenkų ugdomąja kalba mokyklos klasės, kurios buvo uždarytos 2015 metais.

Perskaičiusi peticijos tekstą, Edita Tamošiūnaitė įteikė dokumentą JAV diplomatams. JAV ambasados Vilniuje atstovai patikino tarybos narę, kad diplomatinė atstovybė palaiko teisėtus piketuojančių mažumų reikalavimus.

Komentarai  

 
#4 faktas 2016-06-17 23:22
Uždarinėjamos ne tik lenkų bei rusų,bet ir lietuvių mokyklos. Nieko asmeniško- tik ekonomika. Lenkija uždarė daugiau kaip pusę lietuviškų mokyklų, bet lietuviai dėl to isterikon nepuolė. Jeigu didžiulė turtinga Lenkija neturi pinigų išlaikyti kelias lietuviškas mokyklas, tai lenkai turi suprasti,kad mažytė varginga Lietuva tuo labiau neturi pinigų keliasdešimties lenkiškų mokyklų išlaikymui.Negalima uždarinėti mokyklas Lenkijoje ir reikalauti to nedaryti Lietuvoje.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#3 ergo 2016-04-10 08:46
Todėl negalima, kad meilė yra tiesiog meilė - nei lenkiška, nei vokiška, nei arabiška, nei tuo labiau tpomaševskiška. Paskaitykit -Medelis. Puolimas prieš Lietuvą. Klaustukas dar reikalingas? - ir viskas bus aišku
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Petrui 2016-04-08 09:23
Petrai - nusiramink. Nabūk šizofrenikas
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 petras 2016-04-06 15:12
cia veikia jegos,kurios tikisi atplesti vilniaus krasta nuo lietuvos.Lenkai ir kitos tautines mazumosturi isskirtinai gerassalygas svietimui gimtaja kalba.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24