Spausdinti šį puslapį

Vilniuje 3 Baltijos valstybių sostinių vadovai įkasė plytelę, kuri tokia pati bus įkasta ir Rygoje, ir Taline

2013-05-24, 15:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Gegužės 24 d. minint Talino, Rygos ir Vilniaus miestų bendradarbiavimo 20-ties metų sukaktį, Vilniuje lankėsi Talino meras Edgar Savisaar su delegacija, Rygos savivaldybės Administracijos direktorius Jurijs Radzevičs su delegacija.

Sostinės meras Artūras Zuokas drauge su svečiais Katedros aikštėje įmontavo atminimo plytelę su simbolinio Baltijos kelio dalyvio pėdsakais. Prieš tai po plytele buvo užkasta atminimo kapsulė su tekstu ateinančioms kartoms.

Vilniaus miestas po tokią pat plytelę padovanojo Rygai ir Talinui, kurie ją taip pat įmontuos centrinėse miesto vietose, kur 1989 metais rugpjūčio 23 dieną, minint 50-sias Molotovo-Ribentropo pakto pasirašymo metines, Vilnių, Rygą ir Taliną sujungė gyva 600 kilometrų žmonių rankų grandinė.

„Simboliška, kad tokios pat plytelės, primenančios mūsų bendrystę ir laisvės siekį atsiras ne tik Vilniuje, bet ir Rygoje, ir Taline. Džiaugiuosi, kad prabėgus beveik 24 metams nuo tos dienos, kai visi kartu susikibę už rankų garsiai ištarėme žodį Laisvė, Baltijos šalių sostinių vienybės dvasia ne tik neišblėso, tačiau priešingai – sustiprėjo, o bendradarbiavimas tapo dar tvirtesnis", - sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Rygos miesto savivaldybės administracijos direktorius Jurijs Radzevičs į susirinkusiuosius kreipęsis lietuvių kalba pabrėžė Baltijos kelio svarbą ne tik Baltijos šalių, bet ir pasaulio istorijai ir padėkojo Vilniaus merui kaip Baltijos sostinių vadovų susitikimo iniciatoriui.

„Baltijos kelias įnešė reikšmingų pokyčių į pasaulio istoriją, ir mums svarbu tai atminti, minėti ir perduoti informaciją ateities kartoms", - sakė J.Radzevičs.

Talino meras Edgar Savisaar teigė, kad Baltijos šalių gyventojų vienybė 1989-aisiais buvo neįtikėtinas dalykas padėjęs tampti laisvais ir atvėręs naują bendradarbiavimo erą. „Su laisve prasidėjo nauja dinamiško bendradarbiavimo era. Svarbu prisiminti mus įkvėpusius įvykius", - kalbėjo E.Savisaar.

Visos trys plytelės, vieną iš kurių šiandien į Katedros aikštės grindinį padėjo Baltijos šalių sostinių vadovai, sukurtos skulptoriaus Gitenio Umbraso. Kiekvienos iš jų svoris – 75 kilogramai, o vienos plytelės gamyba truko ilgiau nei tris savaites. Pėdų įspaudas pasirinktas tokio dydžio, kad nebūtų per mažas daugumai, norinčių ant plytelės atsistoti vilniečių.

„Gaminau plyteles pats. Įspaudui vienoje plytelėje pagaminti reikia mažiausiai trijų savaičių, jeigu dirbti nuo 7 ryto iki 9 valandos vakaro. Bet tai kas pavyko, yra geros kokybės. Galima būtų joms net 300 metų garantija duoti", - pasakojo skulptorius.

Renginio proga Vilniuje Šv. Kotrynos bažnyčioje 19 val. taip pat įvyks bendras Vilniaus, Rygos ir Talino džiazo muzikantų grupės „Nordic Sounds Vilnius Express" koncertas.

Bendradarbiavimo sutartis tarp Rygos, Talino ir Vilniaus buvo pasirašyta 1993 metų gegužės mėnesį. Ir nuo tada kasmet buvo sudaroma trijų miestų bendradarbiavimo programa, apimanti visas savivaldybės veiklos sritis.

2005 metais Rygos iniciatyva buvo įsteigtas Baltijos šalių sostinių forumas. Pirmasis forumas įvyko Rygoje, o II-asis po metų – Vilniuje. 2008 m. forumas buvo surengtas Taline, tačiau vėliau dėl ekonominės krizės jo veikla buvo sustabdyta. Penktadienį vyksiančio susitikimo metu A.Zuokas su Rygos ir Talino atstovais aptars forumo atnaujinimo perspektyvas.

www.vilnius.lt 

www.L24.lt 

Komentuoti