Europos gynybos agentūra rems Lietuvą pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai

2013-05-14, 20:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Gegužės 14 d. Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas su Vilniuje viešinčia Europos gynybos agentūros direktore Claude-France Arnould aptarė artėjančio Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai prioritetus, kuriuos įgyvendinant galėtų prisidėti Europos gynybos agentūra.

„Esu įsitikinęs, kad esama sričių, kur Lietuva, kaip Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujanti šalis, galėtų padėti Europos gynybos agentūrai, o agentūra galėtų padėti mums įgyvendinti pirmininkavimo prioritetinius uždavinius, ypač susijusius su energetiniu saugumu karyboje,“ – susitikime sakė ministras J. Olekas.

Kalbėdamas apie pirmininkavimo Lietuvos prioritetus ES Bendrosios saugumo ir gynybos politikos srityje, ministras teigė, kad Europos gynybos agentūra turėtų tapti ypač svarbia institucija sprendžiant ES karinio energetinio efektyvumo ir saugumo problemas. Pasak ministro, labai svarbu, kad energetinio efektyvumo karyboje klausimas būtų įtrauktas į gruodį vyksiančią Europos Vadovų Tarybos diskusiją Europos gynybos klausimais.

Savo ruožtu C. France Arnould žadėjo, kad Europos gynybos agentūra yra pasirengusi padėti Lietuvai sėkmingai pirmininkauti ES Tarybai, remdama ir prisidėdama prie Lietuvos iniciatyvų, padėsiančių stiprinti Europos gynybą.

Ministras pakvietė agentūros atstovus atvykti į rugsėjį Vilniuje rengiamą seminarą energetinio saugumo klausimais.

Krašto apsaugos ministras ir Europos gynybos agentūros direktorė taip pat kalbėjo apie agentūros vykdomus projektus. „Manau, kad mes dar ne iki galo išnaudojame visų Europos gynybos agentūros galimybių“, – sakė ministras.

„Neseniai trijų Baltijos šalių pasirašytas bendras granatsvaidžių „Carl-Gustav“ įsigijimo projektas tarpininkaujant agentūrai – puikus pavyzdys, kaip sėkmingai gali būti panaudota Europos gynybos agentūros veikla. O jei šis projektas bus įgyvendintas sėkmingai, tai ir ateityje galėsime taikyti tokį pirkimo modelį,“ – sakė krašto apsaugos ministres. J. Olekas.

Lietuva prieš keletą metų prisijungė prie dviejų EDA vykdomų projektų – jūrų stebėjimo (MARSUR) sistemos ir Europos karinio oro transporto flotilės (EATF).

Vizito Vilniuje metu Europos gynybos agentūros direktorė Claude-France Arnould taip pat lankėsi NATO energetinio saugumo kompetencijos centre. Šio centro patirtis ir žinos galėtų būti panaudotos stiprinant ES ir NATO bendradarbiavimą energetinio saugumo srityje.

Europos gynybos agentūra skatina Europos Sąjungos šalių bendradarbiavimą gynybos srityje. Agentūra remia Europos Sąjungos Tarybos ir jos valstybių narių pastangas didinti gynybinius pajėgumus. Agentūros veikloje dalyvauja visos Europos Sąjungos šalys, išskyrus Daniją. Prie agentūros vykdomų projektų gali prisijungti ir ne vien tik valstybės narės, bet ir ES nepriklausančios šalys. Pvz., agentūra yra pasirašiusi bendradarbiavimo susitarimą su Norvegija ir Šveicarija. Ši Europos Tarybai pavaldi institucija glaudžiai bendradarbiauja ir su kitomis ES institucijomis: ES Kariniu komitetu, Europos išorinių veiksmų taryba, Europos Komisija, kai kuriais klausimais konsultuojasi su NATO.

www.kam.lt

www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24