Atmintinų dienų sąraše - Tarptautinė tolerancijos diena ir Pasaulio lietuvių vienybės diena

2013-05-14, 13:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Į atmintinų dienų sąrašą Seimas įrašė dar dvi dienas. Tai Pasaulio lietuvių vienybės diena, kuri bus minima liepos 17 d., ir lapkričio 16-oji, įteisinta kaip Tarptautinė tolerancijos diena.

Liepos 17-oji - lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno žūties diena. "Šis skrydis tapo nemirtingu žygdarbiu, nutiesusiu tarp išeivijos ir Lietuvos vienybės pasiaukojimo tiltą. Lakūnų žygdarbis - tai lietuvių idealizmo ir aukojimosi tautai simbolis. 1932 m. vasario 7 d. Kaune įkurtos Draugijos užsienio lietuviams remti iniciatyva, pasiūlius Lietuvos generaliniam konsului Niujorke Povilui Žadeikiui, liepos 17-oji - didvyrių žuvimo diena - pasirinkta kaip Amerikos, o vėliau ir viso pasaulio lietuvių vienybės minėjimo data. Tą dieną lietuviai buvo kviečiami pamiršti politinius ginčus, visus asmeninius ar visuomeninius pažiūrų skirtumus, visus pykčius ir asmenines ambicijas, pajusti dvasinį ryšį su visa tauta, išsibarsčiusia po pasaulio žemynus", - yra sakęs tokią Atmintinų dienų įstatymo pataisą parengęs Seimo narys Audronius Ažubalis.

2013 m. bus minimos 80-osios S. Dariaus ir S. Girėno žūties metinės. "Ši diena mūsų tautoje įgavo simbolinę prasmę - ji sujungia visame pasaulyje gyvenančius lietuvius ir yra tikslinga ją įtraukti į atmintinų dienų sąrašą", - mano A. Ažubalis.

Skaičiuojama, kad už Lietuvos ribų gyvena apie 1,3 mln. lietuvių kilmės ir iš Lietuvos kilusių asmenų, iš jų apie 300 tūkst. - Lietuvos Respublikos piliečiai.

Tarptautinės tolerancijos dieną minėti pasiūlė Seimo narys Vytautas Juozapaitis. Politikas mano, kad tokiu būdu būtų ugdoma tolerancija, visuomenė būtų skatinama domėtis ir plėtoti toleranciją Lietuvoje ir už jos ribų.

"Tarptautinė tolerancijos diena gali būti vertinama kaip kasmetė galimybė ugdyti toleranciją, rengti visuomeninius ir politinius debatus globalių netolerancijos problemų tematika. Tai diena pažymėti per metus pasiektą pažangą ir pasiūlyti naujus efektyvesnius problemų sprendimo būdus", - sako V. Juozapaitis.

1995 m. UNESCO lapkričio 16-ąją paskelbė Tarptautine tolerancijos diena, kuri kasmet minima daugelyje demokratinių šalių. 1995-ieji buvo paskelbti Tolerancijos metais. Tais metais valstybės narės priėmė Tolerancijos principų deklaraciją.



www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24