Delegacija iš Vilniaus krašto svečiavosi Varšuvoje

2015-12-28, 17:03
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Delegacija iš Vilniaus krašto svečiavosi Varšuvoje Archyvo nuotr.

Draugijos „Wspólnota Polska" vadovas Longin Komołowski gruodžio 22-ajai pakvietė į Varšuvą keliasdešimt įvairiose Europos šalyse veikiančių lenkų organizacijų lyderius į prieššventinį susitikimą.

Būrio lenkų organizacijų atstovų iš Didžiosios Britanijos, Airijos, Italijos, Ispanijos, Vengrijos, Čekijos, Švedijos, Ukrainos, Norvegijos, Baltarusijos, Vokietijos, Lietuvos ir kitų šalių atvykimas buvo puiki proga susitikti su Lenkijos aukščiausiosios valdžios atstovais. „Wspólnota Polska" puikiai surengė lenkų, gyvenančių už Lenkijos ribų, susitikimus, pokalbius ir diskusijas su šalies valdžios atstovais. O susitikimų būta daug.

Lietuvai susitikimuose atstovavo Lietuvos lenkų sąjungos ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderiai: LR Seimo narys Michal Mackevič, Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski, LR Seimo pirmininko pavaduotojas Jaroslav Narkevič, Vilniaus rajono merė Marija Rekst, Vilniaus m. tarybos narys Jaroslav Kaminski. Kartu su delegacija iš Vilniaus krašto atvyko Maišiagalos parapijos klebonas Juzef Aškelovič, kuris savo ugninga kalba, paremta Evangelijos tiesomis, pakerėjo visus: tiek šeimininkus, tiek lenkų organizacijų atstovus.

Tądien Varšuvoje viešintiems lenkams iš visos Europos buvo užtikrinta labai plati ir išties įspūdinga programa. Lenkų organizacijų lyderiai sutiko su Lenkijos Senato pirmininku Stanisławu Karczewskiu ir Senato Emigracijos ir ryšių su užsienyje gyvenančiais lenkais komisijos pirmininke Janina Sagatowska. Per pusantros valandos trukusį pokalbį ir diskusijas aptarta daug problemų, kamuojančių visame pasaulyje gyvenančius lenkus: pradedant švietimu, kultūra, lenkų dalyvavimo šalies, kurioje gyvena, visuomeniniame ir politiniame gyvenime, o baigiant klausimu, kaip pagerinti Lenkijos ir už jos ribų gyvenančių lenkų santykius.

Delegacijos iš Lietuvos vardu kalbėjo Michal Mackevič, kuris, beje, taip pat yra Pasaulio lenkų tarybos pirmininko pavaduotojas, LLRA pirmininkas, Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski, kuris, besibaigiant susitikimui, delegacijos iš Vilniaus krašto vardu Lenkijos Senato pirmininkui Stanisławui Karczewskiui įteikė išskirtinio grožio paveikslą, kuriame pavaizduotas Vilniaus senamiesčio fragmentas su šv. Onos bažnyčia ir Bernardinų vienuolyno kompleksu.

Vėliau Lenkijos Senate, dalyvaujant vilniečiams, vyko iškilminga ceremonija, per kurią buvo paminėtos 25-osios paskutinio Lenkijos emigracinės vyriausybės prezidento Ryszardo Kaczorowskio Antrosios Lenkijos Respublikos regalijų perdavimo metinės. Ceremonijoje dalyvavo Lenkijos prezidentas Andrzej Duda ir „Teisės ir teisingumo" lyderis Jarosław Kaczyński.

Lenkijos parlamente taip pat įvyko daugiau kaip valandą trukęs iš įvairių Europos šalių atvykusių lenkų susitikimas su šalies prezidento kabineto vadovu Adamu Kwiatkowskiu ir užsienio reikalų viceministru Janu Dziedziczaku, kuriame pasisakė Valdemar Tomaševski, Jaroslav Narkevič, kun. Juzef Aškelovič ir kiti. Merė Marija Rekst delegacijos iš Lietuvos vardu įteikė ministrams iš Vilniaus atvežtus suvenyrus ir padėkojo už paramą, teikiamą Vilniaus krašto lenkams.

Po pietų į Varšuvą atvykę lyderiai Senato pirmininko Stanisławo Karczewskio asmeniniu kvietimu dalyvavo šiltame dalijimosi kalėdaičiais susitikime, į kurį taip pat atvyko visa Senato vadovybė ir senatorių dauguma. Dalyvaujant iš įvairių Europos šalių atvykusiems lenkams, Senato pirmininkas Stanisław Karczewski iškilmingai paskelbė, kad nuo naujųjų metų Senatas perims iš URM rūpinimosi užsienyje gyvenančiais lenkais funkciją kartu su ją lydinčiais organizaciniais instrumentais – tokiu būdu atgimsta prieškario Antrosios Lenkijos Respublikos laikais gimusi tradicija.

Vėlyvą popietę „Wspólnota Polska" vadovas Longin Komołowski kartu su visa organizacijos vadovybe ir skyrių pirmininkais sveikino visus tautiečius, atvykusius į gražų šventinį susitikimą draugijos buveinėje. Lenkai giedojo kalėdines giesmes, jas dainavo ir iš Ukrainos atvykusio lenkų ansamblio nariai. „Wspólnota Polska" vadovas L. Komołowski sveikino tautiečius su artėjančiomis šventėmis, tą patį pakvietė padaryti Senato Emigracijos ir ryšių su užsienyje gyvenančiais lenkais komisijos narį Arturą Warzochą, Seimo narę, Seimo Ryšių su užsienyje gyvenančiais lenkais komisijos pirmininko pavaduotoją Małgorzatą Gosiewską, senatorių Kazimierzą Wiatr, Europoje gyvenančių lenkų bendrijų unijos prezidentą Adamą Pilatą, Pasaulio lenkų tarybos pirmininko pavaduotoją Michalą Mackevič, europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį, kurie pasveikino tautiečius tiek Lenkijoje, tiek už jos ribų.

Pagrindinis lenkų viešnagės ir susitikimų Varšuvoje organizatorius buvo „Wspólnota Polska" valdybos narys Marek Różycki.

Po renginio draugijos „Wspólnota Polska" buveinėje LLRA pirmininkas Valdemar Tomaševski susitiko Seime su parlamentinės Ryšių su užsienyje gyvenančiais lenkais komisijos pirmininku Michału Dworczyku, viceministru, atsakingu už ryšius su užsienyje gyvenančiais lenkais Janu Dziedziczaku, o prezidentūroje – su Lenkijos prezidento kabineto ir Ryšių su užsienyje gyvenančiais lenkais biuro vadovu Adamu Kwiatkowskiu.

Iš įvairių Europos kampelių į Varšuvą prieššventiniu laikotarpiu atvykę lenkai, susitikę su Lenkijos aukščiausiosios valdžios atstovais, vieningai išreiškė savo dėkingumą už šiltą ir nuoširdų jų priėmimą.

Nuotr. Archyvas, prezydent.pl (Piotr Molecki)

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24