Maišiagalos gimnazijos direktorė: Mokymo kokybe esame visą galva aukščiau už konkurentus

2015-11-28, 15:36
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Maišiagalos kun. J.Obrembskio gimnazijos direktorė Alfreda Jankovska Maišiagalos kun. J.Obrembskio gimnazijos direktorė Alfreda Jankovska © L24 (Fot. Ivona Klimaševskaja)

Šių metų Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugijos „Macierz Szkolna“ organizuojamame konkurse „Geriausia mokykla – geriausias mokytojas“ Maišiagalos kun. J.Obrembskio gimnazija pateko tarp keturių geriausių mokyklų lenkų dėstomąja kalba.

– Praėjusiais metais panašiame konkurse buvome IV vietoje. Šiais metais – jau tarp laureatų. Tai didelis džiuginantis šuolis į priekį, – portalui L24 sakė Vilniaus rajone veikiančios Maišiagalos kun. J.Obrembskio gimnazijos direktorė Alfreda Jankovska.

Žinoma, mokykla – tai mokytojai ir mokiniai. Geriausioje mokykloje yra geriausi mokytojai. Gimnazijoje dirba keturi geriausi Vilniaus rajono mokytojai – geriausia 2015 metų polonistė Natalija Jankovska, matematikos mokytoja Danuta Aluk, istorijos mokytoja Valerija Adomaitis ir rusų kalbos mokytoja Irena Grinevič.

– Mūsų mokiniai – geriausi iš geriausių, – šypsodamasi užtikrina gimnazijos direktorė, maišiagalietė, gimnazijos vadovės pareigas einanti nuo 2003 metų.

Gimnazija norėjo būti tarp geriausių ir nuosekliai to siekė. Tapti geriausios mokyklos konkurso laureatu yra be galo sunku.

– Gerų mokyklų mūsų rajone yra daug. Vilniaus rajono mokinių valstybinių egzaminų rezultatai ir įstojimo į aukštąsias mokyklas rodikliai yra aukšti. Draugijos „Macierz Szkolna“ rengiamame konkurse „Geriausia mokykla – geriausias mokytojas“ taip pat atsižvelgiama į gimtosios kalbos egzamino rezultatus. Mūsų mokyklos taryba nusprendė, kad visi gimnazijos mokiniai laiko lenkų kalbos egzaminą, nors Lietuvoje panaikinta tokia prievolė, – sakė direktorė.

Tariama pagalba
Lenkų mokyklų vaikai turi sunkumų įsisavinant Lietuvos valdžios primestą naują Lietuvių kalbos ir literatūros kursą.

– Nėra jokių abejonių, dabar yra sunkiau nei anksčiau. Vaikai jaučia stresą. Jie yra skriaudžiami. Trūksta žodžių! – pasipiktinimo neslepia Alfreda Jankovska. – Gimtoji kalba, gauta su motinos pienu, yra viena, tuo tarpu išmokta kalba, kuriai skiriama žymiai mažiau valandų nei lietuviškose mokyklose, – tai visiškai kitas reikalas. Nepavyks lietuvių kalbos išmokti tokiu pat lygiu kaip lietuviams, kuriems tai yra gimtoji kalba.

Gimnazijoje (1-12 klasės) mokosi 160 vaikų. Taip pat yra priešmokyklinė klasė. Ją lanko 20 vaikų, kurių amžius nuo 3 iki 6 metų. Pirmąją klasę lanko 10 vaikų, 12 klasėje mokosi 15 abiturientų. Mokyklą lanko vaikai iš Maišiagalos ir jos apylinkių. Taip pat mokykloje mokosi mokiniai iš kaimyninio Širvintų rajono.

Maišiagaloje – dvi gimnazijos
Mažame, netoli sostinės esančiame miestelyje, turinčiame 2 tūkstančius gyventojų (skaičiuojant šalia esančius kaimus – beveik 3 tūkstančius), yra dvi mokyklos: lenkų Maišiagalos kun. J. Obrembskio gimnazija ir lietuvių Maišiagalos Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo gimnazija, kurią lanko beveik pustrečio šimto Vilniaus ir Širvintų rajono mokinių. Direktorė mano, kad santykiai su lietuvių gimnazija yra korektiški, tačiau lenkų gimnazijos edukacijos lygis yra žymiai aukštesnis nei kaimynų.

– Mokymo kokybe esame žymiai pranašesni už juos. Net savaitraščio „Veidas“ surengtame reitinge esame pirmame šimtuke, tuo tarpu jie – velkasi gale.

Panašu, kad Maišiagalos kun. J.Obrembskio gimnazija turi geresnius, labiau atsidavusius, kvalifikuotus mokytojus. Jų yra apie 30. Nemaža jų dalis yra šios mokyklos absolventai.

– Mūsų mokiniai lengvai randa savo gyvenimo kelią, neturi sunkumų stodami į aukštąsias mokyklas. Mūsų auklėtiniai studijuoja Vilniuje, Kaune, Lenkijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, – pasakoja gimnazijos direktorė. – Net 79 proc. abiturientų šiais metais įstojo į aukštąsias mokyklas.
Direktorė patikina, kad gimnazija dės visas pastangas, siekdama išlaikyti tokį aukštą lygį. Kad mokykla išliktų, ji turi užtikrinti aukštos kokybės ugdymą.

Neformalus mokymas
Maišiagalos kun. J.Obrembskio gimnazija taip pat yra žinoma dėl aktyvios užklasinės veiklos. Viena iš aktyvių užklasinės veiklos organizatorių – Joana Mackevič, gimnazijoje vedanti muzikos pamokas, vadovaujanti dviem chorams – „Legenda“ ir „Wesołe smyki“ (liet. – Linksmieji mažyliai) bei suaugusiųjų kolektyvui „Mejszagolanki“. Mokykloje taip pat veikia liaudies šokių ratelis „Przyjaźń“ (liet. – Draugystė).

Maišiagalos kun. J. Obrembskio gimnazija įgyvendina tarptautinio bendradarbiavimo programą.

– Jau nuo seno draugaujame su Lenkijos Krotošino gimnazija, o visai neseniai pradėjome bendradarbiauti su Lenkijos Siedlcų gimnazija, – sakė direktorė.

Jau 20 metų kasmet gimnazijoje vykdoma mainų programa kartu su Lenkijos Krotošinos gimnazija. – Mokiniai iš Lenkijos atvažiuoja pas mus, naudodamiesi proga, nuvažiuoja prie jūros, o mūsų auklėtiniai važiuoja pas juos į kalnus, – dalijasi bendradarbiavimo akimirkomis Alfreda Jankovska.
Gimnazija taip pat bendradarbiauja su Lenkijos Wysokie Mazowieckie Kultūros centru. – Su jais taip pat vykdome jaunimo mainų programą. Maišiagalos gimnazijos auklėtiniams partneriai iš Lenkijos surengė kelionę po keletą šalių: Lenkiją, Austriją, Čekiją ir Ukrainą. Ne kiekvienas suaugęs gali pasigirti tokia plačia kelionių geografija, – pasakoja direktorė.

Kiekvienais metais Vilniaus lenkų kultūros namuose gimnazijos auklėtiniai dalyvauja konkurse apie šventojo Jono Pauliaus II gyvenimą. Mokiniai nuolat yra tarp geriausių šio konkurso dalyvių. Konkurso laureatai kaip prizą gauna galimybę aplankyti Romą.

Maišiagalos kun. J. Obrembskio gimnazijos auklėtiniai sėkmingai dalyvauja respublikinėse ir tarptautinėse olimpiadose bei konkursuose.

Fot. mokyklos archyvas

300x100 MSZPR

„Projektas yra bendrai finansuojamas iš Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministerijos lėšų, skirtų už Lenkijos ribų gyvenantiems lenkams“

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24