Kariuomenės ir visuomenės šventėje Klaipėdoje bus inauguruoti kariniai laivai

2013-05-04, 06:02
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Gegužės 18 d. Klaipėdoje vyksiančioje Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės šventėje be kitų renginių Kruizinių ir karo laivų terminale bus surengta ir iškilminga dviejų Karinių jūrų pajėgų priešmininių laivų „Skalvis“ (M53) ir „Kuršis“ (M54) inauguracijos ceremonija.

Renginyje dalyvaus krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, užsienio šalių ambasadoriai ir gynybos atašė Lietuvoje, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius, Jungtinės Karalystės atstovai, Lietuvos kariuomenės pajėgų, dalinių vadai, Šilutės rajono ir Klaipėdos miesto merai ir šių savivaldybių delegacijos.

Ceremonijoje Šilutės rajono ir Klaipėdos miesto atstovai atidengs laivų „Skalvis“ (M53) ir „Kuršis“ (M54) vardų lentas, o arkivyskupas Gintaras Grušas palaimins laivus ir jų įgulą.

Po ceremonijos renginių visi šventės svečiai galės apžiūrėti naujausius Lietuvos karinių jūrų pajėgų priešmininius, taip pat ir kitus Karinių jūrų pajėgų laivus.

Dviejų „Hunt“ klasės minų paieškos ir nukenksminimo laivų įsigijimo ir modernizavimo projektas buvo pradėtas 2008 m. lapkritį Krašto apsaugos ministerijai ir Jungtinės Karalystės gynybos ministerijai pasirašius sutartį dėl JK karališkojo karo laivyno laivų įsigijimo.

Modernizuojant laivus buvo atnaujinti jų korpusai, patobulintos laivų ir ginkluotės valdymo sistemos, senos jėgainės pakeistomis naujomis, kt. Jie tapo ekonomiškesni, efektyvesni ir patikimesni. Taip pat buvo įdiegtos vienos iš naujausių pasaulyje minų paieškos ir naikinimo priemonės: sonarai, valdymo ir vadovavimo bei minų naikinimo sistemos.

Pirmasis pagal šį projektą įsigytas laivas M53 Klaipėdą pasiekė 2010 m. gruodį, antrasis – 2011 m. kovą.

Naujieji Lietuvos KJP laivai vykdo reguliarią jūros dugno žvalgybą, dalyvauja minų paieškos ir nukenksminimo operacijose, taip užtikrindami laivybos, žvejybos, techninių ir inžinierinių darbų jūroje Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje saugumą. Šie laivai taip pat atlieka patruliavimo jūroje, paieškos, gelbėjimo ir kitas užduotis.

Lietuva kaip NATO narė dalyvauja NATO pajėgų planavimo procese ir kartu su kitomis Baltijos valstybėmis specializuojasi išminavimo jūroje srityje, t. y. plėtoja pajėgumus, kurie būtų NATO išminavimo pajėgų dalis. Naujieji laivai bus priskirti NATO greitojo reagavimo pajėgų nuolatinės parengties kovos su minomis junginiui ir keisdamiesi su kitų NATO šalių laivais dalyvaus šio junginio minų paieškos ir nukenksminimo operacijose. Krizės atveju, kovos su minomis laivai užtikrins saugias uostų prieigas ir teritorinius vandenis, atvirą jūrų kelią sąjungininkų pastiprinimui. Lietuva kartu su Estija ir Latvija taip pat jau dešimtmetį plėtoja bendro kovos su minomis junginio BALTRON projektą, kuriame dalyvauja minų paieškos ir nukenksminimo laivai.

Pirmą kartą Klaipėdoje vyksiančioje Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės šventėje tradiciškai prisistatys visos Lietuvos kariuomenės pajėgų rūšys – Karinės sausumos, oro, jūrų ir specialiųjų operacijų pajėgos. Šventėje nuolat veiks karinis palapinių miestelis, kuriame bus galima pabendrauti su kariais, pamatyti ar net išbandyti karinę techniką ir ginkluotę: šarvuočius M113, visureigius HMWW su ginkluote, sunkvežimius SISU, UNIMOG, artilerijos pabūklus, prieštankinio ginklo sistemos JAVELIN simuliatorių, priešlėktuvinius ginklus STINGER, lengvuosius šaulio ginklus, povandeninių veiksmų komandos įrangą ar dykumos džipą su įranga ir ginkluote, pasirodys Garbės sargybos kuopa ir karinis orkestras.

Šventės dalyviai pirmą kartą galės išvysti net dvi skirtingas karines operacijas. Pirmąją tradiciškai surengs Sausumos pajėgos. O viena didžiausių šių metų staigmenų – Specialiųjų operacijų pajėgos atliks įkaitų išlaisvinimo operaciją jūroje!

Šventės metu koncertuos kariniai orkestrai, vyks kariškos rungtys ir estafetės, karo medicinos, kartografijos, vandens valymo įrangos pristatymas, fotosesijos su įvairių rūšių kariška ekipuote, veiks pirmosios pagalbos mokykla, prisistatys ir su kariuomene bendradarbiaujančios Lietuvos nevyriausybinės organizacijos.

www.kam.lt

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24