Lietuvos lenkai ir „žmogus tvirtu stuburu“

2013-05-03, 08:27
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Nauja ir stiprėjanti šalies politinės arenos žaidėja – Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) – tampa vis didesniu galvos skausmu valdančiajai koalicijai. O šios partijos frakcija Seime nenustoja stebinusi teikiamų įstatymų projektų „originalumu“.

„Likimą ima į savo rankas“

Balandžio pradžioje Lenkijos leidinys „Nasz Dziennik“ pagerbė Lietuvą net trimis straipsniais, kurie skirti LLRA ir jos lyderiui Valdemarui Tomaševskiui. Viename jų skelbiama: „Vilniaus krašto lenkams per pastaruosius dvidešimt metų atėmė teisę į tėvų žemę ir per kartas uždirbtą turtą. Smogta į pačią kiekvieno žmogaus identiteto esmę - jiems pakeitė pavardžių ir vardų rašybą. Atėmė teisę viešai naudoti savo kalbą. Lenkų kalba net šalinama iš pamaldų ir liturgijų. O dabar galutinai norima, taip sakant, atimti jiems vaikus, įvedant privalomą lenkų mokyklų lituanizavimą“.

Toliau tęsiama, kad dėl to, priversti „likimą paimti į savo rankas“, lenkai 1994 m. įkūrė savo partiją - Lietuvos lenkų rinkimų akciją, kuri, vadovaujama V. Tomaševskio, mobilizavo visus lenkus, pasiekė pergalę rinkimuose ir net dalyvauja Vyriausybės darbe. Viename straipsnių primenama, kad LLRA jau anksčiau turėjo savo atstovus vyriausybėje, bet tik 2012 m., jungiantis prie A. Butkevičiaus Vyriausybės, LLRA ir jos lyderis – „žmogus su principais ir tvirtu stuburu“ - iškėlė savo reikalavimus dėl lenkų mažumos teisių.

Abortai – tik lyderis skatina susimąstyti

Tik aštuonis narius Seime turinti frakcija, vadovaujama žavios Ritos Tamašunienės, nepasižymi ypatinga pateiktų įstatymų projektų gausa, tačiau galima sakyti, kad visi jie – išskirtiniai.

Pavyzdžiui, Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektas bei kartu teikiami Baudžiamojo kodekso straipsnių pakeitimai iš esmės uždraudžia abortus ir numato griežtą atsakomybę asmenims, kurie tokią veiklą vykdytų.

„Apskritai pastaruoju metu galima pastebėti, kad per daug dėmesio skiriama komercijai, vartojimui. Žmonės skatinami pirkti naujus automobilius, buitinę techniką, keliauti, kitaip sakant - visiškai atsiduoti materialiajai, daiktų kultūrai, kuri nesuteikia gyvenimo džiaugsmo. Pamirštama, kad tiek moters, tiek vyro misija - dovanoti gyvybę, prisidėti prie pasaulio tęstinumo, kurti ir mylėti. Tuo tarpu abortas, nėštumo nutraukimas - tai ėjimas prieš žmogaus prigimtį, - aiškinamajame rašte rašė LLRA frakcija Seime. - Nelaimei, dauguma žiniasklaidos atstovų, priklausančių komercinėms įstaigoms, taip pat ir kai kurie politikai, siekiantys pigaus populiarumo, tik pataikauja daugumos nuomonei, todėl ir Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą vertina klaidingai, iškreiptai. Tik LLRA ir jos lyderis V. Tomaševski ir kita politikų mažuma skatina mus susimąstyti apie tai, kas svarbiausia, neįkainojama, tikra.

Gyvybė yra pati esmingiausia dovana, dėl kurios ir kiekvienas iš mūsų šiandien džiaugiamės turėdami vietą po saule. Jei mes imsime naikinti tas gyvybes, kurių pasaulis dar tik laukia, tai pasmerksime save smurto, egoizmo kupinai kasdienybei, kurioje galiausiai ir mums patiems nebesinorės gyventi.“

Nervai neišlaikė Lietuvos moterų socialdemokračių sąjungai, kuri netruko išplatinti pareiškimą, kuriame teigiama, kad „moters pasirinkimo teisę gimdyti ar ne įtvirtina tarptautinės teisės aktai, kuriuos Lietuva yra įsipareigojusi vykdyti. Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 8 str. įtvirtina kiekvieno asmens teisę į pagarbą jo privačiam ir šeimos gyvenimui, o aborto uždraudimas grubiai pažeistų šią moterų žmogaus teisę“.

Švietimas ir tikyba

Ne tik politikų, bet ir Bažnyčios hierarchų nerimą ir nuostabą sukėlė ir LLRA siūlomos Švietimo įstatymo nuostatos, kuriomis siekta įteisinti privalomą tikybos dėstymą mokyklose. „Tikyba yra dorinio ugdymo dalis. Dorinis ugdymas yra pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo dalis. Tikybos dalykas yra privalomas pradinio ir pagrindinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose“, - skelbiama siūlomose Švietimo įstatymo pataisose.

„Toks politikų žingsnis sukelia visiškai nereikalingą įtampą ir pasipiktinimo bangą visuomenėje, neva Bažnyčia siekia prievartinės akcijos. Norėdami išsklaidyti šias abejones, reiškiame nepritarimą ir neigiamą nuomonę tokiems siūlymams. Šie politikų raginimai nėra ir nebuvo derinami su Katalikų Bažnyčios vadovybe“, - savo pranešime tvirtino Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

Pasak S. Tamkevičiaus, šiuo metu galiojanti tvarka, kai moksleiviai gali rinktis tikybos arba etikos pamokas, „pilnai įgyvendina galimybę visiems norintiems pasirinkti savo konfesijos tikybos arba etikos pamokas, tuo pačiu nepažeisdama niekieno laisvės apsispręsti dėl savo dorinio ir religinio ugdymo“.

Tačiau LLRA lyderio V. Tomaševskio šie vieno įtakingiausio Bažnyčios atstovo žodžiai visiškai neįtikino. Jis ėmėsi aiškinti, kad šiuo klausimu pasisakė toli gražu ne visi, o tik vienas vyskupas. O nuomonių esą yra ir kitokių. „Yra įvairių nuomonių tarp dvasininkų. Yra, kad gal nereikia visų mokyti religijos, gal kai kuriems ji netinka, jie nenori, bet yra ir kitas argumentas, kad ne visi nori mokytis ir matematikos, ir kitų dalykų, bet turi mokytis, o šitas dalykas yra pagrindinis, religijos, tikėjimo pagrindai yra pagrindas viso mūsų gyvenimo“, - lyg iš sakyklos rėžė V. Tomaševskis.

Dar vienas galvos skausmas, su kuriuo susidurs šalies politikai – naujai parengtas Tautinių mažumų įstatymas. Pasak Seimo narės Vandos Kravčonok, šis įstatymas turėtų įtvirtinti mažumų „teises kultūros ir švietimo srityse, teisę viešajame gyvenime vartoti tautinių mažumų kalbas, gauti jomis informaciją“.

„Kaip žinome, dalis tų teisių buvo susiaurintos. Dar prieš keliolika metų Lietuvos lenkai ir rusai galėjo žiūrėti televizijos žinias jų gimtosiomis kalbomis. Po kurio laiko liko tik laida rusų kalba. Dabar televizijos kanalai apskritai netransliuoja jokių žinių tautinių mažumų kalba“, - aiškina V. Kravčonok. Šiuo įstatymu taip pat greičiausiai būtų įteisintas platesnis lotyniško pagrindo raidynas, kuris leistų pavardes rašyti originalo (lenkų) kalba bei lenkiškų vietovardžių vartojimas.

Naujai siūlomą Tautinių bendrijų tarybos formavimo tvarką kai kurie kritikai jau iš anksto pakrikštijo „Tomaševskio vardo bendrijų taryba“, nes jos formavime didžiausią įtaką turėtų būtent lenkų mažumos atstovai.

Rimantas Varnauskas
www.alfa.lt

www.L24.lt

Komentarai  

 
#2 Sipas 2013-05-03 10:00
Kazimierai, tikrai nėra jokios abejonės, kad tvirto charakterio žmogus, žinanantis savo tautos istoriją kelia baimę užguitų beretininkų būriui.
Valdemarai, pirmyyyyyyyyyyyyyyyy yyyn!
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 kazys 2013-05-03 09:48
V.Tomasevski - tikro lyderio pavyzdys. Visas tam reikiamas savybes jis turi. Charizma, disciplina, atsakinguma. Ir padoruma. Sito musu politikai neturi. Del to Tomasevskis ir yra populiarus.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24