Europa sieks stiprinti moterų ir vyrų lygybę

2013-05-01, 06:23
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos, Airijos ir Graikijos ministrai raštu patvirtino, jog pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai metu sieks faktinės moterų ir vyrų lygybės, ypač ekonominiame gyvenime.

Šis siekis įtvirtintas ES Tarybai pirmininkaujančių valstybių Trejeto deklaracijoje dėl moterų ir vyrų lygybės, kurią šiandien Dubline vykusios konferencijos „Moterų ekonominis įtraukimas ir strategija „Europa 2020“ pasirašė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė kartu su Airijos ir Graikijos vyrų ir moterų lygiateisiškumo klausimus kuruojančiais ministrais.

„Kalbant apie lyčių lygybę yra kalbama ne apie dirbtinių sąlygų vienai ar kitai lyčiai sudarymą, o apie  diskriminacijos netoleravimą. Tiek vyrams, tiek moterims darbo rinkoje turi būti užtikrinamos kiek įmanoma vienodos sąlygos ir neleistini atvejai, jei yra bandoma nuvertinti ar išaukštinti lyties pagrindu. Šiandien pasirašydami Trejeto deklaraciją mes įteisiname, jog pirmininkavimo ES Tarybai metu skatinsime moterų ir vyrų lygybę užimtumo bei kitose srityse, efektyvinsime lyčių lygybės institucinius mechanizmus“, - sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad šis siekis svarbus ir sprendžiant nedarbo problemas. Be visiško ir veiksmingo visų – tiek moterų, tiek vyrų – dalyvavimo darbo rinkoje, bus sunku pasiekti ES ekonomikos augimo strategijoje „Europa 2020“ iškeltą tikslą – iki 2020 m. pasiekti 20–64 m. amžiaus asmenų 75 proc. užimtumą.

Dubine vykstančio renginio metu Airijos teisingumo, lygybės ir gynybos ministras Alan Shatter, neįgaliųjų, lygybės, psichinės sveikatos ir pagyvenusiųjų ministrė Kathleen Lynch bei darbo, įmonių ir inovacijų ministras Richard Bruton asmeniškai padėkojo ministrei A.Pabedinskienei už skiriamą didelį dėmesį ir pasiryžimą tęsti pradėtus darbus moterų ir vyrų lygybės srityje Airijos, Lietuvos ir Graikijos pirmininkavimo ES Tarybai metu, tuo pačiu siekiant strategijoje „Europa 2020“ numatytų tikslų.

Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu gruodžio mėn. vyksiančioje Užimtumo, socialinės politikos, sveikatos ir vartotojų apsaugos ministrų taryboje planuojama priimti Tarybos išvadas, kuriose bus apžvelgti ES valstybių narių moterų ir vyrų lygybės institucinių mechanizmų pokyčiai nuo 2006 metų, įskaitant ekonominės krizės nulemtus pokyčius ir reformų įtaką instituciniams mechanizmams bei lyčių lygybės rezultatams. Šiuo dokumentu valstybės narės prisiims politinius įsipareigojimus dėl tolimesnių veiksmų ir tai neabejotinai prisidės prie spartesnės pažangos moterų ir vyrų lygybės srityje.

Trejeto deklaracijos lyčių lygybės srityje – istoriškai susiklosčiusi pirmininkaujančių ES Tarybai šalių tradicija nuo tada, kai buvo įteisintas Trejeto pirmininkavimo formatas. Ši deklaracija yra politinis dokumentas, kuriame identifikuojamas bendras viso Trejeto bei konkretūs kiekvienos iš trijų šalių prioritetai moterų ir vyrų lygybės srityje, taip pat aprašomos konkrečios veiklos, kurias pirmininkaujančios valstybės organizuos savo pirmininkavimo laikotarpiais.

Lietuvoje moterys vadovauja maždaug trečdaliui smulkaus ir vidutinio verslo įmonių, ketvirtadalis Seimo narių – moterys, taip pat pusė diplomatų ir daugiau kaip pusė teisininkų Lietuvoje – moterys, tačiau jos sudaro tik 19 proc. kompanijų valdybose.

www.socmin.lt

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24