Vietoj užliejamo kelio – estakada?

2012-04-03, 08:21
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Artėjantys Seimo rinkimai, ko gero, paspartins jau daugiau kaip porą dešimtmečių planuojamos, bet toliau projekto nepajudėjusios estakados iš Šilutės į Rusnę tiesimą. Anot susisiekimo ministro, šiemet žadama rasti lėšų bent estakados projektui baigti. Tačiau pasakyti, kada vietoj labiausiai užliejamo kelio ruožo iškils estakada, kol kas negali nei ministerija, nei kelininkai – jai nutiesti reikėtų mažiausiai 20–30 milijonų litų.

Idėja vietoj kasmet potvynių užliejamo kelio ruožo tarp Šilutės ir Rusnės nutiesti maždaug tris metrus iškilusią estakadą klaidžioja jau porą dešimtmečių. Rajoną globojantys politikai ir labdaros fondus steigė, ir patys pinigų skyrė, tačiau estakadai tarsi koks pinčiukas koją kiša.

Prieš kelerius metus Šilutės rajono valdžia net konkretų projektą buvo užsakiusi. Šis, nebaigtas dėl pažeistų viešųjų pirkimų, įstrigo teismuose.

Šiemet Susisiekimo ministerija žada skirti lėšų bent projektui baigti.

„Tikimės, kad šiais metais tas projektas jau bus baigtas ir tada bus aišku, kokios konkrečios lėšos yra reikalingos tai estakadai pastatyti“, – sakė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Kelininkai sako apie lėšas dar nieko negirdėję, o ir gavę pinigų, projektą galėtų baigti tik kitąmet.

„Situacija yra sudėtinga – dalis projekto parengta savivaldybės užsakymu. Kadangi [tas kelias] yra mūsų kelio juostoje, tai užsakovas turėtumėm būti mes. Dabar mūsų juristai ir viešųjų pirkimų tarnyba analizuoja, kokiu būdu mums tęsti projektavimą“, – pasakojo Automobilių kelių direkcijos generalinis direktorius Skirmantas Skrinskas.

Ankstesniame, savivaldybės pradėtame, projekte planuota dažniausiai užliejamame kelio ruože šalia dabartinio kelio nutiesti šiek tiek ilgesnę nei kilometro estakadą. Toks objektas dabar kainuotų apie 30 milijonų litų.

Nors tarp Rusnės ir Šilutės tėra vos 6–7 kilometrai, pakelti visą kelią ant savotiško tilto – estakados – pinigų vargu ar kada atsiras.

„Ji projektuota atsižvelgiant į potvynio istoriją, kiek ištvindavo. Tas didysis farvateris, ten kur daugiausiai prateka, – gal 400 metrų. Tai didžioji dalis tos juostos būtų viaduku apeinama per viršų“, – aiškino S. Skrinskas.

Jau ne pirmą dešimtmetį politikų pažadus girdintys šilutiškiai sako, kad bent kilometro ilgio estakada išspręstų daug Rusnės gyventojų problemų.

„Tikslas turbūt yra toks, kad Rusnės salos gyventojai galėtų normaliai susisiekti su didžiuoju krantu. Iš dalies ir kariškiai galvos skausmą turi, ir kitos gelbėjimo tarnybos, ir vis dėlto tas užliejamas kelio ruožas, kur atskiria gyventojus, kelia daug kam rūpesčių“, – sako Šilutės r. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Raimondas Ambrozaitis.

Šilutiškių skaičiavimais, potvyniai Nemuno žemupyje kasmet pridaro apie 10 mln. litų nuostolių – tiek kainuoja tralais vežti lengvuosius automobilius, o žmones amfibijomis. Milijono prireikia vien ledonešio apgadintiems pylimams tvarkyti.

Aurelija Malakauskaitė, Kristina Jackūnaitė
LTV „Panorama“

www.lvcom.lt

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24