Mažosios elektrinės nesulaukia paramos

2012-03-28, 06:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Mažųjų elektrinių verslo atstovai Europos Komisijos prašo išaiškinti, ar teisūs juos skriaudžiantys Lietuvos valdininkai.

Teismų maratoną prieš Žemės ūkio ministeriją laimėję žaliąja energetika susidomėję verslininkai sako, kad šį kartą į kampą juos spaudžia Nacionalinė mokėjimo agentūra, kuri esą nieko neaiškindama nutraukia paramos teikimo sutartis ir mažų elektrinių statytojams nemoka Europos Sąjungos skirtų pinigų.

Agentūra aiškina, kad verslininkai tiems patiems projektams nori gauti dvigubą paramą, praneša LTV „Panorama“.

Mažeikių rajone vėjo jėgaines stačiusi įmonė pradėdama projektą tikėjosi gauti ES paramą. Jėgainės iškilo, su Nacionaline mokėjimo agentūra pasirašyta ir paramos skyrimo sutartis, tačiau ši ją nutraukė, todėl įmonė valdininkus padavė į teismą.

Šiuo metu Lietuvoje yra per 30 žaliąja energetika susidomėjusių verslininkų, kurie su Nacionaline mokėjimų agentūra yra pasirašę paramos gavimo sutartis. Dalis jų projektus įgyvendino ir gamina elektros energiją, tačiau žadėtų pinigų nesulaukia.  

„Balandžio 20 dieną reikia gražinti dalį paskolos – 250 tūkst. litų, o pagal sutartį su Nacionaline mokėjimų agentūra tie pinigai iki šio termino turėjo būti man išmokėti. Deja, pinigų nėra, o bankui teks grąžinti“, – teigė Biržų rajono ūkininkas Kęstutis Armonas.

Ūkininkai sako iki šiol iš Nacionalinės mokėjimo agentūros neišgirdę įtikinamų argumentų, kodėl jiems neišmokami pinigai. Prieš keletą metų Žemės ūkio ministerija jau buvo atmetusi visus paramos prašymus vėjo, saulės ir hidroenergetikos projektams, tačiau šis sprendimas valdininkus įsuko į teismų maratoną, kurį jie galiausiai pralaimėjo.

Nacionalinei mokėjimo agentūrai buvo nurodyta iš naujo įvertinti paraiškas. Birželį agentūroje pasirašytos 34 sutartys dėl lėšų, kurių suma siekia apie 40 mln. litų, tačiau, anot verslininkų, jiems ir vėl kaišiojami pagaliai į ratus.

„Veiksmų seka bus tokia: aš pradiniame etape įgyvendinsiu projektą, teiksiu mokėjimo prašymą ir jeigu jis nebus vertinamas ar atsisakoma išmokėti pinigus, tai nieko kito nebeliks, kaip teises apginti teisme“, – kalbėjo saulės elektrinės atstovas Audrius Vaičiūnas.

Nacionalinė mokėjimo agentūra teigia, kad jų atsisakymas mokėti paramą yra pagrįstas. Esą pateikti projektai pretenduoja gauti dvigubą paramą.

„Pagalbos gavėjai, su kuriais pasirašytos sutartys, iš valstybės gauna lengvatinį elektros energijos supirkimo tarifą. Kadangi jie gauna ir paramą iš ES, ir lengvatinį tarifą, tai laikytina dvigubu finansavimu“, – aiškino NMA Teisės departamento atstovavimo skyriaus vyresnioji specialistė Rasa Račkytė.

„Mes kreipėmės į Europos Komisiją, kad atsakytų į vieną paprastą klausimą: ar šiuo konkrečiu atveju šie konkretūs pareiškėjai patenka į dvigubo finansavimo apribojimus, ar ne“, – teigė Verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas.

Europos Komisijos išvadų verslininkai tikisi po poros mėnesių, tačiau ar jos ką nors pakeis, neaišku.

Nacionalinė mokėjimo agentūra šiuo metu vertina ir kitų pareiškėjų prašymus, tačiau jos atstovai neatsako, ar pinigai projektams bus skirti. O kodėl dvigubo finansavimo neįžvelgė anksčiau, kol dar įmonės nebuvo paėmusios kreditų, valdininkai sako negalį tiksliai atsakyti. Jie teisinasi, kad galimus pažeidimus esą pamatė tik pradėję vertinti prašymus.

Jevgenijus Bardauskas
LTV „Panorama“

www.lvcom.eu

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24