Žengiame į Šiaurės elektros rinką

2012-03-27, 08:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Žengtas dar vienas žingsnis vienijant Baltijos šalių ir Skandinavijos elektros rinkas – Lietuvoje pradės veikti didžiausia pasaulyje elektros birža.

Kol kas prekiautojai elektra didelių kainų permainų nežada, tačiau jos tikrai keisis pagal kintantį energijos pasiūlos ir paklausos santykį, kai turėsime jungtį su Švedija, praneša LTV „Panorama“.

Nuo birželio vidurio elektra biržoje prekiausime jau pagal skandinaviškus principus ir taisykles. Tam kelią atveria elektros perdavimo operatoriaus „Litgrid“ ir Skandinavijos bei Šiaurės šalių elektros biržos „Nord Pool Spot“ pasirašyta sutartis, pagal kurią Lietuva tampa šios biržos dalimi.

Čia steigiama atskira „Nord Pool Spot“ prekybos zona.

Lietuvos energetikų nuomone, šia sutartimi Lietuva žengia svarbų žingsnį, jungdama Baltijos šalių energetikos sistemas su Europa.

„Šis įvykis yra labai svarbus ir aš neabejoju, kad mes esame ties negrįžtamais procesais, pereidami į rinkos ekonomiką ir elektros sektoriuje“, – kalbėjo energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Jau dvejus metus Lietuvoje veikianti vietinė elektros birža „Baltpool“ irgi dirba pagal „Nord Pool“ principus. Tačiau, pasak „Litgrid“ generalinio direktoriaus Virgilijaus Poderio, tik visiškai perėjus į Vakarų rinką bus galima kalbėti apie stabilias elektros kainas, jų nuspėjamumą ir mažesnį poveikį iš Rytų.

„Mes tampame, artimiausiu metu tapsime vakarietiškos prekybos sistemos dalimi. Sujungus infrastruktūras, tapsime pilnavertės Šiaurės šalių rinkos dalimi, kur rinka yra likvidi, kur šimtai prekybininkų, kur svarbiausia yra skaidrumas ir, aišku, dirbama pagal vakarietiškus standartus“, – teigė V. Poderys.

Skandinavijos ir Šiaurės šalių elektros biržoje „Nord Pool Spot“ elektra dabar prekiauja pusketvirto šimto dalyvių iš 20 pasaulio valstybių. Skandinavai biržoje perka apie 70 proc. visos suvartojamos elektros. Nuo 2010-ųjų ši birža turi prekybos zoną Estijoje.

Pasak „Nord Pool Spot“ biržos vadovo, ateityje panaši sutartis turėtų būti pasirašyta ir su Latvija. Tuomet galbūt kainų pokyčius pajustų ir Lietuvos rinkos dalyviai.

„Mes patys nenustatome kainų, jas nustato pasiūlos ir paklausos santykis. Mes tik užtikriname kainų skaidrumą. Manau, kad kainų pasikeitimą Lietuvoje bus galima pajusti, kai bus nutiestas kabelis į Švediją, Estija baigs dar vieną jungtį su Suomija, o Latvija irgi taps biržos dalyve“, – tvirtino „Nord Pool Spot“ generalinis direktorius Mikaelis Lundinas.

Elektros jungtį į Švediją planuojama nutiesti 2015-ųjų pabaigoje, o antrasis „Estlink“ jungties tarp Estijos ir Suomijos kabelis turi pradėti veikti 2014 metais.

Aurelija Malakauskaitė
LTV „Panorama“

www.lietuvosvalstybe.com

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24