Premjeras: pereiname prie kvartalinės renovacijos

2014-11-25, 14:15
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Algirdas Butkevičius/L24.lt nuotr. Algirdas Butkevičius/L24.lt nuotr.

Antradienį Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose vykstančiame šalies savivaldybių merų susitikime, skirtame renovacijos eigai Lietuvoje aptarti, Premjeras Algirdas Butkevičius pažymėjo, kad Lietuvoje šiandien matome tikrą renovacijos bangą, kuri ritasi per visas savivaldybes.

„Man kartais sako, kad per dažnai savo kalbose miniu žodį „renovacija", bet kitaip ir būti negali", - kalbėjo Premjeras, pažymėjęs, kad vienas pirmųjų Šešioliktosios Vyriausybės darbų - parengtas ir įgyvendinamas gyventojams finansiniu požiūriu daug palankesnis nei prieš tai daugiabučių renovacijos modelis.

Ministras Pirmininkas akcentavo, kad per dvejus metus pasiekimų šioje srityje yra daugiau negu per visą ankstesnį renovacijos laikotarpį. Yra parengtos 58 savivaldybių energinio efektyvumo didinimo programos, suderinta per 3 tūkstančius investicinių projektų. O tai reiškia, kad 10 procentų visų Lietuvos daugiabučių yra pasirengę įgyvendinti atnaujinimo darbus arba tai jau daro. Šiuo metu statybininkai pluša didžiulėje statybų aikštelėje - beveik prie 700 pastatų.

„Nevardysiu naujausių duomenų, bet noriu patikinti, kad renovacijos darbų pulsas yra įdėmiai stebimas. Šis valstybės projektas turi didelę grįžtamąją vertę. Skaičiuojama, kad į renovaciją investuotas vienas euras atneša 5 eurus sumokėtų mokesčių, renovuoto namo vertė išauga trečdaliu. Renovacija turėjo neabejotiną įtaką statybų sektoriaus augimui - vien per šių metų tris ketvirčius statybos darbų augimas, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, sudaro apie 20 procentų. Už šių skaičių - naujos darbo vietos, mažėjantis nedarbas, geriau aprūpintos šeimos", - teigia Vyriausybės vadovas.

Jis pažymėjo, kad paskatinti sėkmės pereiname prie sudėtingesnio pastatų atnaujinimo lygmens - kvartalinės renovacijos. Yra atrinktos trys skirtingos savivaldybės - Šiaulių didmiestis, regioninis miestas Utena ir Birštono kurortas. Bendradarbiaujant su Vokietija, turinčia didelę kompleksinės renovacijos patirtį, bus naujinami atskiri urbanistiniai segmentai - grupės daugiabučių, visuomeninės apskrities pastatai, viešosios erdvės, apšvietimas ir požeminės komunikacijos, bus įrengtos aikštės vaikams ir atskiros automobilių parkavimo zonos.

„Mūsų ateities miestai ir gyvenvietės taps patogesni gyventi, daug taupiau naudos energetinius išteklius ir išsiskirs kiekvienam būdinga architektūrine išraiška", - sako Ministras Pirmininkas A. Butkevičius.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24