Spausdinti šį puslapį

Už šildymą brangiausiai mokės Kaunas

2012-02-08, 07:11
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Didmiesčių daugiabučių gyventojai už sausį gaus vidutiniškai trečdaliu didesnes sąskaitas nei buvusios už gruodį, daugiausiai jos išaugs Kaune.

Šilumos tiekėjų asociacijos skaičiavimu, didmiesčių daugiabučių gyventojai už sausį gaus vidutiniškai trečdaliu didesnes sąskaitas nei buvusios už gruodį, o daugiausiai už suvartotą šilumą mokės kauniečiai.

Kaip praneša LTV „Šiandien“, senų, nerenovuotų daugiabučių Kaune savininkai už sausį mokės daugiau nei kitų didžiųjų Lietuvos miestų gyventojai, tačiau pasigirti, kad speigus praleido šiltuose namuose – negali. Vos kelis ar keliolika laipsnių šilumos kambaryje rodantys termometrai neišgelbės nuo didesnių sąskaitų už šildymą. Vienas kvadratinis metras nešiltinto sovietinės statybos tipinio daugiabučio, anot šilumos tiekėjų asociacijos, per mėnesį vidutiniškai suvartojo apie 1500 kWh energijos.

Žmonės skundžiasi, kad didesnės sąskaitos už sausį tiesiog augins neišgalinčiųjų susimokėti skolas. Šilumos tiekėjų skaičiavimu, Kaune už 60 kvadratinių metrų ploto butą teks mokėti apie 472 litus.

„Sąskaitos už sausį, lyginant su gruodžiu, bus maždaug 23-24 procentais didesnės, kadangi šilumos kaina padidėjo 3 procentais, o vartojimas padidėjo 20-21 procentu“, – LTV naujienų tarnybai sakė „Kauno energijos“ generalinis direktorius Rimantas Bakas.

„Komisija kiekvienai šilumos tiekimo įmonei kiekvieną mėnesį nustato konkrečią kainą ir sausio mėnesį didžiausia kaina yra Kaune – virš 31 cento. Tai jų mokėjimai bus didesni ir sudarys kažkur apie 470 litų, tuo tarpu kada kituose miestuose yra truputį mažesnės“, – skaičiuoja Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas.

30 litų mažesnių sąskaitų už kauniečius gali tikėtis Šiaulių gyventojai, už juos vos keliai litais mažiau mokės vilniečiai, apie 400 litų už 60 kv metrų buto šildymą išleis klaipėdiečiai, o mažiausias sąskaitas iš didžiųjų šalies miestų turėtų gauti Panevėžio gyventojai, jiems už tokio paties ploto butą atiduoti 361 litą. Tačiau jau už šį mėnesį sąskaitos panevėžiečiams prognozuojama didės daugiausiai, nes jiems kainų komisija šilumos kainą padidino labiausiai.

Sąskaitas taip pat išpūtė per metus daugiau nei trečdaliu pabrangusios dujos ir prasta senų, neatnaujintų namų būklė.

Loreta Mačiulienė, Irma Janauskaitė
LTV „Šiandien“

www.lvcom.eu

Komentuoti