Šilumos trasa sprogo dėl suvirinimo siūlės įtrūkimo (VIDEO)

2012-02-03, 07:03
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pasirodžius, kad šilumos trasos avarija Vilniuje rimtesnė, nei tikėtasi, „Vilniaus energija“ nešildomų namų gyventojams siūlio nakvoti viešbučiuose.

Ketvirtadienį ryte Vilniuje, šalia Lukiškių aikštės, priešais Užsienio reikalų ministeriją, įvyko avarija šilumos trasoje. Bendrovės „Vilniaus energija“ darbuotojai nustatė, kad dėl suvirinimo siūlės įtrūkimo šilumos trasos vamzdyje atsivėrė 30 centimetrų pločio plyšys.

Šilumos trasos avarija prie Vilniaus Lukiškių aikštės pasirodė esanti rimtesnė, nei manyta. „Vilniaus energija“ ketvirtadienio vakare apie 20 valandą dar nebuvo pajėgi visiškai atstatyti šilumos tiekimo 146 miesto centre esantiems namams. Daugiabučių gyventojams šilumininkai siūlo nemokamą nakvynę viešbutyje.

„Vilniaus energija“ žada padengti nukentėjusių gyventojų nakvynės išlaidas nepriklausomai nuo to, kokiame viešbutyje jie panorės apsistoti. Nuo avarijos nukentėjusiems gyventojams taip pat siūlomos apsaugos paslaugos, žadamas šimtaprocentinis žalos atlyginimas.

„Jeigu žmonės jaučia nepatogumus, serga, gali tikrai vykti į bet kokį viešbutį, ir viskas bus kompensuota. Jei jiems reikia pagalbos susirandant viešbutį, tegul kreipiasi nemokamu numeriu 1899 arba į savo namo administratorių“, – DELFI apie 20.30 val. ketvirtadienį sakė „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

Paklaustas, ar nesibaimina sąskaitų iš brangiausių sostinės viešbučių, jis pabrėžė, kad šiuo metu šilumininkai sąskaitų dydžio nelaiko svarbiausiu rūpesčiu.

Pasak N. Mikalajūno, padėtį šilumos trasoje ties Lukiškių a. kol kas sunku konkrečiai nusakyti. Šilumininkai, kaip ir aplinkinių namų gyventojai, laukia bandymų atkurti šilumos tiekimą rezultatų.

„Šilumos tiekimas pradėtas atnaujinti, žiūrėsim, kokie bus rezultatai. Esame pasirengę visoms situacijoms, namuose budi atsakingi darbuotojai. Jie, esant sutrikimams, kontaktuos su gyventojais. Jie padės kiekviename bute, kiekviename name paleisti šilumą, jeigu tokios pagalbos reiks“, – tęsė „Vilniaus energijos“ atstovas.

Jau penktadienį ryte bus pradėti registruoti gyventojų ir įmonių prašymai atlyginti dėl avarijos patirtą žalą.

„Nuo 9 val. pradeda veikti klientų aptarnavimo centras žalai atlyginti. Visi klientai, kurie patyrė žalą dėl šios situacijos, kviečiami atvykti į klientų aptarnavimo centrą Smolensko g. 12 arba skambinti nemokamu telefonu 1899. Visa žala, iki kiekvieno cento, bus atlyginta“, – sakė N. Mikalajūnas.

Paklaustas, ar yra tikimybė, jog dalis Vilniaus centro gyventojų naktį iš ketvirtadienio į penktadienį nesulauks šildymo, jis prognozių nesiėmė.

„Apie tikimybes pasakyti man sudėtinga, situacija ekstremali, šaltis kaustantis. Visokie netikėtumai galimi, bet jiems yra pasirengta. Jeigu kuriems nors namams nepavyks atstatyti šildymo, siūlysime jiems viešbučius, paliktų namų apsaugos paslaugas, transportą, - pakartojo N. Mikalajūnas. – Tikimės, kad to neprireiks, bet esame ir tam pasirengę.“

Apie 18.20 val. „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas tikėjosi, kad padėtis jau suvaldyta – jis pranešė, kad suvirinimo darbai tuo metu esą buvo po truputį baigiami. Pirminiais duomenimis, tuomet jau buvo pavykę užlopyti beveik visą skylę vamzdyje.

„Labai didžiuojamės savo specialistais, kuriems pavyko susitvarkyti tokiomis ekstremaliomis sąlygomis. Nuo židinio toliau nutolusiose vietose į sistemą jau įvedamas techninis vanduo“, – teigė N. Mikalajūnas.

Visuose namuose budi šilumininkai, darbui buvo parengta mobili katilinė.

„Visuose namuose, kuriuose apribotas šildymas, gyventojus apie įvykį informuoja „Vilniaus energijos“ klientų aptarnavimo centrų darbuotojai. Preventyviai yra parengti elektriniai šildytuvai, nors temperatūra butuose neturėtų nukristi daugiau nei 4 laipsniais“, – rašoma „Vilniaus energijos“ pranešime.

Bendrovė žada, kad avarijos nuostoliai, kuriuos ji galimai patirs, niekaip neatsilieps sąskaitoms už šilumą – tai yra jos veiklos nuostoliai.

 

Apribotas šilumos tiekimas

 

Apie 13 val. „Vilniaus energija“ pranešė, kad dėl avarijos šilumos tiekimas 3 valandų laikotarpiui apribotas 27 miesto centre esantiems daugiabučiams, iš viso gali būti apribotas 146 namams.

Tiekimas namams apribotas tam, kad būtų galima įvertinti avarijos mastą ir laiką, per kurį įmanoma pašalinti avariją. Jei paaiškės, kad avarijos nėra galimybių pašalinti per 3 valandas, šilumos tiekimas namams bus atstatytas ir trasa bus taisoma tada, kai baigsis speigas.

Visuose namuose, kuriuose apribotas šildymas, gyventojus apie įvykį tiesiogiai informuoja „Vilniaus energijos“ klientų aptarnavimo centrų darbuotojai. Preventyviai yra parengti elektriniai šildytuvai, nors per 3 valandas temperatūra butuose neturėtų nukristi daugiau nei 4 laipsniais.

 

Darbus apsunkina garai

 

„Kadangi termofikato paduodama temperatūra 115 laipsnių, dėl ypatingo šalčio skirtumas su lauko temperatūra beveik 140 laipsnių. Dėl to garų kiekis milžiniškas. Tai apsunkins darbus“, – ketvirtadienį ryte DELFI sakė „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

„Prie tokių temperatūrų visa sistema dirba ant ribinių režimų, taigi atsiranda silpnų vietų. Jie („Vilniaus energija“ – DELFI), aišku, remontuos ir tvarkys savo lėšomis – įmonės lėšomis, kurias gauna už šilumos tiekimo paslaugas.

Nuostolių šilumos tinklams, kaip įmonei, nebus. Svarbu, kad gyventojai nenukentėtų, kad neužšaltų namai. Turėtų įvykti operatyvus avarijos sutvarkymas“, – vylėsi Vilniaus šilumos tinklų direktoriaus pavaduotojas, sostinės tarybos narys Kęstutis Nėnius.

K. Nėnius teigė neprisimenantis, kada Vilniuje pastarąjį kartą įvyko panašus šilumos trasos gedimas.

Didžiausia šilumos tinklų avarija Lietuvoje per pastaruosius keletą metų 2006 m. įvyko Telšiuose. Tuomet nustatyta, jog dėl avarijos kaltas šaltis, labai aukšta termofikato temperatūra ir netinkama vamzdyno eksploatacija.

www.lrt.lt

www.lvcom.lt

Medija

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24