Šilumos ūkio perėmimo į valstybės rankas nesvarsto

2012-01-10, 13:21
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Premjeras Andrius Kubilius sako, kad Vyriausybė nesvarsto nei „Vilniaus energijos“ nacionalizavimo, nei viso šalies šilumos ūkio perėmimo į valstybės rankas. „Tai yra didelis, skaudus, bet tik vienos savivaldybės, nesugebančios tinkamai vykdyti savo pareigų, politinės atsakomybės klausimas“, – sako A. Kubilius.

Lietuvos banko valdybos narys Raimondas Kuodis, kalbėdamas apie Vilniuje susiklosčiusią situaciją dėl didelių šildymo sąskaitų, neseniai pareiškė, kad šilumos ūkį galėtų perimti valstybė. Anot jo, gyventojai negauna naudos, kai šį kontroliuoja privačios bendrovės. Vilniaus meras Artūras Zuokas sako tam pritariantis.                     

Komentuodamas šiuos pareiškimus Vyriausybės vadovas sako, kad „galima svarstyti įvairias struktūrines pertvarkas ateityje, kaip turėtume geriau tvarkytis šilumos ūkyje, bet nesugebant vienai savivaldybei tinkamai tvarkytis, neturėtume spręsti apie visas savivaldybes“.

„Vilniaus mieste, kaip ir kituose miestuose, savivaldybės, būdamos atsakingos už šilumos ūkius, turi savo pareigas tinkamai vykdyti. Jei nesugeba, tai yra ir politinės atsakomybės klausimai, ir galų gale yra teisinės atsakomybės klausimai, kuriuos keliame tiems, kurie yra atsakingi už savo pareigų vykdymą“, – Lietuvos radijui sakė A. Kubilius.

Premjeras situaciją Vilniuje vadina skandalinga ir atkreipia dėmesį, jog Energetikos inspekcija savo tyrime atskleidė, kad pernai per paskutines dvi spalio savaites „Vilniaus energija“ sostinėje iš 6,6 tūkst. šilumos punktų prižiūrėtojų pakeitė 4,4 tūkst.

„Per dvi savaites keičiant štai tokiu drastišku būdu visą prižiūrėjimo sistemą, be abejo, yra sukeliama sumaištis. Klausimas, ar ji buvo sukeliama sąmoningai, ar dėl netinkamo valdymo, bet akivaizdu, kad tokios sumaišties metu labai nesudėtinga pasiekti, kad šilumos vartotojai nebūtų tinkamai ginami ir kad jiems būtų teikiama ir perteklinė šiluma, ir didelės sąskaitos. Tokia sukelta sumaištis, kuri iš tikrųjų yra verta ir teisėsaugos institucijų dėmesio, yra visų pirma savivaldybės politinės atsakomybės reikalas“, – kalbėjo A. Kubilius.

Primename, kad Energetikos inspekcija Generalinei prokuratūrai bei kitoms institucijoms pirmadienį apskundė „Vilniaus energiją“ dėl padidėjusio šilumos suvartojimo Vilniaus mieste.

Energetikos inspekcija tyrimą pradėjo po įtarimų, kad vilniečiai už praėjusių metų lapkritį galėjo gauti nepagrįstai išaugusias sąskaitas už šildymą. Palyginus su prieš tai buvusiu lapkričiu, jos išaugo beveik 20 proc.

„Vilniaus energija“ kaltinimus neigia ir aiškina, kad tarifai už šildymą didėjo dėl augančių dujų kainų.

Lietuvos radijas ir www.lrt.lt 
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24