„Vilniaus energiją“ skundžia prokurorams

2012-01-10, 07:17
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Energetikos inspekcija Generalinei prokuratūrai bei kitoms institucijoms skundžia „Vilniaus energiją“ dėl padidėjusio šilumos suvartojimo Vilniaus mieste.

Inspekcija įtaria, kad „Vilniaus energija“ galėjo pažeisti viešąjį interesą, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Energetikos inspekcija tyrimą pradėjo po įtarimų, kad vilniečiai už praėjusių metų lapkritį galėjo gauti nepagrįstai išaugusias sąskaitas už šildymą. Palyginus su prieš tai buvusiu lapkričiu, jos išaugo beveik 20 proc.

Nustatyta, kad „Vilniaus“ energija išrašė sąskaitas už ilgesnį laikotarpį, nei tai leidžia norminiai teisės aktai, o sąskaitose nurodydama skolą už kurą, pažeidė taisyklėse nustatytą sąskaitų formą. Ši informacija – perteklinė ir galėjo suklaidinti vartotoją.

Išsiaiškinta, kad „Vilniaus energija“, perdavusi beveik 67 proc. miesto šilumos punktų kitiems prižiūrėtojams, neperdavė techninės dokumentacijos, pagal kurią būtų galima optimaliai reguliuoti šilumos punkto įrenginių darbą.

Be to, perduodant šilumos punktų priežiūrą galėjo būti neperduotos nuotolinio valdymo sistemos, esančios šilumos mazguose, nes „Vilniaus energija“ inspektoriams nepateikė faktų, kad nuotolinio valdymo sistema nebuvo naudojama.

Dėl šių ir kitų galimų pažeidimų Energetikos inspekcija kreipėsi net į keturias kitas valstybės institucijas.

„Generalinės prokuratūros prašoma ištirti dėl galimo viešo intereso pažeidimo, dėl žalos vartotojams. Konkurencijos tarybos prašoma aiškintis, ar šilumos tiekėjas nesinaudojo dominuojančia padėtimi rinkoje ir ar netrukdo kitiems rinkos dalyviams į ją įsilieti. Dėl galimos nesąžiningos veiklos Valstybinė energetikos inspekcija kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių ir apsaugos tarnybą, o dėl licencijuojamų sąlygų pažeidimo – į Valstybinę kainų energetikos ir kontrolės komisiją“, – teigė Energetikos inspekcijos vyriausioji specialistė viešiesiems ryšiams Milda Levandraitytė.

Po Energetikos inspekcijos atlikto tyrimo Premjeras toliau žada, kad ir Vyriausybė aiškinsis dėl didelių sąskaitų už šildymą.

„Kaip tik artimiausiu metu rengiam papildomus pasitarimus, kur bandysim aiškintis kokių veiksmų galėtų imtis atitinkamos žinybos, kad vartotojai jaustų, kad yra ginami nuo galimai neteisėtų monopolistų veiksmų“, – kalbėjo Andrius Kubilius.

Energetikos inspekcija skelbia taip pat toliau atliekanti tyrimą, kad būtų išaiškinta susidariusi situacija Vilniaus mieste bei nustatyti už tai tiesiogiai atsakingi asmenys.

„Vilniaus energija“ iki šiol neigė kaltinimus, aiškindama, kad tarifai už šildymą didėjo dėl augančių dujų kainų.

Algirdas Igorius, Reda Gilytė,
LTV „Šiandien“
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24