Lietuvių kurti kompiuteriniai žaidimai, kuriuos verta išbandyti

2022-04-27, 18:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Lietuvių kurti kompiuteriniai žaidimai, kuriuos verta išbandyti Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Ilgai besitęsusi pandemija daugeliui žmonių visame pasaulyje tapo savotišku tramplinu į kompiuterinių žaidimų pasaulį. Praskaidrindama monotoniškai slenkančias karantino dienas, ši įspūdingai išpopuliarėjusi veikla įrodė galinti padėti palaikyti emocinę gerovę bei užpildyti socializacijos trūkumo sukurtą tuštumą. Šios tendencijos sėkmę atnešė ir Lietuvos kūrėjams, kurių žaidimai kompiuteriams, konsolėms ir išmaniesiems telefonams per pastaruosius metus sulaukė milijoninio atsisiuntimų skaičiaus.

„Lietuvos žaidimų kūrimo pramonė per pastarąjį dešimtmetį išaugo net 44 kartus ir jau sudaro panašią mūsų šalies bendrojo vidaus produkto dalį, kaip lazeriai ar biotechnologijos. Nenuostabu, jog toks augimas leido sukurti įvairiuose topuose karaliaujančių ir daugybę apdovanojimų pelniusių žaidimų, kuriuos išbandyti verta kiekvienam žaidimų entuziastui“, – pasakoja „Telia“ e-žaidimų ekspertas Žilvinas Pūkas.

Nuotaikingi galvosūkiai ir Lietuvos istorijos elementai

Vienas sėkmingo Lietuvos žaidimų kūrėjų darbo pavyzdžių – „Human: Fall Flat“. Žaidimo užduotis – padėti pagrindiniam veikėjui Bobui nugalėti aukščio baimę sapnuose. Viena pagrindinių šio kūrinio populiarumo priežasčių laikomi originalūs fizikos efektai. Keliaujant per lygius, žaidėjui tenka nemenkai pamiklinti pirštus ir pasukti galvą, kad išlaikytų Bobą ant kojų.

Sprendžiant platforminį galvosūkį, galima individualiai valdyti kiekvieną Bobo ranką ir stebėti jo komišką kovą su gravitacija, dėl ko kompiuteriams bei konsolėms pritaikytą „Human: Fall Flat“ pamėgo dešimtys milijonų žaidėjų visame pasaulyje.

„Šį pigų ir nuotaikingą žaidimą galima žaisti vienam ar keliems, o ypač jis patinka vaikams“, – pataria Ž. Pūkas.

Kitas „geimerių“ dėmesio vertas žaidimas – studijos „Tag of Joy“ kurtas „Crowns and Pawns“. Tai – nuotykių žanro atstovas, kviečiantis sužinoti legendines Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijas, spręsti galvosūkius ir vadovautis užuominomis. Pagrindinė veikėja Milda iš JAV atvyksta į Lietuvą mažai apie ją žinodama, tačiau kuo toliau, tuo labiau pažįsta tėvų gimtinę.

Žaidimas išsiskiria pasakojimais apie Vytautą Didįjį, Barborą Radvilaitę, Joną Kristupą Glaubicą bei kitus Lietuvai svarbius žmones, rašoma pranešime spaudai. Taip pat kartu su pagrindine veikėja galima apsilankyti detaliai nupieštame Vilniaus senamiestyje, ko iki šiol neturėjo joks kitas žaidimas. Specialisto teigimu, tai lemia, kad „Crowns and Pawns“ geriausiai pritaikytas kompiuterių ekranams ir tinkamiausias vienam žaidėjui.

Ž. Pūkas taip pat pastebi, kad Lietuvoje populiarėja ir pasaulyje pripažinta esporto žaidimų industrija.

„Vytauto Didžiojo universitetas neseniai paskelbė apie žengimą į esporto sritį. Tai rodo, kad vis daugiau organizacijų tame mato prasmę ir naudą, o ne švaistomo laiko iliuziją, kuri dar kol kas egzistuoja mūsų šalyje“, – sako „Telia“ atstovas.

Populiarūs žaidimai išmaniesiems telefonams

„Kadangi išmaniųjų telefonų techninės galimybės kasmet sparčiai tobulėja, o juos, kitaip nei konsoles, turi kone kiekvienas žmogus, šios platformos žaidėjų skaičius jau pralenkė visas kitas. Įdomu tai, jog kai kurie lietuvių kurti žaidimai išmaniesiems yra tokie populiarūs, jog žaisdami net nesusimąstome, kad jie gali būti sukurti mūsų tautiečių“, – teigia „Telia“ e-žaidimų ekspertas.

Tai gerai iliustruoja „Nordcurrent“ studijos sukurtas daugiau nei 100 mln. kartų atsisiųstas „Cooking fever“. Šis 2014 m. išleistas žaidimas vos per kelias dienas pasiekė populiariausių aplikacijų JAV viršūnes, o dėl net 880 lygių jis sėkmingai žaidžiamas iki šių dienų. Jo žaidėjai gali gaminti patiekalus garsiausiuose pasaulio restoranuose, ne tik naudodami specialius produktus, būdingus tam tikros šalies virtuvei, bet ir išbandydami įspūdingiausius virtuvės prietaisus. Vienam žaisti skirtame žaidime taip pat galima pasirinkti savo virtuvę bei keisti viso restorano interjerą.

Lietuvoje taip pat netrūksta ir labai naujoviškų bei originalių projektų. Pandemijos įkarštyje Lietuvos Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) kartu su kūrėjais „SneakyBox“ pristatė žaidimą „[Un]defeated“. Žaidimo epicentre – dviejų jaunuolių draugystės bei meilės istorija, įvilkta į sergančiųjų gyvenimo rūbą. Tai – interaktyvi komikso stiliumi sukurta istorija, kurioje galima išgyventi sergančiųjų tuberkulioze bei jų artimųjų patiriamus išbandymus.

„Pastaraisiais metais edukaciniai bei su ligomis susiję žaidimai sulaukė didžiulio populiarumo, o Lietuvoje toks nemokamas žaidimas – pirmas“, – sako Ž. Pūkas.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24