Spausdinti šį puslapį

Brangsta ir butai, ir jų nuoma

2022-04-08, 14:34
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įsigyti butą tampa vis brangiau. Įsigyti butą tampa vis brangiau. pixabay.com nuotrauka.

Laisvų butų pasiūla Vilniaus nekilnojamojo turto (NT) rinkoje nuo metų pradžios sumažėjo apie 13 procentų., o jų kainos per šį laiką pakilo 4,4 procento.

Ekspertų teigimu, Rusijos vykdomas karas Ukrainoje nesustabdė NT brangimo Vilniuje ir, tikėtina, kad dėl brangstančių statybinių žaliavų bei didėjančios paklausos kainos sostinėje ir toliau kils.

„Didžioji dalis butų Vilniuje šiuo metu yra parduodami net nepastatyti – „iš popieriaus“, o kovo mėnesį smarkiai krito tiek jų pardavimai, tiek naujų objektų pasiūla. Tačiau kainos toliau didėjo. Yra pagrindo manyti, kad dėl augančios statybų savikainos ir didėjančios būsto paklausos kainos Vilniuje ir toliau kils“, – teigia bendrovės „Mano numai“, valdančios prekės ženklą „Numai“, vadovas Aurimas Čiagus.

Karas mažino pardavimus, bet ne kainas

„Numai“ duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį pirminėje Vilniaus NT rinkoje buvo parduoti 916 butų. Sausį parduoti 395, vasarį – 415, o kovą vos 106 butai, rašoma pranešime spaudai.

Pasak eksperto, nors Rusijos vykdomas karas Ukrainoje ir pristabdė naujų butų pardavimus Vilniuje, tačiau jų kainos ir toliau augo. Per kovo mėnesį laisvų butų kvadratinio metro kaina, lyginant su vasariu, paaugo 1,6 procento, o nuo metų pradžios padidėjo 4,4 procento.

„Numai“ duomenys rodo, kad pirmąjį šių metų ketvirtį rinkai buvo pasiūlyti 727 nauji butai: 559 sausį, 134 vasarį ir vos 34 kovo mėnesį.

„Pirkėjai prie brangstančios pasiūlos perka pigesnį turtą, o tai lemia, kad laisvų butų pasiūlos kaina po truputį kyla“, – aiškina „Numai“ vadovas.

Brangsta ir nuoma

Anot jo, didėjant NT kainoms kyla ir nuomos kainos. Šiuo metu laisvų nuomai siūlomų butų vidutinė nuomos kaina yra apie 650 eurų per mėnesį 50 kvadratinių metrų butą. Lyginant su sausio mėnesiu, nuomos kvadratinio metro kaina Vilniuje pakilo beveik 8 proc.

Komentuoti