Nuogąstauja dėl galimo Rusijos energetinio spaudimo

2012-01-05, 07:02
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

78 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų neatmeta, kad Rusija gali riboti arba nutraukti gamtinių energijos resursų tiekimą.
Ir tik 13 proc. respondentų tokia galimybe netiki. Tai parodė „Spinter tyrimų“ atlikta visuomenės nuomonės apklausa.

Dauguma gyventojų (79 proc.) pritaria nuostatai, kad Lietuva žymiai sumažintų energetinę priklausomybę nuo Rusijos, jei elektros tinklus sujungtų su Vakarais bei Klaipėdoje pasistatytų suskystintų gamtinių dujų terminalą.

Keturi iš penkių apklaustųjų (81 proc.) mano, kad Rusijai pradėjus taikyti energetinį spaudimą Lietuvai, tai neigiamai paveiktų mūsų šalies ekonomiką.

Gyventojų apklausa taip pat parodė, kad dėl galimo Rusijos energetinio šantažo dažniau nuogąstauja vidutinio ir vyresnio amžiaus (nuo 46 m.) gyventojai.

„Akivaizdu, kad vidutinio ir vyresnio amžiaus gyventojai dar gerai prisimena 1990 m. ekonominės blokados laikus, nutrauktą naftos tiekimą Lietuvai naftotiekiu „Družba“. Tuomet energijos resursų tiekimo sutrikimų pasekmes pajuto dauguma Lietuvos gyventojų.

Be to, ir pastaraisiais metais visiems ne kartą teko girdėti apie energetinius Rusijos konfliktus su kaimyninėmis valstybėmis, kurios, kaip ir Lietuva, yra priklausomos nuo Rusijos tiekiamų energetinių išteklių“, – apklausos rezultatus komentavo „Spinter tyrimų“ projektų direktorė Raimonda Mikalajūnaitė.

39 proc. apklaustų gyventojų mano, kad nutrūkus energetinių resursų iš Rusijos tiekimui, Lietuvos ūkiui kurį laiką (iki 3 mėn.) pakaktų alternatyvių arba nuosavų energetinių resursų. Dar 23 proc. gyventojų įsitikinę, kad be rusiškų energijos išteklių Lietuvos ekonomika sugebėtų išsilaikyti bent pusmetį.

12 proc. gyventojų mano, kad be energijos išteklių importo iš Rusijos Lietuvos ūkis negalėtų išgyventi nė dienos. Tik 11 proc. apklaustųjų laikosi nuostatos, kad energijos išteklių importo iš Rusijos nutrūkimas Lietuvos ekonomikos nepaveiktų.


www.lrt.lt
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24