Kioskams teks persitvarkyti arba užsidaryti

2012-01-03, 06:24
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nuo sekmadienio kioskams draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais. Jų savininkai skundžiasi, kad dauguma kioskų bus priversti užsidaryti.

Vienintelė išeitis – kioskams persitvarkyti į paviljonus, tačiau tokių prašymų veikti kol kas sulaukiama vos vieno kito, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.
Nuo šiemet alkoholiu ne tik draudžiama prekiauti sporto renginiuose, po dešimtos valandos vakaro nusipirkus išsinešti iš kavinių, barų, restoranų, bet ir pardavinėti kioskuose.

Tarnybos neslepia, kad tokie įstatymų pakeitimai priimti labiausiai siekiant sukontroliuoti klestinčią naktinę prekybą kioskuose, sugudravusiems ir persivadinusiems barais.

„Įmonės neva persikvalifikavo į viešojo maitinimo veiklą, nors prekyba puikiai vyko. Visi mes čia puikiai matėm ir per groteles, ir per langelį [prekiavo], o sąlygų pačių maistui gaminti, tiekti netgi nebuvo. Galima pajuokauti – gulėjo silkės galva ir galbūt neveikianti mikrobanginė krosenelė“, – sako Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian.

Skaičiuojama, kad vien Vilniaus mieste alkoholiu iki sausio 1-osios prekiavo beveik trečdalis kioskų. Dabar prekybą vykdyti galės tik tie, kurie persitvarkys ir taps paviljonais, t. y. įsirengs patalpas, kad pirkėjas galėtų įeiti į vidų, o ne pirkti per langelį.
„Kioskai negali būti paviljonais, jie yra apibrėžta įstatymuose, kuo skiriasi. Tie kioskų savininkai, kurie nori vietoj kioskų įrengti paviljonus, jų susidomėjimas yra. Mūsų specialistai tikrins, be to, savininkai dar turės gauti iš veterinarijos tarnybos papildomą dokumentą, kad šis paviljonas yra paruoštas tokiai prekybai“, – teigia Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius.

Kol kas Vilniuje į paviljonus persitvarkė ir licencijas nori gauti tik 5 kioskai. Smulkieji verslininkai skundžiasi, kad daugumos jų laukia bankrotai.
„Atėmė trečdalį apyvartos, apie 30 proc. alus sudaro, ir viskas, jau bus minusas, jau mes negalime išlaikyti dviem pamainom žmonių, reikia dirbti viena pamaina. Reikia daug žmonių atleisti. Kai kurios įmonės bankrutuos“, – tvirtina Vilniaus mažosios prekybos asociacijos pirmininko pavaduotojas Viktoras Verpetinskis.

Maisto ir veterinarijos tarnyba perspėja, kad gudrauti kioskams nepavyks – prieš suteikiant dokumentus veikti kaip paviljonams, patalpos bus tikrinamas, ar tikrai prekyba vyks viduje, o ne per langelį.

Tačiau blaivybės skatintojai perspėja, kad kioskai vargu ar lengvai pasiduos, ir gali toliau ieškoti įstatymo landų.
„Specialistai galvoja, bet kita pusė irgi galvoja. Čia mūsų mentaliteto pusė tokia yra, kad galvojame, ne kaip įgyvendinti, o kaip apeidinėti“, – sako Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga.

Anot tarnybų, Lietuva turi vieną tankiausių prekybos svaigalais tinklą Europoje, todėl nuo kitų metų jų pardavimas dar griežtės. Nebebus galima prekiauti alumi, sidru, supilstytu į vadinamuosius „bambalius“, t. y. didesnę nei vieno litro tarą. O nuo 2016-ųjų pardavinėti alkoholį bus visiškai uždrausta degalinėse.

Kristina Garalevičiūtė
LTV „Šiandien“
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24