Spausdinti šį puslapį

Daugiau dėmesio skirs nelegalaus darbo kontrolei

2012-01-03, 06:19
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Darbo inspekcija šiemet planuoja daugiausia dėmesio skirti nelegalaus darbo kontrolei bei naujų metodų taikymui inspektuojant įmones.
Darbo inspekcijos vadovas žada, kad nustačius pažeidimus, nebus skubama iškart bausti įmones.

Darbo inspekcijos vadovas teigia, kad palyginti su 2010-aisiais, jau pernai įsteigus specializuotas nelegalaus darbo kontrolės grupes, buvo atlikta dvigubai daugiau tikrinimų ir nustatyta pustrečio karto daugiau nelegaliai dirbančių asmenų. Šiemet tokį tikrinimą ketinama stiprinti.

Darbo inspekcija savo interneto puslapyje žada skelbti klausimyną, pagal kurį ir tikrinamos įmonės.
„Bet kuris darbdavys galės išsitraukęs tą klausimyną pats pasitikrinti, ar viską yra padaręs, jeigu jis ne viską padaręs – padaryti ir būti ramus, kad sulauks darbo inspektoriaus, kuris tikrins įmonę pagal lygiai tokį patį klausimyną, kuriame nurodytos pačios rizikingiausios sritys.

Jis bus ramus, kad pagrindinius reikalus išsprendė. Tai, kas yra neaišku, inspektorius visada gali pakonsultuoti, patarti, kaip būtų galima sutvarkyti smulkesnius dalykus“, – sako l. e. p. vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Vilius Mačiulaitis.
Be to, antrame pusmetyje taip pat planuojama įdiegti elektroninio inspektavimo sistemą.

„Mes duomenis analizuosim, vertinsim, kadangi duomenis gaunam iš socialinio draudimo fondo ir iš visų kitų fondų, tai reiškia, kad duomenų bazės yra vis labiau suintegruotos ir galima vis daugiau analizių atlikti darbo vietoje, inspektoriaus darbo vietoje. Tai tie duomenys bus analizuojami ir nevykdant fizinės kontrolės“, – teigia V. Mačiulaitis.

Darbo inspekcijos vadovas sako, kad po patikrinimų pažeidėjai nebus iškart baudžiami. Patikrinti darbdaviai sulauks iš darbo inspektorių laiško su nurodytais konkrečiais pažeidimais, kurie turės būti panaikinti.

„Jeigu verslo subjektas nereaguos, tokiu atveju visų kitų patikrinimų metu jau bus imamasi griežtesnių priemonių, reikalavimų, nurodymų pašalinti pažeidimus ar net ir administracinės baudos“, – sako l. e. p. vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius.
Rengiami nauji teisės aktų projektai, kad patikrinimai dėl rizikos susižaloti nebūtų atliekami, pavyzdžiui, biuruose. Taip tikrinami būtų tik padidintos rizikos – statybų, medžių kirtimo ir apdirbimo, krovos darbų – sektoriai.

Siekiant sumažinti inspektorių korupcijos galimybę, įmones tikrintų po du inspektorius, kurie per vieną vizitą atliktų skirtingus: techninio ir teisinio pobūdžio tikrinimus.


Algirdas Igorius
LTV naujienų tarnyba
www.lvcom.eu

Komentuoti