Spausdinti šį puslapį

Katedros aikštės apšvietimas kursto nesutarimus

2012-01-03, 05:34
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniaus savivaldybė, Pilių direkcija ir Kultūrinis rezervatas nesutaria, kas turėtų apšviesti Katedros aikštę.
Pilių direkcijos atstovai sako, jog darę tai savanoriškai, ilgiau nei 15 metų, daugiau pinigų tam nebeturi, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Nesutarimai dėl Katedros aikštės apšvietimo pasigirdo tik prieš Naujuosius metus. Mat sunerimta, kad šimtai į aikštę susirinkusių vilniečių švęs tamsoje.

Už tai atsakinga Vilniaus pilių direkcija sako, kad norėdama atsisakyti šių pareigų kreipėsi į savivaldybę dar prieš   pusmetį. Mat maždaug prieš 15 metų, pasak šios direkcijos atstovų, jie geranoriškai sutiko aikštę apšviesti tol, kol bus įkurta Kultūrinio rezervato direkcija, kuriai dabar Katedros aikštės teritorija ir priklauso. Tačiau ją įkūrus, niekas nepasikeitė.

„Taip susiklostė, kad įrengusi elektros tinklus, Vilniaus pilių direkcija ir mokėjo už energiją. Susidarė tokia situacija: geras elektrikas jūsų namuose įvedė elektros tinklą, susuko lemputes, o paskui kiekvieną mėnesį dar ateitų sumokėti už sunaudotą elektros energiją“, – kalbėjo laikinasis Vilniaus pilių direkcijos direktorius Dainius Malinauskas.

Teritorijos savininko Kultūrinio rezervato atstovai nesutinka, kad apšvietimas – jų atsakomybė.
„Mūsų funkcijos nėra apšvietimas, mes rūpinamės išsaugojimu kultūros ir gamtos paveldo šioje teritorijoje. Logiškai galvojant, turėtų turbūt miestas rūpintis šia viešąja erdve. Tai kainuoja 50 tūkst. litų metams. Man atrodo, kad Katedros aikštė savivaldybei atneša daug didesnį pelną nei 50 tūkst. litų“, – teigė Vilniaus pilių kultūrinio rezervato direkcijos direktorė Audronė Kasperavičienė.

Vilniaus miesto savivaldybė, kuriai priklauso paminklai Katedros aikštėje, laikosi nuomonės, kad ją apšviesti turi savininkai, tačiau nebūtinai Kultūrinis rezervatas. Esą dauguma sostinės merų, tarp jų –ir dabartinis Artūras Zuokas, jau senei savivaldybei siūlo aikštę perimti ir ją tvarkyti bei apšviesti. Visąlaik tokiam siūlymui nepritarta.

„Visus kartus atsakyta, kad taip negalima, nes tai turi būti vientisa rezervato dalis. Natūralu, kad kol įstatymu savivaldybei ta teritorija nepriklauso, mes ir neturim leisti mokesčių mokėtojų pinigų ten, kur nepriklauso“, – sako Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius.
Pilių direkcija sutiko dar dvi savaites apšviesti aikštę su sąlyga, kad per jas konfliktas bus išspręstas.

Ugnė Galadauskaitė
LTV „Šiandien“
www.lvcom.lt

Komentuoti