Pensijų naujovės kitąmet leis sutaupyti 50 mln. litų

2011-12-30, 07:27
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nuo sausio 1-os dienos įsigalioja daug naujovių, susijusių su senatvės pensija. Apie jas informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pareigūnai.

Nuo kitų metų pradedamas pensinio amžiaus ilginimas palies maždaug 60 tūkst. Lietuvos gyventojų. Kitąmet moterims jis pailgės 4, o vyrams dviem mėnesiais. Pensinis amžius bus ilginamas iki 2026-tų metų, kai ir vyrai ir moterys į pensiją išeis 65-erių.

Sodra prognozuoja, kad kitąmet dėl to bus sutaupyta 50 milijonų litų, o 2013-taisiais – jau 150 milijonų.

Kita su senatvės pensija susijusi naujovė yra pasikeitusios išankstinio išėjimo į pensiją taisyklės, kurios skelbia, kad norint į pensiją išeiti anksčiau, nebereikia visus metus būti įregistruotiems Darbo biržoje. Šiais metais į išankstinę pensiją išėjo maždaug 5000 žmonių.

„Tas išėjimas į išankstinę senatvės pensiją iš tikrųjų mažina būsimą senatvės pensinio išmokos dydį, t. y. 0,4 procento už kiekvieną mėnesį. Žmonės turėtų tikrai gerai pagalvoti, pasiskaičiuoti, patys apsispręsti, kad ta senatvės pensija iš tikrųjų bus mažesnė“, – perspėja Socialinio draudimo fondo valdybos pirmininkas Mindaugas Sinkevičius.

Be to, kad kitąmet pensininkams bus grąžintos jų sumažintos pensijos, dar bus baigta mokėti sena skola 1995–2002 metais dirbusiems pensininkams.

„Tokių yra virš 88 000, likusios nepriemokos birželio mėnesį bus išmokėtos, bendroje sumoje tai sudaro beveik 263 milijonus litų. Bet „Sodros“ biudžete tai yra numatyta ir iš tikrųjų galime nudžiuginti žmones, kad ta sena skola bus grąžinta“, – tvirtina socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Dar metams yra pratęsiamas sumažinto dydžio valstybinių pensijų mokėjimas, tačiau valstybinių pensijų mokėjimo sistemą kitais metais ketinama peržiūrėti.

Virginija Motiejūnienė
LTV naujienų tarnyba

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24