Parama stogams keisti – ne visų savivaldybių gyventojams

2011-12-30, 07:13
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Po Naujųjų metų prasideda šiferio stogų pakeitimo programa. Norintieji stogo dangą pasikeisti į naują, nekenksmingą, paraiškas gali teikti nuo sausio 16-osios iki kovo pabaigos. Tačiau ne visose savivaldybėse, nes kai kurios šios programos iki šiol nėra pasitvirtinusios. Todėl ir tų savivaldybių gyventojai pretenduoti į Europos sąjungos lėšas negali, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Ukmergės rajono gyventojas dar prieš metus seniūnijai įteikė prašymą pakeisti seną šiferio stogą nauju, nekenksmingu sveikatai, bet iki šiol nesulaukė jokios žinios.

„Reikia, kad pakeistų, ir taip jau 30 metų gyvenam nekeistu stogu. Jei rajono valdžia nepatvirtins programos, paramos negausim. O kodėl jie delsia?“ – teigė Ukmergės rajono Rečionių kaimo gyventojas Sigitas Blažinskas.

Kaimo gyventojų paraiškos Europos Sąjungos paramai gauti, norint pakeisti senų asbesto stogų dangą, bus priimamos nuo kitų metų sausio iki kovo. Tačiau kelios savivaldybės, tarp jų – ir Ukmergės, iki šiol programos neturi.

Ukmergės valdžios atstovai sako suskaičiavę, kad iš viso reikės pakeisti 75 tūkst. tonų seno šiferio, tačiau teisinasi programos nepriėmę, nes manę, kad stogus reikės keisti savivaldybės lėšomis. Esą programos taisyklių pakeitimus pastebėję tik šiomis dienomis.  

„Mes tik dabar pamatėme taisykles finansavimo, kur labai aiškiai viskas išdėstyta. Darbo grupė vakar nagrinėjo projektą, kiek aš iš skambučių supratau, tai yra vakar ar užvakar patvirtintos taisyklės“, – aiškino Ukmergės rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Jurkevičius.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius tikina, kad patvirtinti programas savivaldybes paraginęs dar rugpjūtį, o dabar programos taisyklės tik supaprastintos.

„Visos savivaldybės suprato teisingai ir dauguma įvykdė. Tai čia rodo tos savivaldybės, matyt, pačios gebėjimus. Taisyklės yra tiek supaprastintos, tad nereiks rašyti programų, tik reikės užpildyti nustatytą formą. Tvarka bus tokia: per 20 dienų po pareiškimo padavimo pareiškėjas gaus atsakymą, tinkamas ar ne projektas, o įvykdžius darbus, iškart atgaus pinigus“, – teigė ministras.

Kaimo vietovėse asbesto šiferiu yra dengta apie 80 proc. visų pastatų stogų. Projektui numatyta 60 mln. litų europinių ir valstybės lėšų. Valstybė kompensuos pusę sumos, bet ne daugiau negu 10 tūkst. litų, kitus gyventojai sumokės patys.

Zina Paškevičienė, Irma Janauskaitė
LTV „Šiandien“

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24