Kino teatrai: metai buvo vidutiniški

2011-12-18, 05:25
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Didieji kino teatrai sako – nors ir žiūrovų skaičius, ir pajamos šiemet augo, metai vis dėlto buvo vidutiniški.

Mažesniųjų kino teatrų padėtis prastesnė, nuo žlugimo juos gelbėja tik atskiros premjeros. Viena tokių šiemet buvo visus lankomumo rekordus sumušęs lietuviškas filmas apie teisybės ieškotoją Tadą Blindą, praneša LTV „Panorama“.

Lietuvos kino platintojų asociacijos duomenimis, filmus šiais metais žiūrėjo per pustrečio milijono žiūrovų, kurie bilietams išleido daugiau kaip 33 milijonus litų.

Rodikliai už 2010-uosius geresni – žiūrovų daugėjo beveik dešimtadaliu, beveik 5 proc. augo ir kino teatrų pajamos. Pvz., „Forum Cinemas“ metus žada baigti su 15-kos proc. augimu.

„2007 metai buvo patys geriausi visom prasmėm, buvo dar nedidelis PVM bilietam. Krizė mum smogė tik per PVM mokesčius, tai dėl to truputį padidėjo ir bilietų kainos, ir kino teatrai prarado daug pajamų, kurios teko valstybei“, – sako „Forum Cinemas“ rinkodaros vadovas Dainius Beržinis.

Gerokai sunkiau krizės bangas atlaikė mažesni kino teatrai. Šiauliuose veikiantis „Amfitetaro filmai“ skaičiuoja, kad per krizę žiūrovų sumažėjo penktadaliu, o brangusi elektra ir didėję mokesčiai dar labiau juos įstūmė į kampą.

Daugiau žiūrovų kino salėse sulaukiama tik savaitgaliais ir per išskirtines premjeras, sutraukiančias minias.

2009 metais daugiausiai pinigų teatrams atnešė „Ledynmetis“, 2010 – „Įsikūnijimas“, o šį rudenį – visus lankomumo rekordus sumušęs „Tadas Blinda. Pradžia“.

„Jei šitą vieną filmą išimtume iš visų rodytų, tai metai būtų daug prastesni, negu anksčiau. Bet „Tadas Blinda“ rudenį mums šiek tiek suteikė jėgų kvėpavimui ir paliko dar gyventi ateinančius metus“, – sako „Amfiteatro filmai“ direktorius Eugenijus Civilka.

Brangiausi bilietai, anot kino atstovų, yra Vilniuje ir Kaune, po to – Klaipėda, Šiauliai ir Panevėžys. Tarp šių miestų bilietų kainų skirtumas gali siekti keletą litų.

Daugiau žiūrovų tikimasi sulaukti ir kalėdiniu laikotarpiu, nes pagausėja animacinių filmų premjerų, kurios yra žiūrovų mėgstamiausios.

Šiemet bilietų kainos augo nežymiai, nes baiminamasi prarasti žiūrovus, kurių skaičius ir taip tradiciškai sumažės po visų švenčių – sausį. Kas Lietuvos kino teatrų laukia kitąmet esą priklausys nuo to, kokių premjerų bus sulaukta ir ar keisis mokesčiai.

Jevgenijus Bardauskas
LTV „Panorama“

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24