Už kartelį kaltinamos laivų agentavimo įmonės nutartį skųs

2011-12-14, 05:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Laivų agentavimo įmonės skųs konkurencijos tarybos nutartį, kuria už neva kartelinį susitarimą bendrovėms skirta 12 milijonų litų bauda.

Lietuvos laivybos maklerių ir agentų asociacija, vienijanti per 30 įmonių, kurios tvarko muitinės ir krovinių dokumentus į uostą atplaukiantiems laivams, neslepia, kad veiklos pradžioje asociacijos tinklalapyje buvo nurodytos minimalios paslaugų kainos. Tačiau rekomenduojami tarifai esą tebuvusi informacija, pavyzdžiui, kaip ir informacija apie uosto rinkliavas, praneša LTV „Panorama“.

„Tai nebuvo uždara informacija, ji buvo atvira visiems – šia informacija galėjo naudotis kas tik nori. Galbūt laivų savininkai, žinodami šią informaciją, galėjo lyginti ją su kitais uostais“, – sakė Lietuvos laivybos maklerių ir agentų asociacijos prezidentas Vytautas Šileika.

Asociacijos teigimu, realiai bendrovių įkainiai buvo 3–4 kartus mažesni nei skelbta, todėl kaltinimus dėl kartelio atmeta.

„Tos minimalios kainos buvo suformuluotos 1998 metais ir nėkart nebuvo keistos per visą 13 metų laikotarpį. Tai atrodo pakankamai keista, juolab, kad pačios rinkos sąlygos labai kinta“, – Lietuvos laivybos maklerių ir agentų asociacijos atstovas Karolis Kačerauskas.

„Vienintelė kaltė yra ta, kad 13 metų senumo sprendimo niekas neprisiminė ir nepasirūpino, kad jis būtų peržiūrėtas, pakeistas ar patikslintas, atsižvelgiant į šiandienines aktualijas“, – komentavo advokatas Elijus Burgis.

Už kartelinį susitarimą konkurencijos taryba didžiajai daliai asociacijos įmonių skyrė 1,2 milijonų litų baudą. Įmonės teigia, kad tokia bauda yra 12 kartų didesnė nei jų pajamos už šias paslaugas.

„Įmonės pajamos iš agentinės veiklos sudaro 0,18 procentų. Pavyzdžiui, praeitais metais tai sudarė 50 tūkst. litų. Paskirta milijono ir 200 tūkstančių litų bauda yra visiškai neadekvati gaunamoms pajamoms“, – argumentus dėstė UAB „Arijus“ generalinis direktorius Arijus Ramonas.

Kai kurios įmonės sako nepajėgsiančios sumokėti baudų ir todėl jos – pasmerktos žlugti. Jos žada kreiptis į teismą, kad būtų sustabdyta Konkurencijos tarybos nutartis, kol bus išsiaiškinta, ar iš tiesų padarytas pažeidimas.

Marija Gabrienė
LTV „Panorama“

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24