Vilnos paklausa per maža, ėrienos – per didelė

2011-12-13, 07:06
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Populiarėjantys gaminiai iš veltos vilnos didina jos paklausą. Tačiau ne tiek, kiek reikėtų avių augintojams.

Jie didžiąją dalį nukirptos vilnos, kaip ir anksčiau, tiesiog sunaikina. O štai gyventojai skundžiasi pasigendantys karšyklų, praneša „Panorama“.

Avių augintojai sako, kad pastaruosius keletą metų vilnos paklausa išaugo dėl populiarių gaminių iš veltos vilnos; vis dėlto nemažą dalį vilnos tenka sunaikinti. Supirkimo kaina nesiekia nė dviejų litų už kilogramą. 

Augių gamintojai teigia, kad Lietuvoje auginama per mažai avių, todėl prekiauti su vietiniais vilnos gamintojais tekstilės įmonėms nėra pelninga.

Be to, teigiama, kad lietuviška vilna ne tokia kokybiška, kaip avių iš Australijos ar Naujosios Zelandijos.

Verslininkus guodžia tik pastaruosius penkerius metus didėjanti ėrienos paklausa, nors kilogramas skerdienos kainuoja nepigiai – apie 40 litų.

„Ėrieną vartoja galbūt didesnes pajamas turintys žmonės ir labiau gurmanai. Paklausa tai mėsai yra pakankamai didelė. Ją Lietuvoj iš tikrųjų net sunku patenkinti. Tam reikia daug didesnės bandos , tokios mėsos trūksta ir prekybos centruose“, – sako avių augintojas Antanas Miežanskas.

Verslininkas sako, kad auginti avis nėra sunku, tačiau tik natūralias sąlygas mėgstantys gyvūnai nepasiduoda pramoniniam auginimui, kaip, pavyzdžiui, vištos.

Marija Gabrienė
LTV „Panorama“

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24