Spausdinti šį puslapį

Politikai užsimanė patys nustatinėti energetikos kainas

2011-12-10, 07:04
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seime kelią skinasi įstatymo pataisos, kuriomis kainų nustatymo principus ir metodikas Energetikos ministerijos teikimu tvirtintų Vyriausybė.

Ekspertų nuomone toks žingsnis ne tik prieštarautų ES direktyvoms, tai tiesiog būtų žingsnis atgal, praneša LTV „Šiandien“.

Kainų komisijai atrodo, atsirūgsta nesutarimai su daugelio šalies energetikos įmonių valdytoja - energetikos ministerija. Komisijai keliskart nesutikus kainų koreguoti taip, kaip siūlė ministerija, Seime pasiūlyta keisti energetikos įstatymą.

Jame komisijai paliekamas tik buhalterinis kainų skaičiavimas, o kainų metodiką ir principus, parengtus pačios energetikos ministerijos, tvirtintų vyriausybė.

„Pagal šiuo metu galiojančią tvarką tą metodiką nusistato pati kainų komisija ir tokia situacija, kai pats subjektas priima taisykles,   nustato taisykles ir po to vėliau taiko tą tvarką, na  mes manom yra neteisinga“, – sako Seimo Ekonomikos komiteto narys Vaidas Bacevičius.

Kainų komisija, net nežinojusi apie rengiamą įstatymo pataisą, sako esanti šokiruota, nes taip iš esmės keičiamas jos statusas – nuo sektoriaus reguliuotojo – į paprastą inspekciją.

„Kita vertus savininkas, t. y. valstybė, ministerija, Vyriausybė   monopolinių įmonių savininkas, pats nusistatys metodikas, pagal kurias yra skaičiuojamos sąnaudos ir pats tas sąnaudas iš esmės ir apspręs – kokio dydžio jos turi būti. Iš tikrųjų, tai prilygintina tokiai pačiai situacijai, jeigu privatus monopolistas būtų įgalintas pats nusistatinėti būdą, kuriuo yra skaičiuojama jo kaina“, – sako Kainų ir energetikos komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė.

„Iš tikrųjų tai yra grįžimas atgal. Mes tada eitume į tą Baltarusijos modelį, kur yra vienintelė,kaip mes turim tokį reguliuotojų žemėlapį Europos, kur yra viena tokia balta dėmė – Baltarusija, nes ten vienintelis reguliuotojas yra Lukašenka. Jeigu mes einam tuo modeliu – reiškia viskas bus valstybės ir valstybė viską reguliuos, bet tai prieštarauja, dar kartą sakau, tai prieštarauja trečiajam paketui, kurį Lietuva pareiškusi, kad įgyvendinsim“, – teigia energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.

Ne pirmą kratą žarijas svetimomis rankomis žarstantis energetikos ministras ginasi, esą įstatymo pataisas tikrai pateikė ne Vyriausybė, ar ministerija, o Seimo nariai. Tačiau joms sako neprieštaraujantis.

„Vyriausybė turi turėt galių reguliuoti situaciją, nes ne tik svarbu įmonių, kurios priklauso valstybei būklė, bet lygiai taip pat svarbu apginti ir vartotojų interesus“, – sako energetikos ministras Arvydas Sekmokas.  

Ekspertai neatmeta, kad pati tvirtindama kainų metodikas Vyriausybė per tarifus galės lengviau susirinkti pinigų, reikalingų stambiems strateginiams projektams. To neneIgia ir pataisos teikėjai.

Seimas po svarstymo jau pritarė Energetikos įstatymo pataisoms, tarp kurių ir pataisa, keičianti kainų reguliavimo tvarką. Seimui beliko tik priimti tokį įstatymą.

Aurelija Malakauskaitė
LTV „Šiandien“

www.lvcom.eu

Komentuoti