Smulkiojo ir vidutinio verslo nuotaikos gerėja

2011-12-08, 10:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Siaučiant kalboms apie krizę Europoje ir skyles biudžete, kai kurie smulkieji ir vidutiniai verslininkai drąsinasi – padirbėti reikės daugiau, bet atsilaikys.

Specialistai pataria ambicingus projektus vertinti atsargiau, tačiau nenustoti investuoti, dairytis naujų rinkų ir partnerių.

Nedidelio žvakių fabrikėlio vadovas Edmundas Unguraitis neslepia, kad prognozės apie galimą antrąją krizę jam kelia nerimo, tačiau nuleisti rankų jis nė nemano.     

„Aš nemanau, kad viskas taip staiga ims ir sustos, taigi vieną krizę pragyvenom ir nieko čia neatsitiko, mūsų, sakykim, eksporto pirkėjų padidėjo iš keleto iki keliolikos, tai aš manau, kad reikia prisitaikyti. Vidutinis verslas, maža įmonėlė yra labai lankstūs: nereikės raudonos žvakės – darysime mėlyną, nereikės mėlynos – tai baltą“, – pasakoja UAB „Jakelio žvakės“ direktorius.

Bankininkai sako, kad kitąmet smulkiajam verslui lengva nebus, tačiau pataria dairytis naujų partnerių ir rinkų. O krizė Europoje esą kaip tik gali atverti naujų galimybių.

„ Mes matome, kad bankinis sektorius taip pat patirs didžiulį spaudimą artimiausią laikotarpį. Ir tai reiškia, kad skolinimosi kaina bet kuriam verslui – tiek didžiajam, tiek smulkiajam ir vidutiniam – brangs. Todėl šiandien reikėtų labai atsargiai vertinti ambicingus projektus, bet neprarasti vilties ir investuoti“, – pataria DNB banko Ekonominių tyrimų padalinio vadovė Jekaterina Rojaka.

„Po gulinčiu akmeniu vanduo neteka“, – bankininkei pritaria finansines paslaugas smulkiajam ir vidutiniam verslui teikiančios bendrovės atstovas. Anot jo, valstybės garantijų už smulkiojo ir vidutinio verslo imamas paskolas kasmet daugėja ir šįmet jų bus suteikta daugiau kaip pusė tūkstančio, o kitąmet, planuojama, – ir dar daugiau.

„Europos situacija, sakykim, mes turėjome pergyvenę Rusijos krizę, tai verslas labai aiškiai parodė, kad sugebėjo atsitiesti, sugebėjo surasti nišas ir dabar kiekvieną dieną yra pranešimų, kad lietuviai atranda vis naują rinką. Žinau pavyzdžių, kad net ir Afrikos valstybėse sėkmingai parduoda savo produkciją ir paslaugas“, – tvirtina UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ gen. direktoriaus pavaduotojas Audrius Zabotka.

Specialistai sako, didelės valdžios paramos smulkusis ir vidutinis verslas kitąmet gali nesitikėti, o kai kurie verslininkai prašo, kad tik biurokratai netrukdytų dirbti. Smulkųjį verslą skatina ir savivaldybės – šįmet naujus verslo projektus pirmą kartą parėmusi Kauno savivaldybė, kitąmet tam ketina skirti apie 200 tūkstančių litų.

Jūratė Anilionytė
LTV „Panorama“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24