Ūkio technikai skirta 4 kartus mažiau lėšų

2011-12-06, 10:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šalyje didėja žemės ūkio technikos atnaujinimo poreikis. Šiemet tam prašyta per 600 milijonų litų paramos, skirta – beveik keturis kartus mažiau.

Negavę paramos ūkininkai sako skolinsis iš bankų ir todėl patirsiantys nuostolių. Tuo metu žemės ūkio technikos pardavėjai džiaugiasi augančiais pardavimais ir šiuos metus vadina vienais geriausių.

Europos Sąjungos paramai gauti paraiškas pateikusių, tačiau pinigų nesulaukusių ūkininkų šalyje – keli šimtai.

„Buvo kalba, kad tie, kas šiemet paduos paraiškas, yra didelė tikimybė, jog gaus paramą. Taip išėjo, matyt, kad nebegausim“, – sako Šiaulių rajono ūkininkas Henrikas Kalinauskas.

Planus prie 115 tūkstančių litų paramos pridėti antra tiek savų lėšų ir įsigyti naujos technikos teks keisti – visa finansinė našta dabar guls ūkininkui.  

„Dengsim iš savų pinigų, mokėsim savais, imsim paskolas. Tvarkau paskolą ir mokėsim procentėlius. Ir per 5 metus išsimokėsim kaip nors“, – teigia H. Kalinauskas.

Nacionalinė mokėjimo agentūra teigia, kad   pinigai jau išdalyti – šiemet gauta daugiau nei 3 tūkstančiai paraiškų, o jų bendra suma viršijo 2011-iems metams numatytų lėšų kiekį. Prašyta 635 milijonų, o skirta vos 150 milijonų litų.

„Pareiškėjai, teikdami paraiškas, žinojo visą tvarką, kad tuo atveju, jeigu bus gauta paraiškų, kad visiems nepakaks skirtų lėšų, bus sudaroma prioritetinė eilė ir bus tenkinamos tos paraiškos, kurios atitiks prioritetinius kriterijus“, – aiškina Nacionalinės mokėjimo agentūros Projektų vertinimo skyriaus vedėja Giedrė Puidokienė.

Lapkritį ministro įsakymu visgi skirta papildomų per 60 mln. litų žemės ūkio valdoms modernizuoti.

Tuo metu žemės ūkio technikos pardavėjai šiuos metus vadina vienais geriausių.

„Šie metai mums tikrai yra geri, jie geresni nei pernai ir užpernai. Tiesa, technikos pardavimo apimtimis dar nepavijome 2008-ų metų, kurie buvo rekordiniai, tačiau esame ne taip toli“, – tvirtina UAB „Dojus agro“ generalinis direktorius Audrius Kavaliauskas.

Loreta Mačiulienė
LTV „Panorama“

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24