Ar valdantieji pasirinks PVM didinimą?

2011-12-05, 05:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kitų metų biudžete prognozuojama beveik milijardo litų skylė kelia sumaištį ne tik Vyriausybėje, bet ir valdančioje koalicijoje.

Ilgai tikinusi, kad mokesčiai kitąmet nekils, Vyriausybė netikėtai pranešė radusi aukso gyslą – 2 procentais padidinti pridėtinės vertės mokestį. Tai butų jau trečias šio mokesčio didinimas per šitos Vyriausybės darbą.

Ekspertai tvirtina, kad padidinus PVM, infliacijos karuselė gali įsukti kainų augimą net iki 10 procentų. O tai būtų nepakeliama našta mažiausias pajamas gaunantiems šalies gyventojams. Į išeities paieškas įsijungė ir Prezidentė.

Premjeras ir finansų ministrė anksčiau yra žadėję 2012-aisiais neįvesti naujų bei nedidinti jau esamų mokesčių. Dar praėjusią savaitę finansų ministrė susitikime su pramonininkais juos ramino.   

„Mano supratimu, pateikti biudžeto projektai kitų metų yra tokie, kad grėsmių verslo aplinkai būtų kaip įmanoma mažiau“, – sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Tačiau šią savaitę situacija pasikeitė. I. Šimonytė pareiškė, kad ministerija blogina kitų metų prognozes ir išlaikyti biudžeto deficitą ties trijų procentų riba be papildomų sprendimų yra labai sunku.

„Nenoriu jokių asmeniškumų, bet pasirinkimai tokiu atveju yra trys: arba didesnis deficitas ir didesnė skola, o didesnė skola yra didesni mokesčiai tik palūkanomis arba mokesčių pakeitimai, arba išlaidų pakeitimai, jeigu ministrai ras rezervų ta pačia suma sumažinti išlaidas“, – teigia I. Šimonytė.

Finansų ministrė yra užsiminusi, kad pagrindinis biudžeto maitintojas yra PVM.

„Mano nuomone, geriausias mokestinis sprendimas mūsų mokesčių sistemai būtų turto mokesčiai, galbūt transporto priemonių mokesčiai, bet, turint galvoje laikmetį, kuriuo gyvename, galimybių susitarti dėl tokio pobūdžio sprendimų, teikiant biudžetą, matyt, yra labai sudėtinga, tai PVM keitimas būtų vienas iš tokių galbūt greitai įgyvendinamų sprendimų“, – sako finansų ministrė.

Tačiau pridėtinės vertės mokesčio didinimui dviem procentais, bent jau kol kas, nepritaria koalicijos partneriai – liberalai.

„Nepritariam PVM didinimui nuo 21 iki 23 procentų dėl keleto priežasčių. Pirma priežastis, mes manome, kad jau šiandien Lietuvoje mokestinė našta per didelė ir tai trukdo Lietuvai būti konkurencinga ekonomikoje. Iš tikrųjų PVM padidėjimas reikštų visų kainų ir paslaugų Lietuvoje taip pat pabrangimą. Todėl taip optimistiškai skaičiuoti, kad padidėjęs PVM padėtų surinkti daugiau pinigų į biudžetą, irgi nebūtų labai daug racijos, padidėjus kainoms galėtų sumažėti vartojimas“, – tvirtina Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

E. Masiulis siūlo mažinti išlaidas ministerijose bei joms pavaldžiose įstaigose, peržiūrint valstybės investicines programas ir atsisakant kai kurių objektų statybų.

Finansų ekspertai taip pat įžvelgia galimybių taupyti valstybės sektoriuje, bei siūlo įvesti, pasak jų, mažiau skausmingų mokesčių.

„Žiūrint į dabartinę valstybės išlaidų struktūrą, apie 70 procentų, tenkančių sveikatos apsaugai, švietimui, socialinei apsaugai, yra labai didelė suma. Jei nėra alternatyvų, kalbant apie naujus mokesčius ar mokesčių didinimą, mažiausiai žalingas visai ekonomikai būtų automobilio mokestis“, – teigia „Swedbanko“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Pramonininkai taip pat pritaria, kad Vyriausybė, užuot didinusi mokesčius, galėtų taupyti, nes nieko realaus dar nenuveikė šioje srityje.

„Taupymas. Priemonė, kurią ši Vyriausybė pasiryžo įgyvendinti, įkūrė Saulėlydžio komisiją, bet ji realiai nieko nenuveikė, bet mes kiekvieną dieną susiduriame su pakankamai dideliu išlaidavimu ir tuo pačiu girdime Vyriausybės retoriką, kad reikia didinti mokesčius ir t. t. Mes matom struktūrinių fondų lėšas, kurios naudojamos neefektyviausiai, o kartais net ir labai keistai. Mes matome įvairių institucijų ir įstaigų darbą, kurios, pavyzdžiui, teigia, kad jos dirba su verslu, savo įstatuose įsirašo, kad teikia paslaugas verslui, tačiau verslas net jų pavadinimo nėra girdėjęs“, – sako Pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas.

Laisvosios rinkos vadovė teigia, kad PVM didinimas blogiausias variantas iš galimų, nes jis taptų našta visiems gyventojams. Ji taip pat siūlo taupyti valstybės institucijoms.

„Labai keista, kad tokiuose dideliuose finansuose, milijardinėse lėšose nerandama tų kelių šimtų milijonų. Bet tai būtų tikrai patikimas kelias, jis ateity turėtų daugiau teigiamų pasekmių nei PVM didinimas“, – sako Laisvosios rinkos instituto prezidentė Rūta Vainienė.

Pramonininkai sako, PVM didinimas bus skausmingas verslui, ir pritaria, kad jis gali būti nepakeliamas mažas pajamas gaunantiems gyventojams.

„Jei pakeltume PVM iki 23 procentų, labai stipriai įsuktume infliacijos spiralę. Ir pensininkų pensijų padidinimas naudos neduotų, nes dalį to padidinimo suvalgytų infliacija“, – sako S. Besagirskas.

Finansų ekspertai mato ir kitų neigiamų pasekmių, jei būtų pasirinktas kelias kitąmet didinti PVM mokestį.

„Signalas rinkoms yra pasiunčiamas, kad mokesčių sistema yra nestabili, neprognozuojama, mums buvo žadėta kelis kartus, kad naujų mokesčių ir mokesčių padidinimo nebus. Vyriausybė visiškai susikompromituoja. Ką ji nori padaryti, vienu šūviu nušauti 5,6 zuikius, bet greičiausiai išeis savižudybė“, – tvirtina R. Vainienė.

Koalicijos partnerių – Liberalų ir Liberalcentristų ministrai pareiškė nedalyvausiantys biudžeto svarstyme, kol nebus sutarimo dėl siūlymo didinti PVM.

Slaptame susitikime su valdančiosios koalicijos lyderiais Prezidentė taip pat ragino ieškoti sutarimo dėl kitų metų biudžeto. O laikas verčia Vyriausybę skubėti, todėl po savaitgalio ji turi pateikti galutinius siūlymus, kaip lopyti beveik milijardo litų biudžeto skylę. 

Algirdas Igorius
LTV „Savaitė“

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24