„Snoro“ indėlių pinigus gyventojams išmokės SEB bankas

2011-11-28, 20:57
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nacionalizuoto ir bankrutuojančio banko „Snoras“ indėlininkų pinigus – maždaug 4 mlrd. litų – išmokės keli komerciniai šalies bankai. Valstybės įmonė „Indėlių ir investicijų draudimas“ gyventojams draudimo išmokoms mokėti pasirinko AB SEB banką, praneša Finansų ministerija.

Juridiniams asmenis draudimo išmokas mokėti pasirinkti visi bankai, kurie išreiškė susidomėjimą prisidėti prie šios svarbios funkcijos – draudimo išmokų mokėjimo – įgyvendinimo.

Juridiniams asmenims draudimo išmokos bus mokamos šiuose bankuose: Vilniaus apskrityje – AB SEB bankas, Kauno – AB Ūkio bankas, Klaipėdos – Danske bankas, Šiaulių – AB Šiaulių bankas, Panevėžio – Nordea bankas, Alytaus ir Marijampolės – AB bankas „Swedbank“, Telšių ir Utenos apskrityse – AB DNB bankas, Tauragės apskrityje – UAB Medicinos bankas.

Parenkant banką gyventojų išmokoms mokėti buvo atsižvelgiama į kuo platesnį banko padalinių, kuriuose bus aptarnaujami buvę AB banko „Snoras“ indėlininkai, tinklą visoje Lietuvoje, tokiu būdu sudarant galimybes gyventojams gauti draudimo išmokas AB SEB banko padaliniuose toje pačioje vietovėje, kurioje veikė ir paslaugas teikė AB bankas „Snoras“. Taip pat, pasirenkant banką buvo siekiama kuo mažesnių kaštų ir valstybės įmonei „Indėlių ir investicijų draudimas“, ir gyventojams, atsiimantiems draudimo išmokas šiame banke.

Šiuo metu tarp valstybės įmonės „Indėlių ir investicijų draudimas“ ir bankų yra derinami visi reikalingi su sklandžiu išmokų mokėjimu susiję pasirengimo darbai (indėlininikų sąrašų sudarymas, duomenų patikslinimas, informacinių sistemų parengimas ir kiti reikiami darbai).

Pabrėžtina, kad nei gyventojams, nei įmonėms nereikia skubėti į bankus, taip pat nereikia imtis jokių papildomų veiksmų informuojant bankus ar pateikiant jam kokius nors dokumentus, nes visą reikalingą informaciją bankai gaus iš valstybės įmonės „Indėlių ir investicijų draudimas“.

Apie išmokėjimo tvarką bankai ir valstybės įmonė „Indėlių ir investicijų draudimas“ paskelbs viešai.

Galimybė disponuoti lėšomis bus sudaryta iki metų pabaigos.

Iš viso valstybė turės išmokėti apie 4,1 mlrd. litų apdraustų gyventojų bei įmonių indėlių, laikytų „Snore“. Indėlių draudimo fonde, kurį kaupia visi šalies bankai savo įnašais, šiuo metu yra apie 1,7 mlrd. litų, be to, Vyriausybė paskolins trūkstamą sumą – apie 2,4 mlrd. litų.

Indėliai turi būti išmokėti per 20 arba vėliausiai 30 darbo dienų, skaičiuojant nuo praėjusio ketvirtadieno – tai reiškia, kad pinigai indėlininkams bus grąžinti iki gruodžio 22 dienos, o jei terminas bus pratęstas – iki sausio 7 dienos.

Lietuvos bankui praėjusį ketvirtadienį nutarus inicijuoti nacionalizuoto banko „Snoras“ bankrotą, indėliai bus grąžinti beveik 90 proc. banke esančių fizinių ir juridinių asmenų indėlių. „Snore“ 440 tūkst. įmonių ir gyventojų turėjo iš viso 5,6 mlrd. litų indėlių, jiems bus išmokėta 4,1 mlrd. litų.

Visą indėlį atgaus 11,1 tūkst. įmonių (88,5 proc. visų juridinių asmenų, turinčių banke indėlius) ir 376,3 tūkst. gyventojų (88,3 proc.).

Indėlius atgaus indėlininkai, banke turėję grynųjų pinigų litais, JAV doleriais, eurais ir Europos Sąjungos valstybių narių nacionalinėmis valiutomis, Islandijos ir Norvegijos kronomis, Šveicarijos frankais, bet ne daugiau kaip 345,3 tūkst litų (100 tūkst. eurų).

Pagal įstatymą draudimo išmokų negaus banko administracijos, filialų vadovai, tarybos ir valdybos nariai, banko akcininkai, turintys ne mažiau kaip 5 proc. akcijų, jų vaikai, įvaikiai, sutuoktiniai bei kiti artimieji.

www.lrt.lt
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24