Per „Nordea“ pervesta apie 700 mln. eurų įtartinų lėšų

2019-03-05, 15:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Per „Nordea“ pervesta apie 700 mln. eurų įtartinų lėšų pixabay.com asociatyvi nuotr.

Per didžiausią Šiaurės šalių regiono banką „Nordea“, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje kartu su Norvegijos grupe DNB valdantį banką „Luminor“, per 12 metų buvo pervesta apie 700 mln. eurų galbūt nešvarių pinigų, pirmadienį pranešė Suomijos televizija YLE, remdamasi nutekintais dokumentais, kuriuose pateikiami 2005–2017 metų duomenys.

Pasak YLE, kuri naujausią informaciją apie „Nordea“ paskelbė kartu su danų laikraščiu „Berlingske“, iš dokumentų galima spėti, kad didžioji dalis įtartinų pinigų buvo pervesta per banko padalinius Estijoje, Danijoje ir Švedijoje ir atliekant tuos pervedimus buvo sistemingai naudojamos priedangos bendrovės, įskaitant įmones, kurios buvo užregistruotos vadinamuosiuose mokesčių rojuose ir kurių tikrųjų savininkų beveik neįmanoma nustatyti.

Visgi YLE pripažino, jog nėra aišku, ar visi šie pervedimai buvo neteisėti, nes kai kurios operacijos buvo teisėtos, kadangi buvo norėta nuslėpti pinigų plovimo procesą, kad pervedimai nepatrauktų dėmesio.

„Nordea“ rizikos direktorė Julie Galbo (Džuli Galbo) pirmadienio vakarą duotame interviu pažymėjo, kad didžioji dalis YLE paskelbtų įtarimų jau yra žinomi visuomenei ir bankas dabar mėgina nustatyti, ar televizija paskelbė kokios nors naujos informacijos.

„Kaip visada, patikrinsime atitinkamus klientus ir operacijas ir, jeigu nustatysime įtartinų operacijų, pranešime apie tai atitinkamoms institucijoms, – pareiškė ji. – Visiškai aišku, kad dalis šiandien paskelbtų įtarimų sutampa su įtarimais, apie kuriuos žiniasklaida jau yra pranešusi.“

Informacija apie įtartinus pervedimus per „Nordea“ yra gauta iš didžiulės nutekintos 2005–2017 metų bankinių mokėjimų duomenų bazės, kurią paskelbė tiriamosios žurnalistikos centras OCCRP, tiriantis pinigų plovimo sistemą, kurią vadina „Troika Laundromat“.

Suomijos finansų priežiūros institucija vasarį užbaigė savo tyrimą dėl galimo „Nordea“ dalyvavimo pinigų plovime per didžiausią Danijos banką „Danske Bank“ ir perdavė jo rezultatus policijai. Tyrimas buvo pradėtas dėl investuotojo Billo Browderio (Bilo Brauderio) pateikto skundo.

Pats B. Browderis žada, jog įtarimų tik daugės.

„Tai tik ledkalnio viršūnė“, – pareiškė jis agentūrai „Bloomberg“, komentuodamas Suomijos televizijos pranešimą apie „Nordea“.

Vis labiau aiškėja, kad Šiaurės šalių bankai, dažnai per savo padalinius Baltijos šalyse, buvo tapę kanalais, kuriais nešvarūs pinigai iš Rusijos buvo pervedami į Vakarus, rašo „Bloomberg“.

„Danske Bank“ yra pripažinęs, kad per jo padalinį Estijoje 2007–2015 metais buvo pervesta apie 200 mlrd. eurų įtartinų lėšų. Praėjusį mėnesį įtarimų šioje byloje sulaukė ir „Swedbank“, seniausias Švedijos bankas ir didžiausia Baltijos šalių finansų grupė.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24