Asociacija: „Snore“ – 2,51 mlrd. Lt neapdraustų indėlių

2011-11-21, 14:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nacionalizuoto banko „Snoras“ klientus vienijanti „Snoro“ indėlininkų ir kreditorių asociacija siūlo išsaugoti banko veiklą.

Taip, asociacijos teigimu, būtų apginti visų „Snoro“ indėlininkų ir kreditorių interesai.

Asociacijos skaičiavimais, „Snore“ yra 2,51 mlrd. litų neapdraustų indėlių, kurie pagal Vyriausybės siūlomą scenarijų būtų nurašomi.   

„Snoro“ indėlininkų ir kreditorių Asociacijos vadovas Danas Arlauskas pirmadienį pateikė siūlymus Vyriausybei ir Lietuvos bankui, kaip būtų galima išsaugoti „Snoro“ veiklos tęstinumą apsaugant visų banko indėlininkų ir kreditorių interesus ir sumažinant neigiamą poveikį šalies ūkiui ir žmonėms.

„Blogųjų“ ir „gerųjų“ kreditorių atskyrimas turėtų daugiau neigiamų pasekmių šalies ekonomikai ir bankinei sistemai nei šios problemos sprendimas kitu būdu – rekapitalizuojant banką ir atstatant jį naujam startui su naujais akcininkais ir vadovais“, – sako asociacijos vadovas Danas Arlauskas.

Pasak jo, vadinamųjų „blogųjų“ kreditorių lėšų nurašymas Lietuvai kainuotų skaudžiai – pirminiais skaičiavimais biudžetas netektų iki 750 mln. litų mokesčių, nebūtų sukurta iki 100 tūkst. darbo vietų ir maždaug 5 proc. BVP – tai stagnuojančios pasaulinės ekonomikos kontekste galėtų Lietuvą įstumti į antrąją gilią recesiją.

Kaip teigiama asociacijos pranešime, suskaidžius ir leidus bankrutuoti „blogajai“ banko daliai būtų suduotas skaudus smūgis nacionalinei bankų sistemai, nes smarkiai kristų pasitikėjimas kitais bankais. Šiuo metu lietuviško kapitalo bankuose laikomi pinigai pajudėtų į užsienio kapitalo bankus, tuo labiau, kad pastaruoju metu vyksta aktyvi bankų globalizacija.

Skaudų smūgį esą patirtų ne tik šalies bankai, bet ir visas finansinis sektorius – iškiltų pavojus kreditų unijų veiklai, kurios didelę savo kapitalo dalį laikė „Snore“ ir jį prarastų, jei būtų nurašomos „blogųjų“ kreditorių lėšos. Tai tiesiogiai paveiktų smulkųjį ir vidutinį verslą, kuris daugiausia naudojasi kreditų unijų paslaugomis.

Kaip skaičiuoja asociacija, norėdama išsaugoti bankinės sistemos stabilumą Vyriausybė būtų priversta į sistemą įlieti 2–3 mlrd. litų. Tuo tarpu pirminiais skaičiavimais, „Snore“ yra 1,6 mlrd. litų blogų aktyvų, iš kurių rekapitalizavus 0,8–1 mlrd. litų būtų galima išsaugoti banko veiklą ir sumažinti neigiamą poveikį šalies ūkiui ir žmonėms.

Pagal šiuo metu prieinamą informaciją, „Snoras“ turi 7,35 mlrd. litų kreditorinių įsipareigojimų, iš kurių 4,84 mlrd. litų patenka į draudžiamų indėlių kategoriją, likę 2,51 mlrd. litų yra neapdraustieji įsipareigojimai – tai įmonių ir gyventojų indėliai virš 100 tūkst. eurų, lėšos sąskaitose, viršijančios šią sumą, taip pat visi indėlių sertifikatai, kurie pagal Vyriausybės siūlymą nelaikomi draudžiamaisiais indėliais, išleistos obligacijos ir kiti įsipareigojimai.

Asociacija vienija visus nukentėjusius „Snoro“ banko klientus ir kviečia vienyti jėgas sprendžiant klausimus, susijusius su banko restruktūrizavimu. Asociacijos steigėjais tapo Šarūnas Kliokys, Gražvydas Bajoras, Šarūnas Birutis, Pranas Griškevičius, Simona Heinsohn ir Danukas Arlauskas.

www.lrt.lt
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24