Spausdinti šį puslapį

R. Baranauskas: rankų tikrai nenuleisime

2011-11-18, 07:30
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nušalintasis banko „Snoras“ prezidentas teigia nepasitikintis Lietuvos teisėsauga ir svarsto galimybę su valstybe bylinėtis tarptautinėje arenoje.

Antras didžiausias banko akcininkas bei buvęs prezidentas Raimondas Baranauskas LTV „Šiandien“ teigė, kad dėl susidariusios situacijos konsultuojasi su teisininkais. Ketvirtadienį jis teigė, tikrai nenuleisiąs rankų ir kovosiąs dėl, jo manymu, atimto verslo. Bankininkas neatmeta galimybės, kad teismo procesai galėtų vykti ir užsienyje, kur, jo žodžiais, teisėsauga nepriklausoma. Kita vertus, jis pripažino, kad bankas pasitikėjimą jau prarado ir į „jokias pozicijas“ „Snoras“ grįžti nebegalės.

Kaip ketvirtadienį vakare šiuo metu užsienyje esantys bankininkas telefonu teigė LTV naujienų tarnybai, sprendimą, ar gintis užsienyje, ar Lietuvoje, jis priims tik pasitaręs su teisininkais.

„Konsultuojuosi su teisininkais dėl susidariusios situacijos, ir priimsiu sprendimą kokį patars juristai. Ir tada grįžti ir duoti parodymus. Nors nelabai tikiu, kad teisėsauga nepriklausoma. Tada galvosiu, ar gintis kitaip, sakykim, gintis užsienyje su normaliais advokatais. Tikrai rankų nenuleisim, ginsime verslą“, – sakė R. Baranauskas.

Pasak bankininko, „Snoro“ nacionalizacija yra nepagrįsta ir tik dabar kuriami įstatymai ją įteisinti.  

„Man ši situacija, kada pradžioje atimamas verslas, po to ieškoma kaltinimų, kai dabar ieškoma juridinio pagrindo, rengiami įstatymų pakeitimai, kaip turi viskas būti, atrodyti kaip nacionalizacija“, – sakė R. Baranauskas.

„Galiu pasakyti, kad nacionalizavo mokų banką, jis vykdė visas operacijas, neturėjo jokių problemų mokumo ar likvidumo, mes visą laiką vykdėm Lietuvos banko nustatytus normatyvus. Puse metų mums neregistravo padidinto kapitalo. 380 mln. lt yra sukaupta sąskaitoje, Lietuvoje tie pinigai. Ir niekaip negalime naudotis, todėl kad jų neleista įregistruoti“, – pridūrė antras didžiausias nacionalizuoto banko akcininkas.

R. Baranauskas pripažįsta, kad „Snoras“ klientų pasitikėjimą vargu, ar susigrąžinsiąs.  

„Tai yra tiesiog atėmimas banko, verslo. Mes suprantame, kad nebegalėsime grįžti į jokias pozicijas, nes bankas tai ne [paprasta] įmonė.


Areštavo vadovų turtą


Generalinio prokuroro pavaduotojo Dariaus Raulušaičio teigimu, areštuotas turtas priklauso su situacija „Snore“ susijusiems asmenims. Koks tai turtas ir kuriems „Snoro“ akcininkams ar vadovams jis priklauso – prokuroras neatskleidė.

Kaip praneša LTV naujienų tarnyba, šiuo metu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl aplaidaus buhalterijos tvarkymo „Snore“, piktnaudžiavimo, pinigų plovimo. Daugiau situacijos prokurorai nekomentuoja. Jie neatskleidžia, ar kam pareikšti įtarimai, ir ar bus skelbiama banko vadovų tarptautinė paieška.

„Ten yra buhalterinės apskaitos apgaulingas tvarkymas ir dokumentų klastojimas, ir piktnaudžiavimas ir pinigų plovimas. Visas spektras“, – teigia generalinio prokuroro pavaduotojas Andrius Nevera.
 
Giedrius Vitkauskas
LTV „Šiandien“
www.lvcom.lt

Komentuoti